Cücərən soğanlara bu üsullarla SON
Redaktor.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Mətbəxdə ən çox istifadə etdiyimiz tərəvəzlərdən biri olan soğanın düzgün şəraitdə saxlanması onun sağlam və təravətli qalması baxımından olduqca önəmlidir. Əgər soğan düzgün saxlanmazsa, qısa müddət ərzində cücərməyə başlayır. Cücərmiş soğanın istifadəsi tövsiyə olunmur və bu səbəbdən çox zaman tullantıya çevrilir. Bu səbəbdən soğanları cücərmədən saxlamaq həm sağlamlıq, həm də iqtisadi baxımdan mühüm məsələdir.
Redaktor.az bu barədə "HaberGlobal"a istinadıa xəbər verir ki, bəzi sadə, təbii üsullar vasitəsilə soğanları aylarla təravətli şəkildə qorumaq mümkündür:
1. Soğanı kartofdan uzaq saxlayın- Kartof etilen qazı ifraz edir, bu qaz isə soğanın daha tez yetişməsinə və xarab olmasına səbəb olur. Ona görə də, soğanla kartofu eyni yerdə saxlamaq olmaz. Ayrı yerlərdə saxlanılması daha doğrudur.
2. Sərin, quru və qaranlıq yerdə saxlayın- Soğanı birbaşa günəş işığından uzaq, havalandırılan, sərin və quru şəraitdə saxlamaq lazımdır. Belə şəraitdə soğan daha uzun müddət təravətli qalır və cücərmir.
3. Kağız dəsmalla sarın- Hər bir soğanı ayrı-ayrılıqda kağız dəsmalla sarmaq, onu nəmliyə qarşı qoruyur. Daha sonra bu soğanları dəlikli qutularda saxlamaqla, onların cücərmədən daha uzun müddət qalmasına şərait yaradılır.
4. Talaşda saxlayın- Soğanları talaşla dolu bir qutunun içində saxlamaq onları həm nəm, həm də işıqdan qoruyur. Bu da soğanın cücərməsinin qarşısını alır və saxlama müddətini artırır.
Nuriyyə NATİQQIZI

