Əhvalı korlayan şirniyyatlar Hər kəsi təəccübləndirəcək faktlar
Icma.az bildirir, Baku.ws portalına istinadən.
Şirniyyatlar çoxdan həyatımızın ayrılmaz hissəsinə çevrilib.
BAKU.WS xəbər verir ki, onlar əhvalı yüksəldir, bayram ab-havası yaradır və yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir. Ancaq son tədqiqatlar göstərir ki, şirniyyatın həddindən artıq qəbulu əks təsir göstərə bilər.
Konfet, şokolad və ya şirniyyat məmulatı yedikdə qanda şəkərin səviyyəsi kəskin artır. Bu isə qısa müddətli enerji və zövq dalğası yaradır, lakin çox tez bir zamanda kəskin eniş baş verir. Nəticədə orqanizm özünü yorğun, əsəbi və hətta narahat hiss edir. Daimi olaraq şirniyyatla qəlyanaltı etmə vərdişi emosional vəziyyətin qeyri-sabitliyinə gətirib çıxara bilər.
Alimlər həmçinin şəkərlə xoşbəxtlik hormonu – serotonin arasında əlaqəni vurğulayırlar. Şirniyyatın həddindən artıq qəbulu beyində neyrotransmitterlərin balansını pozur, bu da əhvalın dəyişkənləşməsinə və stressin daha ağır keçməsinə səbəb olur.
Bundan əlavə, şirniyyat insanın daha çox yemək istəyini stimullaşdırır ki, bu da həddən artıq qidalanma və artıq çəkiyə gətirib çıxara bilər. Nəticədə isə insan günahkarlıq və özündən narazılıq hissi keçirir, bu da mənfi emosiyaları daha da gücləndirir.
Şirniyyatın dadından zövq alıb eyni zamanda əhval-ruhiyyəyə ziyan vurmamaq üçün mütəxəssislər onun miqdarını məhdudlaşdırmağı və daha faydalı alternativlər seçməyi məsləhət görürlər. Məsələn, meyvələr, quru meyvələr və ya orta miqdarda acı şokolad şirniyyat ehtiyacını qəfil şəkər sıçrayışları olmadan ödəməyə kömək edir.
Beləliklə, şirniyyatlar əsl zövq mənbəyi ola bilər, amma onlara şüurlu yanaşmaq vacibdir. Miqdara nəzarət və daha sağlam seçimlər sayəsində dadından həzz alıb, həm əhvalı, həm də sağlamlığı qorumaq mümkündür.


