Dişlərin ağ qalmasına kömək edən məhsullar hansılardır?
Icma.az, Yeniavaz portalına istinadən məlumat verir.
Qar kimi ağ təbəssüm bir çox insanın arzusudur. Və buna nail olmaq yolunda vacib məsələlərdən biri də dişlərin ağardılması deyil, onların tonunun qorunub-saxlanılmasıdır.
Yeniavaz.com xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya stomatoloq-terapevt, stomatoloq-parodontoloqu İnna Rostovenko danışıb.
Bildirilib ki, dişlərin ağardılması ilk növbədə emali mexaniki təmizləyən, diş ətlərini masaj edən və lövhəni çıxarmağa kömək edən tüpürcək ifrazını stimullaşdıran sərt yaşıl tərəvəz və meyvələr yeməklə təşviq edilir:
“Meyvələr arasında çiyələk xüsusilə faydalıdır - daxilindəki turşu sayəsində yüngül ağardıcı təsir göstərir. Bununla belə, çiyələyin həddindən artıq istehlakının diş həssaslığının artmasına səbəb ola biləcəyini xatırlamaq lazımdır. Turşularla zəngin olan limon və portağal kimi sitrus meyvələri isə piqmentasiyanı aradan qaldırmağa kömək edir”.
İçkilərə gəlincə, diş həkimi dişlər üçün ən təhlükəsiz və ən sağlam içkinin adi su olduğunu deyib:
“Su, ağız boşluğunda dişləri təmiz saxlamağa və turşu-qələvi balansını qorumağa kömək edir.
Əgər emalin qaralmasına səbəb ola biləcək məhsullardan danışırıqsa, ilk növbədə, bunlar süni rəngləri olan qidalardır - müxtəlif şirniyyatlar, souslar və şirin soda. Dişlərin rənginə mənfi təsir göstərən şəkərsiz içkilər haqqında danışsaq, çayı (qara və yaşıl), qəhvə və qırmızı şərabı vurğulamalıyıq - onların tərkibində turşuluğu artıran və davamlı lövhənin əmələ gəlməsinə kömək edən taninlər var”.
Sonda stomatoloq xatırladıb ki, ağız sağlamlığını qorumaq üçün evdə qulluqla yanaşı, altı ayda bir dəfə stomatoloqda peşəkar hərtərəfli ağız gigiyenasından keçmək vacibdir.

