İnci arpa, qarabaşaq yarması və düyü: hansı taxıl ən sağlamdır?
Sia Az portalından əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir.
…Hər bir taxıl özünəməxsus şəkildə faydalıdır. İnci arpada çoxlu həll olunan pəhriz lifi, qarabaşaq yarmasının tərkibində bitki mənşəli protein və dəmir, düyü isə asanlıqla həzm olunan karbohidratların mənbəyidir.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə URA.RU-ya dietoloq Mixail Ginzburq məlumat verib.
İnci arpada olan pəhriz lifi həzm sisteminin işini normallaşdırır və xolesterin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Bu taxıl həm də mikroelementlərlə zəngindir: fosfor, kalium, maqnezium, dəmir, sink, manqan, selen və mis…
Qarabaşaqda qan damarlarının divarlarını gücləndirə bilən bir maddə olan rutin var.
Bu taxılda özü yoxdur.
Beləliklə, çölyak xəstəliyindən əziyyət çəkən insanlar - qlütenə qarşı dözümsüzlük - qarabaşaq yarması yeməkdə özlərini məhdudlaşdırmaq məcburiyyətində deyillər.
Səbəb daxilində, əlbəttə.
Düyüdə çoxlu miqdarda B vitaminləri, dəmir, kalsium, maqnezium və fosfor var. Düyü demək olar ki, heç vaxt allergiyaya səbəb olmur və həm də pəhriz garnitür hesab olunur.
Bununla belə, inci arpa və qarabaşaq yarması hələ də düyüdən üstündür, çünki sonuncunun bir çatışmazlığı var - yüksək glisemik indeks…
Nazlı Almuradova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:48
Bu xəbər 18 Aprel 2025 20:45 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















