Dubay şokoladının xərçəngə səbəb olduğu ÜZƏ ÇIXDI
Icma.az, News24 portalına istinadən məlumat yayır.
Bir müddət əvvəl sürətlə populyarlaşan dubay şokoladları ilə bağlı araşdırma aparılıb. Araşdırma bu məhsulların əksəriyyətinin istifadəyə yararsız olduğunu üzə çıxarıb.
Xüsusilə Orta Şərqdən idxal olunan bəzi Dubay şokoladlarında palma yağı, yaşıl qida boyası və kanserogen kimyəvi maddələr aşkar edib.
Almaniyanın Ştuttqart şəhərindəki Kimyəvi və Veterinariya Araşdırma Ofisi (CVUA) tərəfindən aparılan testlərdə bu şokoladların sağlamlıq üçün təhlükəli maddələrlə dolu olduğu müəyyənləşdirilib. Xüsusilə fıstıq və kadayif aromalı Dubay şokoladlarında, doymuş yağ tərkibli palma yağı, müxtəlif qida boyaları (E140, E141) və xərçəng yaratma riskinə malik 3-MCPD adlı kimyəvi birləşmələrin olduğu aşkarlanıb.
Yoxlanılan səkkiz məhsuldan altısında 3-MCPD maddəsi tapılıb və bunların beşində bu maddənin qanuni hədləri aşdığı məlum olub. Alimlər xüsusən də çirklənmiş palma yağı istifadəsinin bu zərərli maddənin yaranmasına səbəb olduğunu və bunun insan sağlamlığı üçün ciddi təhlükə yaratdığını vurğulayıblar.
Nəzərə alaq ki, Dubay şokaladı haqqında bu günə kimi müxtəlif mənfi iddialar səslənib. Onun hətta xərçəngə səbəb olduğu da bildirilib. Ancaq bu məhsulun zərərli olduğunu artıq elmi araşdırmalar da təsdiq edir.
Dubay şokoladı satışdan yığışdırılacaq?
Mövzu ilə bağlı Bizim.Media-ya danışan Azad İstehlaçılar İctimai Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov bildirib ki, Dubay şokaladı barədə çox danışılıb:
“Amma ilk dəfədir ki, rəsmi orqan belə bir məlumat yayıb. Ona görə də bu məlumatlar diqqətə alınmalı, lazım gələrsə, həmin məhsullar bazardan çıxarılmalıdır.
Çox təəssüf olsun ki, Azərbaycanda malların geri çağırılması yox dərəcəsindədir. Bu vaxtadək belə bir faktla rastlaşmamışıq. Görməmişik ki, hansısa məhsul dövriyyədən çıxarılsın və ictimaiyyət və media nümayəndələrinin iştirakı ilə məhv edilsin. Bütün hallarda ümid edək ki, AQTA Almaniya tədqiqatçılarının hesabatına diqqətlə yanaşacaq və müvafiq addım atacaq”.


