Kartof və ya qarabaşaq yarması..?
Sia Az-dan əldə olunan məlumata əsasən, Icma.az xəbər verir Kartof və ya qarabaşaq yarması..?.
...Arıqlamaq istəyənlər üçün kartof qarabaşaqdan qat-qat faydalıdır.
SİA bu barədə dietoloqun dediklərinə istinad edir.
Deməli, ekspertin sözlərinə görə, kartofun qarabaşaq yarması üçün olmayan bir sıra üstünlükləri var. Məsələn, nişastanın olması.
Bir çox insan bundan çəkinir, lakin mütəxəssis əmin edir ki, düzgün işlənilsə, tərəvəzin tərkibindəki bu maddə zərər deyil, yalnız fayda gətirəcək.
Bişirdikdən və soyuduqdan sonra nişasta davamlı olur. Bu formada bağırsaq mikroflorasının sağlamlığını qoruya bilir. Bundan əlavə, kartof lif və C vitamini ilə zəngindir.
...Qarabaşaq da bir çox üstünlüklərə malikdir. Bu taxılda bitki mənşəli zülal, maqnezium, dəmir və B vitaminləri var, lakin o, daha çox kalorili olsa da, kartofdan daha aşağı doyma indeksinə malikdir.
Suda qaynadılmış qarabaşaq yarmasının 100 qramında 110 kilokalori olduğu halda, 100 qram tərəvəzdə 77 kilokalori var. Kartofun mühüm üstünlüyü onların çox yönlü olmasıdır.
Bu tərəvəz bir çox yemək seçiminə malikdir.
...Yadda saxlamaq lazımdır ki, heç bir məhsul “zərərli” və ya “pis” sayıla bilməz.
Pəhriz müxtəlif olmalıdır və yanaşma şüurlu olmalıdır, - deyə ekspert xatırladıb.
Nazlı Almuradova
