İftar və imsakda nə YEMƏLİYİK? Mütəxəssisdən faydalı MƏSLƏHƏTLƏR
Icma.az, Yenicag saytından verilən məlumata əsaslanaraq xəbər yayır.
“Oruc tutan şəxslər Ramazan ayının mənəvi tərəfləri ilə bağlı ətraflı fikirlərə malik olmalıdırlar”.
Bunu Yenicag.az-a açıqlamasında Qida Təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova Ramazan ayının mənəvi sirlərini bölüşərkən deyib.
Onun sözlərinə görə, əksər hallarda insanlar orucu kilo vermək, uzun müddət ac qalmaq kimi anlayışlarla qarışdırır:
“Ramazan ayı Allaha yaxınlıq və nəfsi istəklərinə qalib gəlmə fürsəti kimi dəyərləndirməlidir. Bəs kimlərə oruc tutmaq olmaz? Xroniki xəstəlikləri olan,dərman vasitələri qəbul edən, hamilə qadınlar, yetkinlik yaşına çatmayan insanlar”.
O, söyləyib ki, oruc zamanı balanslı qidalanmaq əsasdır:
“İftar və imsakda diqqət etməliyik ki, gün ərzində bizi tox tuta biləcək qidalardan istifadə edək. İmsakda heyvan mənşəli qidalar (yumurta, az duzlu pendirlər),tam buğda unundan hazırlanmış-çörək, yulaf istifadə oluna bilər. Çünki həmin qidalar yavaş həzm olunur və mədədə toxluq hissi yaradır. Mütləq şəkildə bir ovucu keçməyən çərəzlər (fıstıq, badam, fındıq)istifadə olunarsa, gün boyu enerjili qalmağınıza qarantiya verəcək”.
“Qətiyyən duzlu çərəzlərdən, qazlı içkilərdən, turşulardan qaçmaq lazımdır. İmsakda çayla yanaşı su, meyvə şirəsi , şorbalar qəbul edilməlidir. Mayeni az qəbul edən şəxslər gün ərzində yorğunluqdan, başağrısından şikayət edir. İftarda ağır yeməklər sayılan qızardılmış,yağlı qidalar mədədə ağırlıq halı yarada bilər. Yeməklər 40 dəqiqə aralıqla qəbul edilməlidir. Şirniyyatlar təxmini 1 saat sonra yeyilə bilər. Əsas məsələ isə yuxu rejiminə diqqət etməkdir”, – deyə o, fikirlərini yekunlaşdırıb.
Leyla Fərzəliyeva
www.yenicag.az

