Dırnaqları və saçları gücləndirən qidalar hansılardır?
Icma.az, Olke.az saytına istinadən bildirir.
"Mal əti və cəfəri dırnaq və saçların möhkəmlənməsinə kömək edir".
Ölkə.az "Lenta.ru"ya istinadla xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı diyetoloq Nadejda Litvinova-Qrazio deyib.
Onun sözlərinə görə, dırnaq və saçların keyfiyyəti orqanizmin daxili vəziyyətinin əksidir:
"Saç və dırnaq tökülməsi, quruluğu, solğunluğu və kövrəkliyi kimi problemlərin arxasında tez-tez müəyyən maddə çatışmazlıqları və ya bəzi orqan və sistemlərin düzgün işləməməsi dayanır. Bu çox vaxt zülal, dəmir və D vitamini çatışmazlığı, eləcə də qalxanabənzər vəzinin funksiyasının azalması – yəni hipotireozla bağlı olur.
Mümkün pozuntuların dərmanla korreksiyası ilə yanaşı, bəzi qidaların qəbuluna da diqqət yetirmək lazımdır".
İlk növbədə o, rasiona daha çox zülal tərkibli məhsullar daxil etməyi tövsiyə edib: yumurta, ağ balıq və bitki mənşəli zülalla zəngin olan paxlalılar mərcimək, noxud, lobya. Həmçinin rasionu ət və onun subməhsulları ilə zənginləşdirmək tövsiyə olunub. Dəmirin qiymətli mənbələri kimi həkim mal əti, buzov əti və qaraciyəri göstərib.
İkincisi, qidalanma üzrə mütəxəssis rasionun yağ baxımından zəngin məhsullarla, xüsusilə omega-3 yağ turşuları və D vitamini mənbəyi olan yağlı balıqlarla (somon, skumbriya, siyənək) zənginləşdirilməsini tövsiyə edib. Həmçinin demək olar ki, bütün növ qoz-fındıq və toxumlar da istehlak edilə bilər. Ən dəyərliləri arasında qoz, Braziliya fındığı, badam, balqabaq tumu və kətan toxumu yer alıb.
Həmidə İbrahimova


