Böyrəkdə daş yaranmasının səbəbi tapıldı
Cebheinfo portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
Cənubi Çin Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, doymuş, monodoymamış və doymamış yağ turşuları böyrək daşlarının əmələ gəlməsi ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artıra bilər.
“Cebheinfo.az” xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri Nature jurnalında dərc olunub.
Alimlər qrupu Milli Sağlamlıq və Qidalanma Müayinə Sorğusunda (NHANES) iştirak edən 30 716 nəfərin sağlamlıq və pəhriz məlumatlarını təhlil edib. Təhlillər göstərdi ki, gündə əlavə olaraq hər 10 qram doymuş yağ turşusu böyrək daşlarının əmələ gəlməsi riskini 22%, monodoymamış yağ turşularını 10%, poli doymamış yağ turşularını isə 21% artırır.
Pəhriz yağları qidalarda əsas enerji mənbəyi olan üzvi birləşmələrdir. Doymuş yağlar otaq temperaturunda bərk qalması ilə fərqlənir. Onlar əsasən heyvan mənşəli qidalarda olur: süd və süd məhsulları, yağlı ətlər, həmçinin “tropik” yağlarda (kokos, palma, kakao yağı).
Poli doymamış yağlara omeqa-3 və omeqa-6 yağ turşuları daxildir. Onlar vacibdir, çünki bədən onları öz-özünə sintez edə bilmir. Omeqa-3 yağ turşuları balıq, dəniz məhsulları, qoz-fındıq və bitki yağlarında (kətan, kolza toxumu) olur. Omeqa-6 bitki yağlarında (günəbaxan, soya, qarğıdalı) mövcuddur.
Avokadoda, balıqda və qoz-fındıqda olan monodoymamış yağlar sağlam hesab olunur, çünki onlar "pis" xolesterini azaltmağa və "yaxşı" xolesterolu artırmağa kömək edir. Ancaq araşdırmalar göstərdiyi kimi, onların həddindən artıq istehlakı böyrək problemlərini təhdid edir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:135
Bu xəbər 27 Yanvar 2025 13:11 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















