Fevral ayında rasiona əlavə edilməli olan QİDALAR
Müəyyən qidalar fevral ayında sürətlə yayılan virusların və zökəmin qarşısını almağa, sağlamlığınızı qorumağa kömək edir.
Bizim.Media xəbər verir ki, Rospotrebnadzorun CMD Mərkəzi Elmi-Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin eksperti Yekaterina Bliznina həmin qidalar barədə ətraflı məlumat verib.
O qeyd edib ki, fevral ayı insan sağlamlığı üçün olduqca ağır aydır. Belə ki, bu vaxta qədər insanlar artıq soyuq, külək, temperaturun dəyişməsi və günəş işığının olmaması ilə qarşılaşırlar. Belə dəyişkın havalarda bədənin immun sistemini qorumaq üçün düzgün qidalanmaq çox vacibdir. Mütəxəssis insanlara mövsümi və sağlam məhsullar seçməyi məsləhət görür. Bunun bir neçə səbəbi var.
Beləliklə, orqanizmimiz üçün qış aylarında “askorbin turşusu” qəbulu xüsusilə zəruridir. Bu, immun sisteminin və fermentlərin yaxşı işləməsi, həmçinin kollagen sintezi üçün lazımdır.
Vitamin C immun sisteminin zəifləməsinə imkan vermir, kapilyarların keçiriciliyinə təsir göstərir, güclü antioksidant təsir göstərir və maddələr mübadiləsi və həzm sisteminin işləməsi üçün faydalıdır.
İndiki vaxtda askorbin turşusu əsasın toz halın olub, suya qatılaraq içilir. Həmçinin C vitamini balansını qorumaq üçün yeməklərə itburnu, razyana istifadə etmək məsləhət görülür.
Fevralda yayılan viruslardan qorunmaq üçün meyvə və giləmeyvələr də faydalıdır - məsələn, xurma, kivi, sitrus meyvələri və s. Bundan əlavə, C vitamini brokoli, duzlu kələm, bişmiş kartof və qırmızı bibərin tərkibində də var.
Mövsümi viruslarla mübarizədə A vitamini ilə zəngin qidalar da çox effektivdir. A vitamini immuniteti, görmə qabiliyyətini, dəri sağlamlığını, buynuz qişanın və selikli qişaların normal vəziyyətini qorumaq üçün lazımdır. Bundan əlavə, bu vitamin orqanizmə antioksidant təsir göstərir, hormonların sintezində iştirak edir və müxtəlif orqan və sistemlərin funksional fəaliyyətini təşviq edir.
A vitamini əsasən, süd məhsulları, mal ətində və içalatında, yumurta, balıq, yerkökü, balqabaq, ispanaq, şirin kartof, pomidor, bibər, paxlalılar və qoz-fındıqda var.
Bundan əlavə, yaz ərəfəsində orqanizmi təmizləmək lazımdır, ona görə də toksinləri və metabolik məhsulları çıxaracaq, bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyəcək, mədə-bağırsaq traktının normal fəaliyyətini təmin edəcək qidalar qəbul etmək lazımdır. Bütün bunlar bədənin həzm etmədiyi lif - bitki pəhriz lifləri ilə edilə bilər. Fevral ayında onları kəpək, taxıl, alma qurusu, kişmiş, ərik qurusu, kələm, lobya, qarabaşaq yarması, kərəviz, göyərti, avokado və püstədən almaq olar.
Həmçinin qışın sonunda metabolik proseslərdə və enerji istehsalında iştirak edən B vitaminlərinə ehtiyacımız var. Bu maddələr orqanizmi hər gün işlək vəziyyətdə saxlayır. B vitaminləri immunitet və sinir sistemlərinə, ürəyin fəaliyyətinə kömək edir, əzələ tonusunu qoruyur. Bu vitaminlər yağsız ət, qaraciyər, balıq, dənli bitkilər, yaşıl tərəvəzlər, paxlalılar, qoz-fındıq, toxum, düyü, yumurta və narda olur.
Çox vaxt sağlamlığı qorumaq üçün insanlar həb şəklində vitaminlər almağa başlayırlar. Ancaq həkimlər bunu etməzdən əvvəl analizlər verməyi məsləhət görürlər. Unutmayın ki, vitaminlərin həddindən artıq qəbulu sağlamlığınıza zərər verə bilər.
Bizim.Media