Icma.az
close
up
RU
Dadı, keyfiyyəti və çəkisi ilə fərqlənən Muğanlı çörəyi necə hazırlanır? FOTO

Dadı, keyfiyyəti və çəkisi ilə fərqlənən Muğanlı çörəyi necə hazırlanır? FOTO

Icma.az xəbər verir, Bizim media saytına əsaslanaraq.

Milli mətbəximizin qorunub saxlanan ənənələrindən biri də çörəkbişirmədir.
Nənələrimiz, analarımız bu qədim ənənəmizi əsrlərdir yaşadır. Dövr, zaman nə qədər dəyişsə də, bu ənənə dəyişmir, olduğu kimi qorunub saxlanılır.
Bizim.Media-nın yerli bürosu xəbər verir ki, hər bölgənin bu sahədə özünəməxsus bişirmə tərzi var. Hər hazırlanma üsulu da dadına, ləzzətinə görə fərqlənir.
Budəfəki yazımızda Zaqatalanın ucqar kəndində - Muğanlıda kürə çörəyinin bişirilməsinin, hazırlanmasının özəlliyindən bəhs edəcəyik.

Alazan vadisində yerləşən ucqar Muğanlı kəndinin kürə çörəyi tək rayonda deyil, ölkədə də çox məşhurdur.
Kənd sakinləri deyir ki, keçmişdə bu çörəkdən hər evdə bişirilərdi. İndi isə onun bişirilməsinin zəhmətinə qatlanan çox az sayda az sayda ailə qalıb.
Belə ailələrdən biri də Əhmədovlardır.
Üç övlad böyüdüb boya-başa çatdıran Azər və Arzu Əhmədovlar kənddə çörəkçi ailəsi kimi tanınırlar. Onlar nəinki bu ənənəni yaşadır, həm də onu inkişaf etdirirlər.
Qonağı olduğumuz Əhmədovların evinə çatanda çox ertə idi. Evin xanımı - Arzu Əhmədova bizi əlləri xəmirli qarşıladı. Deyir, onun iş saatı səhər 5 - dən başlayır. Çünki xəmiri o yoğurur. Buna görə də hər sabah tezdən ən azı 2 kisə undan xəmir hazırlayır.

Onu da deyək ki, bu kənddə hamı xəmir mayasına “balatı” deyir. Azca un, maya və su ilə yoğurulub isti yerdə dincə qoyulur. Təxminən yarım saatdan sonra “balatı” hazır olur.
Keçmiş dövrlərdəki sayaq maya xəmirin yoğrulması da xeyli vaxt, zaman tələb edir.
Arzu xanım deyir ki, bu cür maya ilə bişirilən çörəklərin dadı da, keyfiyyəti də yüksək olur:
“Muğanlı çörəyinin bir özəlliyi də onun çəkisi ilə bağlıdır. Bir çörək üçün 3.5 kq xəmir qoyuram, amma sobadan bişmiş halda çıxarılanda çəki yarım kilo azalır. Keyfiyyətli hazırlandığı üçün bir çörək ailənin 3-4 gününə yetir”.

Arzu xanımla həmsöhbət olduğumuz müddətdə həyat yoldaşı Azər də boş dayanmır. Əslində, onun da işi asan deyil.
Çünki hər gün kürə çörək bişirilməzdən qabaq təmizlənməlidir. Daha sonra odunla doldurulub çox yüksək həddədək qızdırılmalıdır. Azər hər sabah tezdən xəmir “özünə gələnədək” bu işləri həll edir.
Əhmədovlar bişirdikləri çörəyin satışını da özləri həyata keçirir.

Kürədən çıxan isti çörəyi almaq üçün yaxınlaşan kənd sakinlərindən birinin səsi diqqətimizi cəlb edir:
“ Azər, yaxşı qızarmışından 4 dənə ver, Bakıya, uşaqlara göndərəcəm”.
Fürsəti əldən verməyib kənd sakini ilə söhbətləşirik. Məlum olur ki, uzun illər kənd məktəbinin direktoru işləyib hazırda təqaüddə olan Nizami Cavadov da ancaq kürə çörəyi alır: “Mən kürə çörəyi ilə böyümüşəm, yəni ağlım kəsəndən anam, nənəm bu çörəyi bişirib. Evimizdə “kürə-peçi” vardı. Sonradan insanlar daha rahat çörək bişirməyin yollarını tapdılar. Amma əvvəlki dadın yerini heç nə vermir. Nə yaxşı ki, indi Əhmədovlar bu ənənəni davam etdirir. Onlar məktəbdə mənim şagirdim olublar. Görrdükləri bu iş çox savablı və faydalıdır”.

Nizami müəllim onu da dedi ki, ayda iki dəfə bu çörəkdən alıb Bakıda yaşayan oğlanlarına göndərir. Hətta uzaqdakı digər qohumlar da ona tez-tez zəng edib Muğanlı çörəyi sifariş edirlər.
Müəllim deyir ki, bu çörəyi dadlı edən həm də onun kəndin ab-havasında hazırlanmasıdır: “Bir neçə il qabaq bir sahibkar rayon mərkəzində yer açıb Muğanlı çörəyi bişitdirmək istədi. Sex yaratmaq üçün xeyli də xərc çəkdi. Amma o çörək kənddə bişənin nə dadını verdi, nə də ətrini”.
Qeyd edək ki, Muğanlı çörəyinin hazır çəkisi üç kiloqramdır. Bu da normal çəkidən 6-7 dəfə çoxdur. Heç bir süni qatqısı olmayan bu çörəyi payız və qış aylarında bir ay, yaz-yayda isə 10-12 gün saxlamaq olur. “Muğanlı çörəyi”nin qiyməti isə çəkisindən asılı olaraq 2-4 manat arasında dəyişir.







Tural Rasimoğlu, Bizim.Media, Şimal-Qərb bürosu

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:45
embedMənbə:https://bizim.media
archiveBu xəbər 11 Yanvar 2025 13:44 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Konfrans Liqası: Çelsi səfərdən darmadağınla qayıdır günün nəticələri

11 Aprel 2025 00:57see207

UEFA Konfrans Liqası: Fiorentina dan vacib səfər qələbəsi

11 Aprel 2025 01:20see135

Diyetik qida sağlamlıq üçün riskə çevrilə bilər

11 Aprel 2025 07:00see130

Tarif savaşı qızışır: Çin 125 faizə qaldırdı

11 Aprel 2025 22:48see123

Tramp Meksikanı 1944 cü il su müqaviləsini pozduğuna görə sanksiyalarla hədələyib

11 Aprel 2025 06:58see123

Deputat Cahangir Zeynalovun Azərbaycana qayıtmasını istəyir: Gəlib, sənətimizdəki boşluğu doldursun

11 Aprel 2025 11:19see119

Bağırsaq sağlamlığı niyə vacibdir

12 Aprel 2025 04:39see118

Rusiyanın Ukraynada son sutkadakı itkiləri açıqlanıb

11 Aprel 2025 09:31see114

Trampın siyasətinə etiraz: ABŞ səfiri istefa verdi

12 Aprel 2025 01:16see113

“Ukraynalılar ədalətli dövləti müdafiə etdiklərinə inanmırlar”..?

11 Aprel 2025 21:24see113

Süni intellekt qadınlar arasında işsizliyi artıracaq

12 Aprel 2025 13:12see112

İsraillə Azərbaycan arasında səhiyyə sisteminin elektronlaşdırılmasına dair fikir mübadiləsi aparılıb

11 Aprel 2025 17:35see111

ABŞ da Trampı öldürməklə hədələyən şəxs həbs edilib

12 Aprel 2025 04:09see110

NATO Ukraynanı böyük partiya mərmi ilə təchiz etməyə hazırlaşır

11 Aprel 2025 21:52see109

Ən sadiq kişilər bu bürclərdəndir

12 Aprel 2025 13:05see109

İran ABŞ danışıqlarının mövzusu

12 Aprel 2025 13:02see108

AMEA da “Elmlə ədəbiyyatın dialoqu”

12 Aprel 2025 13:03see108

Zərifə xanımın işıqlı obrazı yüksək vətənpərvərlik və humanizm rəmzi kimi həmişə bizimlə qalacaq ŞƏRH

11 Aprel 2025 09:47see107

Azad olunan torpaqlar kimlərə pulsuz icarəyə veriləcək?

11 Aprel 2025 01:24see107

Hər gün bir alma yeməyin 10 FAYDASI

11 Aprel 2025 09:44see107
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri