Icma.az
close
up
RU
Azərbaycan mətbəxindən seçmələr: Reseptlər

Azərbaycan mətbəxindən seçmələr: Reseptlər

Lent az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.

Azərbaycan mətbəxi təkcə qidalardan ibarət deyil – o, bir xalqın tarixini, mədəniyyətini və həyat tərzini özündə daşıyan zəngin bir irsdir. Hər bölgənin öz dadı, hər ailənin öz sirri var. Bu yazıda sizi qat-qat dad qatılmış, həm gözü doyuran, həm damağı sevindirən ənənəvi və sevilən Azərbaycan yeməkləri ilə tanış edəcəyik. Bəziləri bayram süfrələrinin ulduzu, bəziləri isə gündəlik ailə süfrələrinin vazkeçilməzidir.

Lent.az bu reseptləri sizə təqdim edir:

1. Qutab 
Qutab Azərbaycanın demək olar ki, hər bölgəsində sevilən, nazik xəmirin içərisinə müxtəlif içliklər qoyularaq sacda bişirilən ənənəvi yeməkdir. İçliklərə görə adlanır: göy qutabı, ət qutabı, balqabaq qutabı və s.

Tərkibi:

Xəmir üçün: un, duz, su

İçlik üçün: istəyə uyğun olaraq göyərti, qıyma, balqabaq

Bişirmək üçün: sac və ya tavada bir az yağ

Hazırlanması: Xəmir yoğrulur, nazik yayılır, içlik qoyulub bağlanır. Qızdırılmış sacda hər iki tərəfi qızarana qədər bişirilir. Üzərinə yağ sürtülüb qat-qat yığılır – bu, onun həm dadını, həm görünüşünü zənginləşdirir.

2. Kələcoş
Kələcoş, xüsusilə kənd mətbəxində məşhur olan, adətən qış aylarında bişirilən yeməkdir. Kələm, quru çörək, sarımsaq və qatıqla hazırlanan bu yemək həm doyurucu, həm də immun sistemini gücləndirən xüsusiyyətə malikdir.

Tərkibi:

Ağ kələm (nazik doğranmış)

Quru çörək (doğranmış)

Qatıq və sarımsaq

Yağ, duz

Hazırlanması: Kələm azca suda qaynadılır, sonra üzərinə yağda qızardılmış soğan əlavə edilir. Quru çörəklər isti suya batırılır, boşqaba qoyulub üstünə kələm və qatıq tökülür. Qat-qat qoyulması yeməyin həm dadını, həm də görüntüsünü cəlbedici edir.

3. Əriştə Plovu 
Əriştə plovu xırda, əllə hazırlanmış əriştə və düyünün birlikdə bişirilməsi ilə hazırlanır. Ənənəvi olaraq üzərinə qızardılmış soğan, toyuq əti və ya sarıkök qatılır.

Tərkibi:

Düyü

Əriştə (hazır və ya evdə hazırlanmış)

Yağ, duz

İstəyə görə: toyuq əti, sarıkök, soğan

Hazırlanması: Düyü və əriştə ayrı-ayrılıqda bişirilir, sonra növbə ilə qazana qat-qat yığılır. Hər qata azca yağ və ədviyyat əlavə edilir. Üzəri dəsmalla örtülüb dəmə qoyulur. Nəticədə qat-qat dad və qoxu ilə dolu plov əldə edilir.

4. Düşbərə 
Düşbərə Azərbaycanın incəlik tələb edən yeməklərindən biridir. Xəmirdə bükülən miniatür ət parçaları suda bişirilib, sirkə və sarımsaqla süfrəyə verilir.

Xüsusi nüans: düşbərənin doğru qatlanması və hər bir bükümün eyni ölçüdə olması yeməyin “qat-qat incəliyini” göstərir. Bir qaşıqla onlarla büküm dadına baxmaq, bu yeməyi əsl sənət əsərinə çevirir.

5. Yarpag dolması 
Dolma – əsl Azərbaycan mətbəxinin incisi. Yarpag dolması incə üzüm yarpaqlarına bükülən ət və düyü qarışığı ilə hazırlanır. Qat-qat bükülən bu yarpaqlar sanki hər bir ailənin tarixini özündə saxlayır.

Yeməyin sirri: bükmələrin bərabər, simmetrik və səbirli şəkildə hazırlanması. Qazana səliqə ilə düzülməsi və bişərkən yayılan ətri – hamısı bu yeməyi unudulmaz edir. 

6. Paxlava 
Sonda desertsiz olmaz! Şərq mətbəxinin mirvarisi olan paxlava – qat-qat açılmış xəmirlə, qoz-fındıq və balla hazırlanan şirniyyat – bayram süfrələrinin şahıdır.

Qatların mənası: paxlavanın çoxqatlılığı – bolluq, bərəkət və ailənin birliyi ilə əlaqələndirilir. Qat-qat emal və zəhmətlə ortaya çıxan bu dad – həm zövq, həm sənətdir.

“Qat-qat” ifadəsi Azərbaycan mətbəxində sadəcə yeməyin quruluşu deyil – o həm də zəhmətin, məhəbbətin, xatirələrin təmsilçisidir. Hər qat bir nəslin yaddaşını, bir ailənin sirrini daşıyır. Bu reseptlər nəsillərdən-nəsillərə ötürülərək həm mətbəximizi, həm də mədəniyyətimizi yaşadır.
 

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:111
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 12 Aprel 2025 20:04 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Əli Kərimli həbs edilir EVİNDƏ AXTARIŞ BAŞLADI

29 Noyabr 2025 14:30see341

“İnsanyuyan” satışa çıxarıldı Fotolar

29 Noyabr 2025 08:07see181

Yeni çəkilən zolaq sürücülərdə çaşqınlıq yaradır

29 Noyabr 2025 10:07see172

Ən çirkli məişət əşyası

29 Noyabr 2025 11:19see167

Türkiyə Superliqası: “Trabzonspor” üçüncü yerdə möhkəmlənib

30 Noyabr 2025 01:46see165

Göygöldə “BMW” alışıb yandı Fotolar+Video

29 Noyabr 2025 07:20see155

Zəngəzur dəhlizi Cənubi Qafqazın güc xəritəsini yenidən cızır TƏHLİL

29 Noyabr 2025 09:09see154

Qumralı görən musiqiçi özünü itirdi VİDEO

30 Noyabr 2025 06:07see149

“Aristokrat” klinikasında QALMAQAL KONKRET

29 Noyabr 2025 09:10see143

“Trabzonspor” və “Başakşehir”dən qələbə

30 Noyabr 2025 00:49see133

ABŞ bütün sığınacaq müraciətlərinə baxışı dayandırıb

29 Noyabr 2025 08:22see133

Hidayət Heydərov yarışı mükafatsız başa vurub

29 Noyabr 2025 13:43see133

Tanınmış türk məşqçi Azərbaycanda işləmək istəyir

29 Noyabr 2025 08:27see132

Bu sahə üzrə biznes kredit portfeli böyüyüb

29 Noyabr 2025 14:23see132

İTV Ertem Şenerin “Qarabağ”ın oyununda KONKRET

29 Noyabr 2025 21:07see132

Ödənişli yolda YENİLİK

29 Noyabr 2025 10:08see131

Masallıda polis əməkdaşları Vətən müharibəsi şəhidinin məzarını ziyarət ediblər

30 Noyabr 2025 12:38see129

14 yüksək rütbəli zabitimizin şəhid olmasından 4 il ötür

30 Noyabr 2025 00:39see128

Qəhvə qiymətləri rekord həddə çatdı Kafe restoran sektoru təşvişdə

30 Noyabr 2025 11:43see126

Bakıda 17 yaşlı oğlan infarktdan öldü

29 Noyabr 2025 12:43see126
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri