Icma.az
close
up
RU
Menu

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

Hindistan Putin səfəri zamanı Rusiya ilə böyük silah müqaviləsi bağlamağa hazırlaşır

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

ChatGPT də problem yarandı

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

Samiq Sadıxov vəzifəsindən azad edildi

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

Dadı, keyfiyyəti və çəkisi ilə fərqlənən Muğanlı çörəyi necə hazırlanır? FOTO

Dadı, keyfiyyəti və çəkisi ilə fərqlənən Muğanlı çörəyi necə hazırlanır? FOTO

Icma.az xəbər verir, Bizim media saytına əsaslanaraq.

Milli mətbəximizin qorunub saxlanan ənənələrindən biri də çörəkbişirmədir.
Nənələrimiz, analarımız bu qədim ənənəmizi əsrlərdir yaşadır. Dövr, zaman nə qədər dəyişsə də, bu ənənə dəyişmir, olduğu kimi qorunub saxlanılır.
Bizim.Media-nın yerli bürosu xəbər verir ki, hər bölgənin bu sahədə özünəməxsus bişirmə tərzi var. Hər hazırlanma üsulu da dadına, ləzzətinə görə fərqlənir.
Budəfəki yazımızda Zaqatalanın ucqar kəndində - Muğanlıda kürə çörəyinin bişirilməsinin, hazırlanmasının özəlliyindən bəhs edəcəyik.

Alazan vadisində yerləşən ucqar Muğanlı kəndinin kürə çörəyi tək rayonda deyil, ölkədə də çox məşhurdur.
Kənd sakinləri deyir ki, keçmişdə bu çörəkdən hər evdə bişirilərdi. İndi isə onun bişirilməsinin zəhmətinə qatlanan çox az sayda az sayda ailə qalıb.
Belə ailələrdən biri də Əhmədovlardır.
Üç övlad böyüdüb boya-başa çatdıran Azər və Arzu Əhmədovlar kənddə çörəkçi ailəsi kimi tanınırlar. Onlar nəinki bu ənənəni yaşadır, həm də onu inkişaf etdirirlər.
Qonağı olduğumuz Əhmədovların evinə çatanda çox ertə idi. Evin xanımı - Arzu Əhmədova bizi əlləri xəmirli qarşıladı. Deyir, onun iş saatı səhər 5 - dən başlayır. Çünki xəmiri o yoğurur. Buna görə də hər sabah tezdən ən azı 2 kisə undan xəmir hazırlayır.

Onu da deyək ki, bu kənddə hamı xəmir mayasına “balatı” deyir. Azca un, maya və su ilə yoğurulub isti yerdə dincə qoyulur. Təxminən yarım saatdan sonra “balatı” hazır olur.
Keçmiş dövrlərdəki sayaq maya xəmirin yoğrulması da xeyli vaxt, zaman tələb edir.
Arzu xanım deyir ki, bu cür maya ilə bişirilən çörəklərin dadı da, keyfiyyəti də yüksək olur:
“Muğanlı çörəyinin bir özəlliyi də onun çəkisi ilə bağlıdır. Bir çörək üçün 3.5 kq xəmir qoyuram, amma sobadan bişmiş halda çıxarılanda çəki yarım kilo azalır. Keyfiyyətli hazırlandığı üçün bir çörək ailənin 3-4 gününə yetir”.

Arzu xanımla həmsöhbət olduğumuz müddətdə həyat yoldaşı Azər də boş dayanmır. Əslində, onun da işi asan deyil.
Çünki hər gün kürə çörək bişirilməzdən qabaq təmizlənməlidir. Daha sonra odunla doldurulub çox yüksək həddədək qızdırılmalıdır. Azər hər sabah tezdən xəmir “özünə gələnədək” bu işləri həll edir.
Əhmədovlar bişirdikləri çörəyin satışını da özləri həyata keçirir.

Kürədən çıxan isti çörəyi almaq üçün yaxınlaşan kənd sakinlərindən birinin səsi diqqətimizi cəlb edir:
“ Azər, yaxşı qızarmışından 4 dənə ver, Bakıya, uşaqlara göndərəcəm”.
Fürsəti əldən verməyib kənd sakini ilə söhbətləşirik. Məlum olur ki, uzun illər kənd məktəbinin direktoru işləyib hazırda təqaüddə olan Nizami Cavadov da ancaq kürə çörəyi alır: “Mən kürə çörəyi ilə böyümüşəm, yəni ağlım kəsəndən anam, nənəm bu çörəyi bişirib. Evimizdə “kürə-peçi” vardı. Sonradan insanlar daha rahat çörək bişirməyin yollarını tapdılar. Amma əvvəlki dadın yerini heç nə vermir. Nə yaxşı ki, indi Əhmədovlar bu ənənəni davam etdirir. Onlar məktəbdə mənim şagirdim olublar. Görrdükləri bu iş çox savablı və faydalıdır”.

Nizami müəllim onu da dedi ki, ayda iki dəfə bu çörəkdən alıb Bakıda yaşayan oğlanlarına göndərir. Hətta uzaqdakı digər qohumlar da ona tez-tez zəng edib Muğanlı çörəyi sifariş edirlər.
Müəllim deyir ki, bu çörəyi dadlı edən həm də onun kəndin ab-havasında hazırlanmasıdır: “Bir neçə il qabaq bir sahibkar rayon mərkəzində yer açıb Muğanlı çörəyi bişitdirmək istədi. Sex yaratmaq üçün xeyli də xərc çəkdi. Amma o çörək kənddə bişənin nə dadını verdi, nə də ətrini”.
Qeyd edək ki, Muğanlı çörəyinin hazır çəkisi üç kiloqramdır. Bu da normal çəkidən 6-7 dəfə çoxdur. Heç bir süni qatqısı olmayan bu çörəyi payız və qış aylarında bir ay, yaz-yayda isə 10-12 gün saxlamaq olur. “Muğanlı çörəyi”nin qiyməti isə çəkisindən asılı olaraq 2-4 manat arasında dəyişir.







Tural Rasimoğlu, Bizim.Media, Şimal-Qərb bürosu

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:78
embedMənbə:https://bizim.media
archiveBu xəbər 11 Yanvar 2025 13:44 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Bir biri ilə tələbə yoldaşı olan AZƏRBAYCANLI MƏŞHURLAR SİYAHI

02 Dekabr 2025 16:57see260

Naxçıvanda yeni təyin olunmuş səhiyyə nazirinin müavini kollektivə təqdim edildi (FOTO)

01 Dekabr 2025 21:20see229

Hindistan Putin səfəri zamanı Rusiya ilə böyük silah müqaviləsi bağlamağa hazırlaşır

01 Dekabr 2025 14:03see219

“Arxeoloqlar 2400 illik qızıl xəzinə tapıb: gizlədilmiş sərvət hansı faciəli sirri daşıyır?“ Alimlərdən açıqlama

02 Dekabr 2025 23:53see204

ChatGPT də problem yarandı

03 Dekabr 2025 00:36see203

Uşaqlarla bağlı statistika açıqlandı: 138 azyaşlı…

01 Dekabr 2025 19:31see181

“Netanyahu üçün “siyasi əfv“ oyunu: İsraili sarsıdan qərar yaxınlaşır“ “Walla“ nəşri

01 Dekabr 2025 21:53see179

“Bələdiyyə seçkisi zamanı dedilər ki, bizi seçsəniz, yolu düzəldəcəyik, lakin o vaxtdan gediblər“ Elçin Əzizov ünvanında yaşayan sakinlər

02 Dekabr 2025 08:15see164

Ailəsini qətl edən Əhmədin yeni görüntüləri və ifadəsi VİDEO

03 Dekabr 2025 00:53see154

Tramp İsraillə Suriya arasında dialoqun vacibliyini bəyan edib

01 Dekabr 2025 21:40see145

Hikmət Hacıyevin Brüsseldən verdiyi ƏSAS MESAJLAR

01 Dekabr 2025 23:50see134

Millimizi FİFA turnirinin qalibi edən qələbə Video

03 Dekabr 2025 00:38see132

Türkiyənin dostları: Azərbaycan birinci, Ermənistan isə... Sorğu

03 Dekabr 2025 00:42see132

Zirə 1/4 finalda, Neftçi üçün kubok şansı bitdi YENİLƏNİB

02 Dekabr 2025 21:45see131

“Neftçi” heç vaxt kubokda 1/8 finalda dayanmamışdı!

03 Dekabr 2025 00:24see124

Hərbi ekspert Şair Ramaldanov: İranın İsraillə quru sərhədləri yoxdur ki, Rusiyadan aldığı yüngül maşınlarla İsrailə hücum etsin

03 Dekabr 2025 00:10see123

Ərdoğan əsəbiləşdi: Qətiyyən qəbul edə bilmərik

01 Dekabr 2025 21:39see123

Quraqlıqdan ən çox zərər çəkən BÖLGƏLƏR “Əkin sahələri istifadəsiz qalıb”

02 Dekabr 2025 15:20see122

Samiq Sadıxov vəzifəsindən azad edildi

01 Dekabr 2025 14:54see122

Tramp sosial şəbəkədə çoxsaylı paylaşımlarla diqqət çəkib

02 Dekabr 2025 20:43see122
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri