İnci arpa, qarabaşaq yarması və düyü: hansı taxıl ən sağlamdır?
Sia Az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
…Hər bir taxıl özünəməxsus şəkildə faydalıdır. İnci arpada çoxlu həll olunan pəhriz lifi, qarabaşaq yarmasının tərkibində bitki mənşəli protein və dəmir, düyü isə asanlıqla həzm olunan karbohidratların mənbəyidir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə URA.RU-ya dietoloq Mixail Ginzburq məlumat verib.
İnci arpada olan pəhriz lifi həzm sisteminin işini normallaşdırır və xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Bu taxıl həm də mikroelementlərlə zəngindir: fosfor, kalium, maqnezium, dəmir, sink, manqan, selen və mis…
Qarabaşaqda qan damarlarının divarlarını gücləndirə bilən bir maddə olan rutin var.
Bu taxılda özü yoxdur.
Beləliklə, çölyak xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar - qlütenə qarşı dözümsüzlük - qarabaşaq yarması yeməkdə özlərini məhdudlaşdırmaq məcburiyyətində deyillər.
Səbəb daxilində, əlbəttə.
Düyüdə çoxlu miqdarda B vitaminləri, dəmir, kalsium, maqnezium və fosfor var. Düyü demək olar ki, heç vaxt allergiyaya səbəb olmur və həm də pəhriz garnitür hesab olunur.
Bununla belə, inci arpa və qarabaşaq yarması hələ də düyüdən üstündür, çünki sonuncunun bir çatışmazlığı var - yüksək glisemik indeks…
Nazlı Almuradova


