Dişlərimizi saraldan qidalar Çay, yoxsa qəhvə?
Medicina saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Dişlərin təbii ağlığı asanlıqla zədələnə bilər. Əgər müntəzəm olaraq bir sıra məhsullar yeyirsizsə, saralma, hətta qaralma mümkündür.
“Medicina” xəbər verir ki, stomatoloq Mixail Trifonov diş rəngini dəyişən qidaları açıqlayıb.
“Diş emalı 96% hidroksiapatitdir, uzun illər yüksək yüklərə öz gücünü itirmədən davam edə bilən son dərəcə sərt mineral birləşmədir.
Lakin zaman keçdikcə onun səthində, xüsusən də sərt qidaların təkrar çeynəmə dövründən yaranan görünməz mikro çatlar əmələ gəlir. İstər estetik, istərsə də funksional olaraq heç bir narahatlıq yaratmırlar, lakin hər hansı çatlar kimi, daha da artmağa meyllidirlər, çünki çeynəmə yükünə məruz qalmağa davam edirlər.
Beləliklə, gündə ən azı üç dəfə yemək yeyərkən, məsələn, səhər pendirli sendviç dişləyərkən, dişlərin səthi kiçik bir subkompakt avtomobilin çəkisi olan demək olar ki, yarım tonluq bir yükə məruz qalır.
Bundan əlavə, dişlərin fizioloji aşınma prosesini də unutmaq olmaz.
Zamanla dişlərin kənarları incəlməyə başlayır, çünki hər hansı bir mineralın, hətta ən davamlıının da öz mənbəyi var.
Bu proses olduqca yavaş gedir və adətən diş minası ildə millimetrin yüzdə biri sürətlə köhnəlir. Ancaq eyni şəxsin 20 yaşında və məsələn, 40 yaşında dişlərinin fotoşəkillərini müqayisə etsəniz, dişlərin forması dəyişir, daha kəskin olur.
Qidalardakı boyalar asanlıqla çatlara və aşınma tərəflərinə daxil ola və uzun müddət onlarda qala bilər.
Belə ki, ən açıq təbii rəngli dişlərə sahib olan adamda da zaman keçdikcə dişlərində qaralma və matlaşma müşahidə olunarsa, səhv dişləmə və çox sayda plomb olan insanlarda bu proseslər çox daha sürətli baş verir.
Hansı qidalar dişləri daha çox ləkələyir?
Bu hamının düşündüyü çay, qəhvə, şərab deyil. Onların tərkibində olan boyalar, əlbəttə ki, çox sıxdır, lakin, bir qayda olaraq, təbiidir. Bu cür boyalar tüpürcəkdə olan və qidanın ilkin həzmində iştirak edən ferment tərəfindən daha asan parçalanır.
Kimyəvi boyalar dişlərin rənginə ən çox təsir göstərir: soda, konfet və saqqızın parlaq rəngləri təkcə dili rəngləmir, həm də minanın səthində yerləşə bilər. Təbii boyalardan fərqli olaraq, tüpürcək fermentləri süni boyalarla mübarizə aparmaqda daha çətindir və bəzən bu, demək olar ki, qeyri-mümkündür, buna görə də bu cür məhsulların tez-tez istehlakı ilə dişlər demək olar ki, 100% ehtimalla qaralacaq.
Nikotin. Dişlərin bütün səthlərini tamamilə ləkələyən, dişin hər çatına daxil olan boyalardan biridir. Öz xüsusiyyətlərinə əlavə olaraq, maddənin çatdırılma üsulu da vacibdir: siqaret çəkmə zamanı nikotin bütün ağız boşluğunu dolduran tüstü buludlarında dişlərin səthinə çıxır və hər tərəfdən tamamilə bütün dişlərə yerləşir.
Giləmeyvə. Təbii məhsullar olsalar da, tərkibində çox zəngin təbii boyalar var. Yəqin ki, bir çoxları bəzi giləmeyvə yedikdən sonra dodaqların və dilin necə ləkələndiyini, eyni şəkildə bu boyaların dişləri ləkələdiyini fərq etdi. Bununla belə, boyaların səthi yuyulması ilə dodaqlar və dil tezliklə öz rəngini bərpa edəcəyi halda, dişlərdən rəngləmə elementlərindən xilas olmaq o qədər də asan olmayacaq.
Ədviyyatlar və souslar. Ən çox sevdiyimiz ədviyyatlar yalnız ətirli qoxuya deyil, həm də sıx, parlaq rəngə malikdir. Məsələn, köri zəngin sarı-qəhvəyi rəngdir. Bundan əlavə, bir çox souslarda sirkə var ki, bu da minanın səthini parçalayır”.
Aygün Musayeva

