Gündə 3 dənə yeyin Hər dərdə dəvadır KONKRET
Icma.az, Konkret.az portalına istinadən məlumat yayır.
Mütəxəssislər, bitki yağları və fitokimyəvi maddələr baxımından qiymətli olan, həm ənənəvi tibbdə, həm də müasir farmakologiyada istifadə edilən ərik çəyirdəyinin kosmetika, qida əlavələri və əczaçılıq sahələrində tez-tez istifadə edildiyini, xüsusilə də acı ləpələrin xam və yüksək miqdarda istehlakının ölümcül ola biləcəyini bildiriblər.
KONKRET.az xəbər verir ki, Dərman və Aromatik Bitkilər Proqramının rəhbəri Dr. Tuğba Kaman xərçəng əleyhinə və antioksidant xüsusiyyətləri ilə diqqət çəkən ərik qurusunun tərkibindəki “amigdalin” maddəsinə görə sianid zəhərlənməsinə səbəb ola biləcəyini bildirib.
O, Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatına görə, böyüklər üçün təhlükəsiz hədd gündə üç kiçik ərik qurusunu keçməmək istifadə etməyi deyib. Uşaqlar üçün bu miqdar bir kiçik nüvənin yarısıdır. O, həmçinin ənənəvi tibb və müasir farmakologiyada mühüm yer tutan ərik çəyirdəyinin fayda və risklərini dəyərləndirib.
Kosmetikada, qida əlavələrində və əczaçılıqda tez-tez istifadə edilən bu toxum uçucu birləşmələr, yağ turşuları, fitosterollar və polifenollarla zəngindir. Əldə edilən soyuq preslənmiş yağ dəriyə qulluqdan tutmuş iltihab əleyhinə təsirlərə qədər geniş tətbiqlərdə istifadə olunur. Tərkibindəki aktiv maddələr sayəsində elmi araşdırmalar onun xərçəngəleyhinə, iltihab əleyhinə, antioksidant, immunomodulyator və hepatoprotektiv təsirini nümayiş etdirmişdir.
Dəniz Pənahova
KONKRET.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:90
Bu xəbər 25 Sentyabr 2025 00:20 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















