İftar menyusu üçün maraqlı reseptlər
Icma.az, Axsham.az portalına istinadən məlumat yayır.
Axşam.az "İftar menyusu"nu təqdim edir.
Sarıköklü toyuq
Ərzaqlar:
8 ədəd toyuq budları
1 ədəd rəndələnmiş soğan
4 diş sarımsaq (əzilmiş)
3 xörək qaşığı qatıq
1/2 limon suyu
2 çay qaşığı duz
1 çay qaşığı qara bibər
1 çay qaşığı sarıkök
Bişirmək üçün:
4 xörək qaşığı yağ
1 su şüşəsi qaymaq
1 çimdik sarıkök
1 ovuc keşniş (və ya cəfəri)
Hazırlanması:
Toyuq budlarını kiçik dilimlərə kəsin. Bir qabda toyuq, sürtgəcdən keçirilmiş soğan, sarımsaq, qatıq, limon suyu, duz, qara bibər və karri qarışdırılır. 3 saat soyuducuda saxlayın. Böyük bir tava qızdırın və toyuqları hər iki tərəfini azca yağda 3-4 dəqiqə qızardın. Qızardılmış toyuğun üstünə qaymaq və sarıkök əlavə edin, vam odda bişirin. Üzərinə keşniş töküb süfrəyə verin.
Kartof şorbası
Ərzaqlar:
3 ədəd orta ölçülü kartof
1 ədəd orta ölçülü soğan
3 xörək qaşığı zeytun yağı
1 xörək qaşığı kərə yağı
1 xörək qaşığı un
5 su şüşəsi isti su
1 su şüşəsi süd
2 çay qaşığı duz
1/2 çay qaşığı təzə üyüdülmüş qara bibər
Üst üçün:
1 xörək qaşığıkərə yağı
1 çay qaşığı qırmızı bibər tozu
1 çimdik şüyüd (doğranmış)
Hazırlanması:
Zeytun yağı və yağı dərin bir qazana qoyun. Doğranmış soğanı isti yağda açıq qəhvəyi rəng alana qədər qovurun. Sonra unu əlavə edin və bir neçə dəqiqə qızardın. Soyulmuş kartofları kublar şəklində doğrayın. Bol suda yuyun və süzün. Kartofları soğanla birlikdə təxminən 5 dəqiqə qızardın. Sonra suyu əlavə edib bişməyə buraxın. Kartofu yumşalddıqdan sonra blenderlə püre halına salın. Qaynayan şorba qarışığına az-az duz, təzə çəkilmiş qara bibər və süd əlavə edib tez qarışdırın. İstəyirsinizsə, kərə yağı ədviyyatlarla əridin və üstünə səpin, xırda doğranmış şüyüd səpin və süfrəyə verin.

Trileçe
Ərzaqlar:
4 ədəd yumurta
1 stəkan şəkər
1.5 stəkan un
1 paket qabartma tozu
1/2 paket vanil
Süd sousu üçün:
1 litr süd
4 xörək qaşığı şəkər
Karamel sousu üçün:
1 stəkan şəkər
1 stəkan su
3 çay qaşığı nişasta
1 çay stəkanı su (nişastanı açmaq üçün)
1 xörək qaşığı kərə yağı
Üzəri üçün:
1 paket qaymaq
1 stəkan soyuq süd
Hazırlanması:
Yumurtaları dərin bir qaba götürün. Üzərinə şəkər əlavə edin. Bərkiyənə qədər mikserlə çalın. Sıra ilə vanili, qabartma tozunu və unu əlavə edin. Qarışığı mikserlə çalın və yağlanmış nimçəyə tökün. Sonra sobada 180 dərəcədə bişirin. Bu vaxt süd şərbətini hazırlayın. Südə şəkər əlavə edin və şəkər həll olunana qədər qarışdırın. Çırpılmış qaymaq üçün bir qaba qaymaq tökün və üzərinə soyuq süd əlavə edin. Yaxşıca çırpdıqdan sonra hazırdır. Sobadan çıxan keksin üzərinə diş çubuğu ilə deşiklər açıb üzərinə süd siropu tökün. Daha 20 dəqiqə soyuducuda saxlayın ki, dincəlsin və südü hopsun. Sonra üstünə yaxşıca çırpılmış kremi yayın. Yenidən təxminən 40 dəqiqə soyuducuya qoyun. Bu vaxt karameli hazırlayın. Şəkəri bir qabda az odda əridin, hərdən bir qaşıq qoymadan silkələyin. Su əlavə edin və qarışdırın. Qarışdırdığınız zaman dondurulmuş şəkər açılacaq. Sonra kərə yağı əlavə edin. Sonra əvvəllər nişasta ilə qarışdırdığınız suyu əlavə edin. Qatılaşana qədər qarışdırın. Kərə yağı əlavə edin. Qarışığı bir az soyuyana qədər otaq temperaturunda, sonra isə tam soyuyana qədər soyuducuda saxlayın. Trileçeni soyuducudan çıxarın və üstünə karameli yayın.


