Cips, biskvit, qablaşdırılmış çörək... Parkinson riskini artırır
Icma.az, Sherg.az saytına istinadən bildirir.
Yeni araşdırmalara görə, mütəmadi olaraq aşırı emal olunmuş qidalar (cips, biskvit, qablaşdırılmış çörək və s.) istehlak edən şəxslərdə Parkinson xəstəliyinə tutulma riski daha yüksəkdir.
Sherg.az xəbər verir ki, bu qidalar bağırsaqlardakı faydalı bakteriyalara zərər verərək beyinlə əlaqəli sinirləri poza və xəstəliyə xas zədələnməni tətikləyə bilər.
King’s College London tərəfindən aparılan araşdırmada Parkinson diaqnozu qoyulmuş şəxslərin bağırsaq mikroblarının daha az müxtəlifliyə malik olduğu və zərərli bakteriyaların yüksək səviyyədə olduğu müəyyən edilib.

Digər diqqətçəkən nəticə isə ağız gigiyenasının Parkinsonun başlanğıc dövründə qoruyucu təsir göstərə bilməsi ilə bağlıdır. Ağızdakı zərərli bakteriyaların bağırsaqlara keçməsi ümumi sağlamlığa mənfi təsir edir.
Çinli alimlərin dəstəklədiyi başqa bir araşdırmaya görə isə gündə 11 və ya daha çox porsiya emal olunmuş qida qəbul edən insanlarda Parkinson riski 2,5 dəfə daha yüksəkdir. Mütəxəssislər bu qidalardakı əmulqator və şirinləşdirici maddələrin beyində dopamin istehsal edən neyronlara zərər verə biləcəyini bildirir.
Araşdırma “Gut Microbes” jurnalında dərc olunub.
Parkinson beyindəki sinir hüceyrələrinin məhvi ilə xarakterizə olunan və hərəkət, düşünmə qabiliyyətinə təsir edən degenerativ bir xəstəlikdir. Xəstələrin 70%-də görülən qəbizlik, bu xəstəliyin erkən əlamətlərindən sayılır.
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: Aşırı işlənmiş qidaların azaldılması, Parkinson riskini azalda və xəstəliyin əlamətlərini gecikdirə bilər.


