Çuğundur və almanın bir yerdə yaratdığı möcüzə
Icma.az xəbər verir, Cebheinfo-ə əsaslanaraq Çuğundur və almanın bir yerdə yaratdığı möcüzə.
Öd kisəsinin sağlamlığını qorumağın ən təsirli yollarından biri liflə zəngin qidaları istehlak etməkdir.
Bunlara meyvələr, tərəvəzlər, taxıllar və yarpaqlı göyərti daxildir.
“Cebehinfo.az” xəbər verir ki, bu barədə “EatingWell” portalına amerikalı dietoloq Karli Hart bildirib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, belə məhsullar həzmi dəstəkləməklə yanaşı, öd daşı xəstəliyinin inkişafının qarşısını alır. Doktor Hart avokado istehlakına xüsusi diqqət yetirməyi məsləhət görüb. Bu məhsulda safra istehsalını stimullaşdıran sağlam doymamış yağlar, həmçinin iltihabı azaldan lif, kalium və antioksidantlar var.
Həkim əlavə edib ki, yarpaqlı göyərti, o cümlədən pazı, kələm və ispanaq da qiymətli lif və maqnezium mənbəyidir, öd istehsalını tənzimləyir və daş əmələ gəlməsi riskini azaldır. Asanlıqla həzm olunan mərcimək öd kisəsinin sağlamlığını qorumaq üçün də əla seçimdir. Bu taxılın bir stəkanında təxminən 15 qram lif var.
Mütəxəssis alma və çuğundurun faydalarını da xatırladıb. Birincilərin tərkibində zərərli maddələrin bağırsaqlar vasitəsilə qana udulmasının qarşısını alan təbii enterosorbent olan pektin var. Pektin mədə-bağırsaq traktında artıq xolesterinin öhdəsindən gəlməyə kömək edir.
Antioksidantlarla zəngin olan çuğundur (məsələn, betain) öd istehsalını normallaşdırmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
