50 yaşından sonra qadınlar üçün ən yaxşı 5 qida Diyetoloqlar açıqladı
Qaynarinfo portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Qidalanmada bəzi çox kiçik dəyişikliklər iltihabı azaltmağa və yaşla əlaqədar yarana biləcək digər sağlamlıq problemlərinin öhdəsindən gəlməyə kömək edə bilər. Diyetoloqlar antioksidantlar, lif, kalsium, sağlam yağlar və zülal ehtiva edən qidalar yeməyi məsləhət görürlər.
Qaynarinfo xəbər verir ki, "EatingWell" portalı qadınların 50 yaşdan sonra yeməli olduğu beş ən yaxşı qidanı açıqlayıb.
1. Giləmeyvə - Qaragilə, böyürtkən, çiyələk, moruq iltihabı azaltmağa və sağlam qocalmanı təşviq etməyə kömək edən antioksidantlarla zəngindir. Giləmeyvə MIND pəhrizinin əsas elementidir, demans və digər idrak geriləmə formalarının qarşısını almaq üçün nəzərdə tutulmuş pəhriz nümunəsidir.
2. Lobya - Onun tərkibində iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik peptidlər, polifenollar və saponinlər var. Qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Zariel Qrullon deyir: "Paxlalı bitkilərin qarışığı yemək sizi daha uzun müddət tox hiss edir və bədəndəki artıq iltihabla mübarizə aparır".
Bundan əlavə, lobya sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyən liflə zəngindir və menopozla bağlı bağırsaq problemlərini idarə etməyə kömək edə bilər. Onlar həmçinin yaşa bağlı əzələ itkisinin qarşısını almağa kömək edən qiymətli bitki əsaslı protein mənbəyidir.
3. Tünd yarpaqlı yaşıllar - "İspanaq, kələm və vəzəri kimi tünd yarpaqlı göyərtilər iltihabı azaldan və oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edən faydalı qida maddələri və fitokimyəvi maddələrlə doludur", deyə diyetoloq Səma Şah bildirib.
Bunlara A, C, E və K vitaminləri, həmçinin güclü polifenollar daxildir. Səma Şah deyir ki, tünd yarpaqlı göyərtilər xüsusilə kalsium, maqnezium və kalium kimi sümük quruluşu minerallarla zəngindir.
4. Qızılbalıq - Somonu pəhrizinizə əlavə etməyə dəyər, çünki o, iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınan omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir.
"Həftədə bir-iki porsiya yağlı balıq yemək ürəyin sağlamlığını dəstəkləyə bilər, artrit ilə bağlı sərtliyi azalda bilər və beyin funksiyasını qorumağa kömək edə bilər. Onlar yüksək keyfiyyətli protein və D vitamini, əzələ kütləsini və sümük gücünü dəstəkləyən iki qida mənbəyidir", deyə qeydiyyatdan keçmiş diyetoloq Lizzi O'Konnor bildirib.
5. Fındıq - Bir ovuc qoz-fındıq antioksidantlar və fitosterollar, selenium, maqnezium, tokoferollar, polifenollar, mono doymamış yağlar və lif kimi ürək üçün faydalı qidalarla doludur. Fındıq ürək xəstəliyi riskinizi azaltmağa kömək edə biləcək böyük qida mənbəyidir. Badam və qoz iltihabı azaltmaq üçün xüsusilə yaxşıdır, Braziliya qozu isə oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edir. Qoz pəhrizinizə əla əlavədir, xüsusən balıq yeməsəniz, onların tərkibində iltihabla mübarizə aparan omeqa-3 yağ turşuları var.
Aydın


