Icma.az
close
up
RU
Menu

TƏCİLİ: Metroya giriş bağlandı Nə baş verir?

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

Həkimlər soyuq mövsümdə immuniteti gücləndirməyin yollarını açıqlayıblar

On dörd yaşlı futbolçu qız məktəbdəki zorakılığa görə intihar edib FOTO

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

Yer kürəsində oktyabr ayının üçüncü maqnit qasırğası başlayıb

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

Luvr muzeyində Azərbaycan nəfəsi: Parisdə gənc rəssam Diana Quliyevanın əsərləri sərgilənir Foto

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

Sofiya Universitetində “Azərbaycan suveren dövlətçilik yolunda” sərgisinin açılışı

Elmar Məmmədyarovdan açıqlama: “Kimin qarın ağrısı varsa, adımı hallandırır”

Heç vaxt bunu xiyar və pomidor turşusuna əlavə etməyin

Heç vaxt bunu xiyar və pomidor turşusuna əlavə etməyin

Icma.az, Lent az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Yay mövsümünün qızğın çağındayıq, bu da o deməkdir ki, Azərbaycanın evdar xanımları artıq qış üçün konservləşdirməyə başlayıb.

Lent.az-ın xəbərinə görə, lakin dadlı və orijinal turşular hazırlamaq istəyənlər bəzən elə səhvlər edirlər ki, bu, bütün zəhmətin boşa getməsinə səbəb ola bilər.

Konserva üçün təhlükəli maddələr

1. Zədələnmiş, çürük və keyfiyyətsiz tərəvəzlər

Hətta meyvənin və ya tərəvəzin üzərində kiçik bir çürük və ya kif hissəsi varsa, bu artıq bakteriya və toksinlərlə (mikotoksin) zəngindir. Onlar bankanın bütün içliyinə yayılıb onu sıradan çıxara bilər – hətta istiliklə işlənmədən sonra belə.

Yalnız sağlam, təzə, möhkəm və zədəsiz məhsullardan istifadə edin.

2. Yodlu duz

Yod fermentasiya prosesinə mənfi təsir göstərə bilər (xüsusilə kvaslaşdırılan məhsullarda), tərəvəzlərin rəngini və toxumasını dəyişdirərək onları yumşaldır. Bundan başqa, faydalı bakteriyaların çoxalmasının qarşısını ala bilər. Təhlükəsiz seçim: qatqısız, iri və ya orta dənəli sadə mətbəx duzudur.

3. Antitoplama qatqılı duz (E535, E536, E538)

Bu qatqılar duzun topalaşmasının qarşısını alır, amma fermentasiya prosesini poza bilər.

Nəticədə

xiyar xırtıldayanlığını itirir,

kələm düzgün mayalanmır,

bankalarda kif əmələ gəlir və

qaz yaranaraq qapaqları partlada bilər.
Duzun qablaşmasında tərkib hissələrini mütləq yoxlayın.

4. Aspirin (asetilsalisil turşusu)

Əvvəllər bəzi evdar qadınlar turşuların daha uzun saxlanması və “xırt” effekti üçün aspirin əlavə edirdilər. Lakin aspirin – dərman preparatıdır və konservləşdirilmiş qidalarla uzunmüddətli istifadə olunduqda orqanizmə zərərli ola bilər.

O, qaraciyərə, böyrəklərə mənfi təsir edə, həzm sistemində eroziya və allergik reaksiyalar yarada bilər. Bundan əlavə, onun konservləşdirici təsiri çox zəifdir və sirkə və ya limon duzu ilə əvəz oluna bilər – bu maddələr həm təhlükəsiz, həm də effektivdir.

5. Həddindən artıq çox sarımsaq (xüsusilə xiyar üçün)

Sarımsaq mükəmməl dad qatqısıdır, lakin çox istifadə edilərsə xiyarların yumşalmasına səbəb olur. Dozanı saxlayın, reseptdən kənara çıxmayın.

6. Kifayət qədər təmiz olmayan su (marinad və ya duzlu su üçün)

Yalnız qaynadılmış və ya filtrdən keçirilmiş sudan istifadə edin. Əgər kran suyunun keyfiyyətinə şübhəniz varsa, ondan istifadə etməyin – tərkibindəki bakteriyalar və çirklər konservanı poza bilər.

Bəs ideal konservasiya üçün nələr vacibdir?

Sirkə

Turşuluq səviyyəsini təmin edərək bakteriyaların inkişafını məhdudlaşdırır və konservanın uzunömürlü olmasını təmin edir. Diqqət: 9%-lik sirkədən istifadə tövsiyə olunur. 4%-lik zəif sirkə qoruyucu effekt verməyə bilər. Yalnız qida üçün nəzərdə tutulmuş sirkədən istifadə edin!

Duz

Ən qədim və etibarlı təbii qoruyucudur.

Şəkər

Yalnız dad vermir, həm də əlavə qoruyucu təsirə malikdir.

Ədviyyatlar və bitkilər

Dərəotu, sarımsaq, dəfnə yarpağı, qara istiot dənələri, həmçinin xren, qarağat və albalı yarpaqları – yalnız aroma vermir, həm də xiyarların xırtıldayan qalmasına kömək edir.

Nəticə

Həmişə sınanmış, etibarlı reseptlərə əməl edin. Unutmayın: evdə hazırlanan məhsulların keyfiyyəti və təhlükəsizliyi hər şeydən önəmlidir.

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:157
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 21 İyul 2025 19:48 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

TƏCİLİ: Metroya giriş bağlandı Nə baş verir?

19 Oktyabr 2025 04:03see279

“Bu gün layiq olduğumuz qələbə əldə etdik”

19 Oktyabr 2025 19:14see184

Bakının bir çox yollarında nəqliyyatın sıxlığı müşahidə olunur SİYAHI

20 Oktyabr 2025 08:25see179

Rəştdən Həştərxana birbaşa uçuşlar başladı

19 Oktyabr 2025 19:10see141

Sarıkökün bu faydalarını çoxları bilmir

20 Oktyabr 2025 07:01see135

Tramp görüşü zamanı daim Zelenskiyə söyüş söyürdü

19 Oktyabr 2025 23:19see132

“Amazon”, “Snapchat” və “Zoom”da problem yarandı

20 Oktyabr 2025 14:39see132

Həkimlər soyuq mövsümdə immuniteti gücləndirməyin yollarını açıqlayıblar

19 Oktyabr 2025 07:43see131

On dörd yaşlı futbolçu qız məktəbdəki zorakılığa görə intihar edib FOTO

19 Oktyabr 2025 04:02see130

Ərdoğandan Şimali Kiprdə keçirilən prezident seçkilərinin ilkin nəticələrinə reaksiya

20 Oktyabr 2025 00:57see130

Körpələrdə genetik xəstəliklərin aşkarlanması üçün ölkəyə 300 mindən çox test gətiriləcək

19 Oktyabr 2025 20:14see130

İspaniya La Liqası: Real Madrid səfərdən 3 xalla qayıdır

20 Oktyabr 2025 01:12see129

Tbilisidəki son etirazlara görə 14 nəfər saxlanıldı

19 Oktyabr 2025 18:49see129

Yer kürəsində oktyabr ayının üçüncü maqnit qasırğası başlayıb

19 Oktyabr 2025 04:50see129

Əməliyyat otaqlarında niyə yalnız yaşıl və mavi geyimlərə icazə verilir?

19 Oktyabr 2025 04:05see128

Luvr muzeyində Azərbaycan nəfəsi: Parisdə gənc rəssam Diana Quliyevanın əsərləri sərgilənir Foto

19 Oktyabr 2025 09:10see127

“Mən ABŞ ı təhlükəyə ata bilmərəm...”

19 Oktyabr 2025 19:18see125

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: 50 yaşdan sonra bu qidalar məhdudlaşdırılmalıdır

19 Oktyabr 2025 07:08see122

Sofiya Universitetində “Azərbaycan suveren dövlətçilik yolunda” sərgisinin açılışı

19 Oktyabr 2025 06:45see121

Elmar Məmmədyarovdan açıqlama: “Kimin qarın ağrısı varsa, adımı hallandırır”

19 Oktyabr 2025 21:04see120
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri