Çuğundur və almanın bir yerdə yaratdığı möcüzə
Icma.az xəbər verir, Cebheinfo saytına əsaslanaraq.
Öd kisəsinin sağlamlığını qorumağın ən təsirli yollarından biri liflə zəngin qidaları istehlak etməkdir.
Bunlara meyvələr, tərəvəzlər, taxıllar və yarpaqlı göyərti daxildir.
“Cebehinfo.az” xəbər verir ki, bu barədə “EatingWell” portalına amerikalı dietoloq Karli Hart bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, belə məhsullar həzmi dəstəkləməklə yanaşı, öd daşı xəstəliyinin inkişafının qarşısını alır. Doktor Hart avokado istehlakına xüsusi diqqət yetirməyi məsləhət görüb. Bu məhsulda safra istehsalını stimullaşdıran sağlam doymamış yağlar, həmçinin iltihabı azaldan lif, kalium və antioksidantlar var.
Həkim əlavə edib ki, yarpaqlı göyərti, o cümlədən pazı, kələm və ispanaq da qiymətli lif və maqnezium mənbəyidir, öd istehsalını tənzimləyir və daş əmələ gəlməsi riskini azaldır. Asanlıqla həzm olunan mərcimək öd kisəsinin sağlamlığını qorumaq üçün də əla seçimdir. Bu taxılın bir stəkanında təxminən 15 qram lif var.
Mütəxəssis alma və çuğundurun faydalarını da xatırladıb. Birincilərin tərkibində zərərli maddələrin bağırsaqlar vasitəsilə qana udulmasının qarşısını alan təbii enterosorbent olan pektin var. Pektin mədə-bağırsaq traktında artıq xolesterinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.
Antioksidantlarla zəngin olan çuğundur (məsələn, betain) öd istehsalını normallaşdırmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Baxış sayı:88
Bu xəbər 24 Fevral 2025 13:49 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















