Həkimdən Xəbərdarlıq: Bu faktorlar birbaşa xərçəngə səbəb olur KONKRET
Konkret.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Amerikalı dietoloq Nikol Endryusun fikrincə, yalnız spirtli içkilər və emal olunmuş ət məhsulları xərçəng riskini artırır. Lakin bu yanaşma ilə hər kəs razı deyil.
Mövzu ilə bağlı KONKRET.az-a açıqlama verən tibb üzrə fəlsəfə doktoru, həkim-onkoloq Fərid Museyibov bildirib ki, xərçəngin yaranmasına səbəb olan amillər çoxşaxəlidir və yalnız bir-iki faktorla məhdudlaşmır:
“Spirtli içkilər və emal olunmuş ət məhsulları xərçəng riskini artırmır, onlar birbaşa səbəb ola bilir. Ancaq bu, tək amil deyil. Xərçəngin yaranmasının dəqiq səbəbi hələ də tam məlum deyil. Müxtəlif versiyalar var. İlk sırada qida, tütün məhsulları, alkoqoldan sui-istifadə, emal olunmuş ət məhsulları və hərəkətsizlik dayanır. Qadınlarda hormonal pozuntular, travmalar da riski yüksəldir”.
Onkoloqun sözlərinə görə, genetik meyillilik, stress, hava çirkliliyi, radiasiya və şüalanma kimi ekoloji faktorlar da onkoloji xəstəliklərin artmasında mühüm rol oynayır:
“Bütün bu səbəblər ümumilikdə onkoloji xəstəliklərin sürətlə yayılmasına gətirib çıxaran əsas amillərdir”.
Aynurə İsmayıl
KONKRET.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:99
Bu xəbər 13 Noyabr 2025 18:11 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















