“Diabetin profilaktikasında irəliləyiş: manqonun gözlənilməz faydası“ Elmi tədqiqat
Moderator.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
"Hər gün bir manqo şəkər səviyyəsini tənzimləməyin sadə yoludur..."
Harvard universitetinin alimləri sübut edib ki, bir şirin tropik meyvə diabetin II tipinin profilaktikasında əhəmiyyətli rol oynaya bilər.
Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə professor və dietoloq Oleq Şvets "Facebook"-da bir elmi tədqiqatın nəticələrini ətraflı şərh edib. Məlumatı "cursorinfo.co" nəşri yayıb.
Manqo və 2-ci tip diabetin qarşısının alınması
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, dünyada 400 milyondan çox insan diabetdən əziyyət çəkir və onların təxminən yarısı xəstəlikdən xəbərsizdir. Ukraynada rəsmi olaraq 1,2 milyondan çox hal qeydə alınıb, lakin real rəqəm daha yüksək ola bilər.
Bu xəstəlik hallarının təxminən 90 faizi II tip diabetə aiddir. Ertədən diaqnostika və prediabet mərhələsində profilaktika həyati əhəmiyyət daşıyır, çünki bu mərhələdə xəstəliyin inkişafını və ağırlaşmalarını hələ qarşısını almaq mümkündür. Effektiv üsullardan biri də düzgün qidalanmanın tənzimlənməsidir.
Qidalanmanın və meyvələrin şəkər səviyyəsinə təsiri
Meyvələr, giləmeyvələr, tərəvəzlər və yüksək lifli məhsulların qida rasionuna daxil edilməsi uzun müddətdir ki, qlükoza səviyyəsini sabitləşdirir və metabolik sağlamlığı dəstəkləyir. Yeni tədqiqat göstərir ki, hətta şirin meyvələr də, xüsusilə manqo faydalı ola bilər.
Manqo (Mangifera indica) karotinoidlər, C vitamini, polifenollar, qallik turşusu, kvertsetin və qida lifləri ilə zəngindir. Bu birləşmələr güclü antioksidant və iltihab əleyhinə təsir göstərir və alimlərin fikrincə, məhz bunlar manqonun metabolizm üzərində müsbət təsirini izah edir.
Tədqiqatın nəticələri
Tədqiqatda prediabet xəstəliyi olan insanlar iştirak edib. İştirakçılar iki qrupa bölünüb: bir qrupa hər gün bir təzə manqo verilib, digər qrupa isə az şəkərli qranola bar (təxminən 11 q şəkər) təqdim olunub. 24 həftə ərzində tədqiqatçılar iştirakçıların qlükoza səviyyəsini, insulinə reaksiyasını və bədən yağ faizini izləyib.
Nəticələr olduqca təəccüblü olub: hər gün manqo yeyən iştirakçılarda insulin müqaviməti azalıb, hüceyrələrin insulinə həssaslığı artıb və bədəndə yağ miqdarı azalıb. Bu, prediabet mərhələsində manqonun metabolizm üzərində mühüm faydalı təsirini göstərir.
Alimlər vurğulayır ki, gələcək tədqiqatlar daha dəqiq bioloji markerlərdən, məsələn, qan plazmasında karotinoidlər və sidikdə polifenollar istifadə etməlidir. Bundan əlavə, manqonun gen ifadəsi və metabolik yollar üzərində potensial təsirləri araşdırılmalıdır, çünki müxtəlif insanlar qidalarla fərqli reaksiyalar göstərə bilər.
Manqo yalnız şirin desert deyil, II tip diabetin profilaktikasında potensial köməkçidir. Onu rasiona daxil etmək həm ləzzətli, həm də təbii yol ilə şəkər səviyyəsini normal saxlamağa və ümumi sağlamlığı yaxşılaşdırmağa imkan verir.


