Icma.az
close
up
RU
Dövrümüzün status göstəricisi, yoxsa gələcək xəstəliklərin təchizatçısı... Normadan artıq qəhvə ziyandır

Dövrümüzün status göstəricisi, yoxsa gələcək xəstəliklərin təchizatçısı... Normadan artıq qəhvə ziyandır

Son zamanlar kofenin zərərləri bağlı araşdırmalar aparılır. Maraqlıdır ki, əksər araşdırmalar kofenin həqiqətən zərərli olduğunu ortaya qoyur. Qəhvə adətən içki kimi istehlak edilir. Orta miqdarda (gündə təxminən 4 stəkan) qəhvə içmək əksər insanlar üçün təhlükəsizdir. Gündə 4 fincandan çox qəhvə içmək təhlükəlidir. Böyük miqdarda içmək, tərkibindəki kofein səbəbindən yan təsirlərə səbəb ola bilər. Bu yan təsirlər yüngüldən ciddiyə qədər dəyişə bilər və baş ağrısı və nizamsız ürək döyüntüsü daxildir.

Dietoloq Aynur Əhmədova Bizimyol.info xəbər portalına açıqlamasında bildirib ki, hamiləlik dövründə orta miqdarda qəhvə içmək təhlükəsizdir: “Gündə 3 fincandan çox qəhvə içməyin. Bu, təxminən 300 mq kofein təmin edir. Hamiləlik dövründə bundan çox istehlak etmək təhlükəli ola bilər və aşağın düşmə riskinin artması, qəfil körpə ölümü sindromu (SIDS) riskinin artması və yeni doğulmuşlarda kofeinin çəkilmə simptomları və daha aşağı doğum çəkisi də daxil olmaqla digər mənfi təsirlərlə əlaqələndirilir.

Əmizdirmə zamanı gündə 1-2 fincan qəhvə içmək təhlükəsizdir. Ancaq daha çox miqdarda içmək təhlükəlidir. Qəhvədəki kofein ana südünə keçir. Bu, əmizdirən körpələrdə qıcıqlanma və bağırsaq hərəkətlərinin artmasına səbəb ola bilər.

Kofeinli qəhvə, qida və içkilər normal miqdarda istehlak edildikdə uşaqlar üçün təhlükəsizdir. Amma qəhvədəki kofein narahatlığı və maniya əlamətlərini daha da pisləşdirə bilər”.

Aynur Əhmədova qeyd edib ki, qəhvədəki kofein qanın laxtalanmasını yavaşlada və qanaxma tempini mənfi istiqamətə yönəldə bilər: “Gündəlik olaraq qəhvə içmək ürək xəstəliyindən ciddi fəsadlar riskini artırmır. Ancaq siqaret çəkən və ürək xəstəliyi olan insanlar gündəlik qəhvə istehlak etsələr, ürək xəstəliyindən ölmək riski arta bilər”.

Dietoloq deyir ki, qəhvədəki kofein qan şəkərinə təsir edə bilər.

“Şəkərli diabetiniz varsa qəhvədən ehtiyatla istifadə edin. Qəhvənin tərkibindəki kofein, xüsusilə də böyük miqdarda qəbul edildikdə, ishalın daha da pisləşməsinə səbəb ola bilər.

Qəhvədə kofein var. Epilepsiya xəstələri yüksək dozada kofeindən istifadə etməməlidirlər. Aşağı dozada kofein ehtiyatla istifadə edilməlidir.

Kofeinli qəhvə içmək göz içindəki təzyiqi artırır. Artım 30 dəqiqə ərzində başlayır və ən azı 90 dəqiqə davam edir. Əgər sizdə qlaukoma varsa, ehtiyatla qəhvə içmək lazımdır. Kofeinli qəhvə içmək yüksək qan təzyiqi olan insanlarda qan təzyiqini artıra bilər. Ancaq kofeinli məhsullar müntəzəm olaraq qəbul edilən insanlarda bu baş vermir”-deyən Aynur Əhmədova qeyd edib ki, qəhvədəki kofein böyük miqdarda qəbul edildikdə, ishal yarada bilər.

“Kofein sidiyə getmə tezliyini və sidiyə getmə istəyini artıraraq sidik kisəsinə nəzarəti daha da pisləşdirə bilər”-deyən dietoloqun sözlərinə görə, siqaret çəkən və qəhvə içən insanların ürək xəstəliyi və ya xərçəngdən ölmə riski arta bilər.

“Kofeinli qəhvə içmək sidikdə atılan kalsium miqdarını artıra bilər. Bu, sümükləri zəiflədə bilər. Əgər osteoporozunuz varsa, gündə 3 fincandan çox qəhvə içməyin. Əgər siz ümumiyyətlə sağlamsınızsa və qida və ya əlavələrdən kifayət qədər kalsium alırsınızsa, gündə təxminən 4 stəkan qəhvə içmək osteoporoz riskini artırmır”-deyə Aynur Əhmədovaəlavə edib.

İradə Cəlil, Bizimyol.info

seeBaxış sayı:95
embedMənbə:https://www.bizimyol.info
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri