Ətin bilinməyn faydası ÜZƏ ÇIXDI
Cebheinfo saytından alınan məlumata görə, Icma.az bildirir.
Balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi orta dərəcədə qırmızı ət istehlakının bağırsaq mikrobiomuna və ya psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərmədən B12 vitamini və sink kimi beyin sağlamlığını dəstəkləyir.
“Cebheinfo.az” xəbr verir ki, bunu "Nutrients" jurnalında dərc edilən son araşdırma göstərib.
Tədqiqatda 3600-dən çox iştirakçı iştirak edib, onların məlumatları “American Gut” layihəsinin bir hissəsi kimi toplanıb. İştirakçılar nəcis nümunələri təqdim edib və pəhriz sorğularını tamamlayıblar. Bundan sonra onların pəhrizləri həm faydalı, həm də zərərli pəhriz komponentlərini nəzərə alan Sağlam Qidalanma İndeksi (HEI) ilə qiymətləndirilib.
İştirakçılar qırmızı ət istehlakı və pəhriz keyfiyyətinə görə dörd qrupa bölünüblər. Nəticələr göstərib ki, yüksək HEI olan qırmızı ət istehlakçıları qırmızı ət istehlak etməyənlərlə müqayisədə B12 vitamini, sink, selenium, kalsium, D vitamini, kolin və dəmir kimi beyin sağlamlığını dəstəkləyən vitamin və minerallara daha yüksək səviyyədə malikdirlər. Qırmızı ət istehlakçılarında folatın səviyyəsi bir qədər aşağı olub, lakin bu, çatışmazlığa səbəb olmayıb.
Bundan əlavə, yüksək keyfiyyətli pəhrizin bir hissəsi kimi orta dərəcədə qırmızı ət istehlakı bağırsaq mikrobiotasına mənfi təsir göstərməyib və təkmilləşdirilmiş mikrob müxtəlifliyi ilə əlaqələndirilir. Yüksək HEI balları qırmızı ət istehlakından asılı olmayaraq depressiya, bipolyar pozğunluq və miqrenlərin daha aşağı yayılması ilə əlaqəlidir.
Müəlliflər qeyd edirlər ki, tədqiqat kəsişmə xarakteri daşıyır və səbəb əlaqəsini qura bilmir. Onlar, həmçinin tədqiqatın Milli Mal Əti İstehsalçıları Assosiasiyası tərəfindən maliyyələşdirildiyini açıqlayırlar, amma sponsorlar tədqiqat dizaynında və ya məlumatların təhlilində iştirak etməyiblər.
Xəzər
“Cebheinfo.az”
Problemlərinizi bizə yazın, şahidi olduğunuz hadisələri çəkib göndərin


