Icma.az
close
up
RU
Bayram günlərində qida zəhərlənməsi riskləri artır mütəxəssis xəbərdarlıq edir

Bayram günlərində qida zəhərlənməsi riskləri artır mütəxəssis xəbərdarlıq edir

Operativmedia saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.

"Bayram günləri, ad günü məclisləri, toylar və digər kütləvi tədbirlər süfrələrin bol və çeşidli olması ilə seçilir. Lakin təəssüf ki, məhz bu dövrlərdə qida zəhərlənməsi hallarında da artım müşahidə olunur. Bayram əhval-ruhiyyəsi fonunda insanlar bəzən vacib qida təhlükəsizliyi qaydalarını unudurlar".

Bu barədə Operativ Media-ya açıqlamasında təhlükəsiz qida tədqiqatçısı Asim Vəliyev bildirib.

Onun sözlərinə görə, qida zəhərlənmələrinin ən çox rast gəlinən səbəblərindən biri yeməklərin düzgün saxlanmamasıdır:

“Bayram üçün əvvəlcədən çox miqdarda yemək hazırlanır və bu yeməklər uzun müddət otaq temperaturunda saxlanılır. Xüsusilə ət, toyuq, balıq, mayonezli salatlar və süd məhsulları yüksək risk qrupuna daxildir. Bu cür məhsullar isti mühitdə qaldıqda bakteriyalar sürətlə çoxalır. Maraqlıdır ki, bu bakteriyalar yeməyin dadında və qoxusunda hiss olunmaya bilər, lakin ciddi zəhərlənmələrə səbəb ola bilir”.

A. Vəliyev qeyd edib ki, soyuducuların normadan artıq doldurulması da ciddi risk yaradır:

“Bayram günlərində soyuducuya həddindən artıq yemək yerləşdirilir. Bu zaman soyuducu daxilində hava dövranı pozulur və məhsullar lazımi temperaturda saxlanmır. Nəticədə qidalar daha tez xarab olur. Xüsusilə bişmiş yeməklərin üzəri açıq şəkildə soyuducuya qoyulması riski daha da artırır”.

Mütəxəssis gigiyena qaydalarına əməl edilməməsini də əsas təhlükə mənbələrindən biri kimi göstərib:

“Yemək hazırlanarkən əllərin kifayət qədər yuyulmaması, çiy ət üçün istifadə edilən bıçaq və doğrama lövhəsinin yuyulmadan digər məhsullar üçün işlədilməsi bakteriyaların yayılmasına səbəb olur. Bu cür çarpaz çirklənmə gözlə görünməsə də, sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır”.

Onun sözlərinə görə, bayram süfrələrində tez-tez rast gəlinən evdə hazırlanmış konservlər, turşular və uzun müddət saxlanılan məhsullar da risk daşıyır:

“Bu məhsullar düzgün hazırlanmadıqda və saxlanmadıqda təhlükəli mikroorqanizmlərin yaranmasına şərait yaradır. Xüsusilə qapağı şişmiş bankalar və qoxusu dəyişmiş məhsullar qətiyyən istifadə olunmamalıdır”.

"Bayram günləri, ad günü məclisləri, toylar və digər kütləvi tədbirlər süfrələrin bol və çeşidli olması ilə seçilir. Lakin təəssüf ki, məhz bu dövrlərdə qida zəhərlənməsi hallarında da artım müşahidə olunur. Bayram əhval-ruhiyyəsi fonunda insanlar bəzən vacib qida təhlükəsizliyi qaydalarını unudurlar".

Bu barədə Operativ Media-ya açıqlamasında təhlükəsiz qida tədqiqatçısı Asim Vəliyev bildirib.

Onun sözlərinə görə, qida zəhərlənmələrinin ən çox rast gəlinən səbəblərindən biri yeməklərin düzgün saxlanmamasıdır:

“Bayram üçün əvvəlcədən çox miqdarda yemək hazırlanır və bu yeməklər uzun müddət otaq temperaturunda saxlanılır. Xüsusilə ət, toyuq, balıq, mayonezli salatlar və süd məhsulları yüksək risk qrupuna daxildir. Bu cür məhsullar isti mühitdə qaldıqda bakteriyalar sürətlə çoxalır. Maraqlıdır ki, bu bakteriyalar yeməyin dadında və qoxusunda hiss olunmaya bilər, lakin ciddi zəhərlənmələrə səbəb ola bilir”.

A. Vəliyev qeyd edib ki, soyuducuların normadan artıq doldurulması da ciddi risk yaradır:

“Bayram günlərində soyuducuya həddindən artıq yemək yerləşdirilir. Bu zaman soyuducu daxilində hava dövranı pozulur və məhsullar lazımi temperaturda saxlanmır. Nəticədə qidalar daha tez xarab olur. Xüsusilə bişmiş yeməklərin üzəri açıq şəkildə soyuducuya qoyulması riski daha da artırır”.

Mütəxəssis gigiyena qaydalarına əməl edilməməsini də əsas təhlükə mənbələrindən biri kimi göstərib:

“Yemək hazırlanarkən əllərin kifayət qədər yuyulmaması, çiy ət üçün istifadə edilən bıçaq və doğrama lövhəsinin yuyulmadan digər məhsullar üçün işlədilməsi bakteriyaların yayılmasına səbəb olur. Bu cür çarpaz çirklənmə gözlə görünməsə də, sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yaradır”.

Onun sözlərinə görə, bayram süfrələrində tez-tez rast gəlinən evdə hazırlanmış konservlər, turşular və uzun müddət saxlanılan məhsullar da risk daşıyır:

“Bu məhsullar düzgün hazırlanmadıqda və saxlanmadıqda təhlükəli mikroorqanizmlərin yaranmasına şərait yaradır. Xüsusilə qapağı şişmiş bankalar və qoxusu dəyişmiş məhsullar qətiyyən istifadə olunmamalıdır”.

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:82
embedMənbə:https://operativmedia.az
archiveBu xəbər 23 Dekabr 2025 16:17 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Əfsanəvi əqrəb qurtarışı təkrarlandı VİDEO

21 Dekabr 2025 23:53see159

Çin Monqolustanla sərhəddə 100 dən çox nüvə raketi yerləşdirib

22 Dekabr 2025 20:02see156

Hər kəs Makronun xəyanətindən danışır...

21 Dekabr 2025 23:03see156

Gənclərimiz bundan sonra daha ayıq sayıq olmalıdırlar

23 Dekabr 2025 10:26see155

ABŞ Venesuela yaxınlığında üçüncü tankeri ələ keçirdi

21 Dekabr 2025 19:59see150

Dünyada yalnız bir ölkə özünü ərzaqla tam təmin edir

22 Dekabr 2025 07:19see150

Elektron siqaretlər qadağan olunur Sahibkarlar xəbərdarlıq edir: Bizneslər bağlanacaq, insanlar işsiz qalacaq

23 Dekabr 2025 09:14see147

“Ət bazarında qiymət təzyiqləri davam edəcək”

22 Dekabr 2025 09:53see146

Beyləqanda DƏHŞƏT: 68 yaşlı qadını boğaraq öldürdü

21 Dekabr 2025 18:22see146

Devid Bekhem və arvadı oğullarının sosial səhifəsini bloklayıblar

21 Dekabr 2025 20:01see144

Putin liderlərlə bir araya gəldi

21 Dekabr 2025 19:59see143

Xarici İşlər Naziri Hakan Fidan Dəməşqdə...

22 Dekabr 2025 18:05see139

60 yaşdan sonra hansı analizlər vacibdir? Geniş siyahı

22 Dekabr 2025 18:27see137

200 manatlıq yardım nə qədər ailəyə şamil olunacaq?

22 Dekabr 2025 14:02see136

ABŞ ın neftini KİM OĞURLAYIB KONKRET

21 Dekabr 2025 18:34see134

Oxumağa gəlmişdilər, Donbasda həyatlarına son qoydular...

22 Dekabr 2025 01:19see133

iPhone 18 in təqdimat tarixi açıqlanıb

22 Dekabr 2025 22:29see132

Cəlilabadda sakinləri təngə gətirən PROBLEM

23 Dekabr 2025 08:38see130

Mövsümi qripdən qorunmağın 5 yolu Mütəxəssisdən tövsiyə

23 Dekabr 2025 06:07see130

İnsult riski olanlar bu şirəni içsin...

23 Dekabr 2025 02:11see128
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri