Icma.az
close
up
RU
Düzgün qaydada hazırlanmış suşini necə ayırd etmək olar ? EKSPERT AÇIQLADI

Düzgün qaydada hazırlanmış suşini necə ayırd etmək olar ? EKSPERT AÇIQLADI

Icma.az, Sia Az saytına istinadən bildirir.

İnkişaf və inteqrasiya artıq qida rasionumuzun, ağız dadımızın dəyişməsinə gətirib çıxarıb. Bu ağız dadlarından biri də suşidir. Kiçikdən böyüyə reklamların təsiri ilə suşi yeyənləri sayı günbəgün artır. Bəs, düzgün qaydada hazırlanmış suşini necə ayırd etmək olar?

Məsələ ilə bağlı qida üzrə mütəxəssis Asim Vəliyev SİA-ya açıqlamasında bildirib ki, suşinin əsas tərkibi çiy balıq olduğuna görə bu məhsulun hazırlanması ciddi təmizlik, düzgün saxlanma və peşəkar yanaşma tələb edir:

"Düzgün hazırlanmayan suşi qida zəhərlənməsinə, bakterial, parazitar infeksiyalara səbəb ola bilər. Bu baxımdan bir istehlakçı olaraq suşi seçərkən bir neçə sadə, amma çox vacib qaydalara diqqət etməliyik. İlk növbədə suşi aldığınız məkanın ümumi təmizliyinə diqqət etməliyik. Peşəkar restoranlarda mətbəx tam görünür və prosesin necə getdiyi müşahidə oluna bilir. İşçilər əlcək və çapıqdan istifadə etməli, təmizliyə ciddi riayət etməlidirlər. Balıq və tərəvəz üçün istifadə olunan kəsici lövhələr bir-birindən ayrı olmalıdır. Suşidə istifadə olunan balığın qoxusu və görünüşü də çox vacibdir. Keyfiyyətli balıq kəskin qoxu vermir, rəngi parlaq və təmiz olur. Balığın səthində selik, yapışqanlıq, quruma, rəng dəyişməsi görünürsə, bu məhsulun artıq uyğun olmadığının əlamətidir. Çiy balıqda ən ciddi təhlükələrdən biri parazitlərdir. Buna görə beynəlxalq qida təhlükəsizliyi standartlarına görə suşi balığı ən azı -20°C temperaturda əvvəlcədən dondurulmalıdır. Bu qayda parazitləri məhv edir və məhsulu təhlükəsiz edir. Etibarlı restoranlar bu praktikadan çəkinmir və bunu gizlətmirlər.

Suşinin digər hissəsi olan düyü də düzgün hazırlanmalıdır. Otaq temperaturunda saxlanılan düyü sirkə ilə turşulaşdırıldığı üçün bakteriyaların çoxalmasının qarşısını alır. Lakin düyü çox isti və ya çox soyuq olmamalıdır. Yapışqan, lakin əzilməmiş bir forma saxlamalıdır. Yosun, tərəvəz və digər əlavələr də təzə olmalı, xoşagəlməz qoxu və ya qaralma olmamalıdır. Suşini çatdırılma yolu ilə sifarişində risk çox yüksəkdir. Çiy balıq yalnız soyuq mühitdə təhlükəsiz qalır. Çatdırılma çox gecikirsə, qutu isti görünürsə, balıq otaq temperaturunda deyilsə, həmin suşini istifadə etmək olmaz. Çatdırılma ideal olaraq 30-45 dəqiqədən çox olmamalıdır. Üstəlik sosial şəbəkələrdə səhifələr vasitəsilə suşi satışı edilir. Bu halda biz suşidə istifadə olunan qida məhsullarının necə hazırlandığını, sanitar-gigiyena qaydalarına necə riayət olunduğu, məhsulun mənşəyini bilmirik. Etibarlı suşi restoranlarının bir xüsusiyyəti də onların şəffaflığıdır. Onlar balığın hansı ölkədən gəldiyini, necə saxlandığını, kim tərəfindən hazırlandığını açıq göstərirlər. Menyuda balığın mənşəyi ilə bağlı məlumat verməsi, rəsmi icazələrinin və müsbət rəylərin olması həmin məkanın təhlükəsizlik standartlarına əməl etdiyini göstərir".

Sonrakı hadisələr barədə daha çox məlumat almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:38
embedMənbə:https://sia.az
archiveBu xəbər 12 Dekabr 2025 16:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Qarabağ” “Ayaks” oyunu başladı CANLI (YENİLƏNİR)

10 Dekabr 2025 21:49see242

Qurban Qurbanov: Özüm də bilmirəm, Nəriman haqda nə deyim

11 Dekabr 2025 01:51see216

Sabiq nazirin bacısı qızı olan rektor kimdir?

11 Dekabr 2025 00:22see215

Warner Bros. üçün 108 milyard dollarlıq təklif

11 Dekabr 2025 00:43see209

Almaniyada neft kəmərində ciddi qəza: terror aktı...

11 Dekabr 2025 02:07see206

Azərbaycan strateji tərəfdaş kimi ön plana çıxır

10 Dekabr 2025 23:58see193

Donbas iddiası təsadüfi deyil: Rusiya və ABŞ arxa planda razılaşıb

11 Dekabr 2025 13:27see187

Meteuş Koxalski: “Çox əsəbiyəm”

11 Dekabr 2025 01:30see158

Mətanət sürücülərdən şikayətləndi: Söyüş yiyəsi olmayın

11 Dekabr 2025 09:29see144

“Real Madrid” də məğlub oldu Yenilənib

11 Dekabr 2025 02:23see141

Stiven Siqal: “Amerika kinosu daha obyektiv olmalıdır”

11 Dekabr 2025 02:45see136

Vikinq kimi yaşayır Video

12 Dekabr 2025 08:55see135

Fransada uşaq və yeniyetmələrin sosial şəbəkələrə girişi məhdudlaşdırılacaq

11 Dekabr 2025 03:26see135

Bakıda bu yolda işıqforun hər üç işığı eyni anda yanır

12 Dekabr 2025 08:55see134

Paşinyan Azərbaycana bu iki mövzunu paralel olaraq bağlamağı təklif etdi...

11 Dekabr 2025 09:22see132

Almaniya səmasında müəmma: Rusiya hücuma keçib? Heyrətamiz

11 Dekabr 2025 02:23see131

Üzgüçülük üzrə Azərbaycan çempionatı start götürüb

11 Dekabr 2025 20:15see130

Mədəniyyət Nazirliyi Bəxtiyar Vahabzadənin yubiley gecəsinin biletlərini 140 manata satıb

11 Dekabr 2025 12:41see126

İsrailin işğal siyasəti İranı nüvə silahına itələyir ŞƏRH

12 Dekabr 2025 04:26see125

Simonyan: Azərbaycan Ermənistan sərhədinin daha bir hissəsi tezliklə demarkasiya ediləcək

10 Dekabr 2025 22:45see121
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri