Çiyələyin çürüməsinin qarşısını necə almaq olar? parça kifayət edir
Icma.az, Lent az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.
Çiyələk mövsümündə piştaxtalar adeta rəng cümbüşünə çevrilir; lakin bu ləzzətli meyvə təravətini qorumaqda çox həssasdır. Aldıqdan bir neçə gün sonra yumşalmağa, qaralmağa və hətta kiflənməyə başlayan çiyələklər çox zaman tullantıya çevrilir. Halbuki sadə, lakin təsirli bir neçə üsulla çiyələklərin raf ömrünü uzatmaq mümkündür. Üstəlik bunun üçün sizə sadəcə mətbəxinizdə olan bir neçə təbii məhsul kifayətdir. Bəs çiyələkləri uzun müddət təzə saxlamağın sirləri nələrdir?
Lent.az bu üsulları sizə təqdim edir:
Sirkə ilə yumaq üsulu
Çiyələkləri birbaşa kran suyu ilə yumaq, bakteriya və kif sporlarını tam olaraq təmizləmir. Bunun yerinə təbii bir həll olan sirkəli-su qarışığını sınayın. 1 hissə ağ sirkə ilə 3 hissə suyu qarışdırın. Çiyələkləri bu qarışımda 3-5 dəqiqə saxlayın, sonra yaxşıca durulayıb kağız dəsmalla qurudun. Bu üsul çiyələyin səthindəki mikroorqanizmləri yox edərək tez xarab olmasının qarşısını alır.
1 parça kağız dəsmal
Çiyələkləri saxlayarkən ən böyük düşmən nəmdir. Artıq nəmlik kifin yaranmasını sürətləndirir. Buna görə saxladığınız qabın altına bir qat kağız dəsmal yayın, çiyələkləri zədələnməyəcək şəkildə tək qat olaraq yerləşdirin. Üstlərinə yenidən kağız dəsmal qoyaraq qat şəklində düzə bilərsiniz. Qabın qapağını bağlayın və soyuducuya qoyun. Bu üsulla çiyələklər 5-7 günə qədər təzə qala bilər.
Saplarını qopartmayın
Çiyələkləri yuduqdan sonra dərhal saplarını qoparmaq geniş yayılmış bir səhvdir. Saplar, meyvənin içindəki nəmin xaricə çıxmasına kömək edir. Buna görə də çiyələkləri yeyənə qədər sapları ilə birlikdə saxlamaq, onların təravətini qoruyur. Çiyələkləri birbaşa soyuducunun ən soyuq bölməsinə qoymaq əvəzinə, nəmin az olduğu tərəvəz gözündə saxlamaq daha uyğundur. Həmçinin çiyələkləri yuyulmamış və quru şəkildə saxlamaq, xarab olmanı gecikdirir. Yeyəcəyiniz zaman yumaq ən doğru üsuldur.
Şəffaf şüşə qabda saxlayın
Hava keçirməyən şüşə qabda, çiyələkləri yuyulmadan birbaşa saxlamaq da faydalı üsullardandır. Qapağını möhkəm bağlayın və soyuducunun tərəvəz hissəsinə yerləşdirin. Bu üsul xüsusilə qısa müddətli təravət üçün olduqca təsirlidir. Çiyələyin ömrünü uzatmaq üçün sizə lazım olan yalnız bir neçə təbii məhsul və düzgün saxlama üsuludur. Kimyəvi maddələrə ehtiyac duymadan, təbiətin təqdim etdiyi bu kiçik ipucları ilə meyvələrinizi israf etmədən istifadə edə bilər, dadlarını uzun müddət ilk günkü kimi qoruyub saxlaya bilərsiniz.


