Duzdan çox istifadənin ZƏRƏRLƏRİ: Mədə xərçəngi yaradır
Icma.az, Bizim media portalına istinadən məlumat yayır.
Duzun həddindən artıq qəbulu hipertoniya, böyrək xəstəlikləri və mədə xərçəngi riskini artırır.
Bizim.Media xəbər verir ki, bu barədə həkim-nutrisionist Yekaterina Quzman xəbərdarlıq edib.
Onun sözlərinə görə, insanların əksəriyyəri gündə 12–13 qram duz istehlak edir ki, bu da ÜST tövsiyə etdiyi 5 qramlıq normadan 2–2,5 dəfə çoxdur.
“Əslində duzun 70%-i sənaye məhsullarından gəlir. Burada o, konservant və dad artırıcı kimi istifadə olunur,” — deyə mütəxəssis qeyd edib.
Əsas “gizli” duz mənbələri aşağıdakılardır:
Çörək və un məmulatları — 100 qramda 0,8–1,2 qram duz var.
Sərt pendirlər — 100 qramda 1,5–2,5 qram duz ehtiva edir.
Kolbasa məhsulları.
Ekspert duzdan istifadəni bişirmə zamanı azaltmağı, onu ədviyyat və otlarla əvəz etməyi və hazır məhsulların istehlakını nəzarətdə saxlamayı tövsiyə edir. Duz Helicobacter pylori bakteriyasının təsirini artırır və ürək-damar xəstəliklərinin inkişafına səbəb olur.
Bizim.Media
Baxış sayı:105
Bu xəbər 25 Oktyabr 2025 23:42 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















