İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yemək
Turkstan.az portalından verilən məlumata əsasən, Icma.az bildirir.
Həkimlər yeməyin düzgün yeyilməsi ilə bağlı çoxlu tövsiyələr verirlər, bu məsləhətlərdən biri də bəzi qabların bir az soyumasına icazə verməkdir.
İsti yeyildikdə zəhərə çevrilən iki məşhur yeməyin adını sizlərə təqdim edirik:
Hamımız isti yemək yeməyə alışmışıq, onun daha sağlam olduğuna inanırıq. Bununla belə, həkimlər bəzi qidaların çox isti yeyilməsinin sağlamlığa ciddi təhlükə yaratdığını deyirlər. Onlar zamanla yığılan və ciddi problemlərə səbəb olan mikroburnların görünüşünü təhrik edirlər. Tələsməyə öyrəşmiş və yeməyin temperaturuna fikir verməyən insanlar xüsusilə diqqətli olmalıdırlar.
Ən məşhur iki yemək hansılardır ki, onları isti yemək olmaz:
Kartof püresi, yəqin ki, bir çox insanın ən sevimli yan yeməyidir. Amma onun temperaturu 60 dərəcəni keçərsə, özofagus mukozasına təhlükə yarada bilər. İsti kartofun tərkibində yüksək temperaturda mədə-bağırsaq traktını qıcıqlandıran nişastalı birləşmələr var. Müntəzəm olaraq isti kartof püresi istehlakı özofagus xərçənginin inkişafına təkan verə bilər. Buna görə də, 5-10 dəqiqə gözləmək və sonra yeməyi yemək lazımdır.
Şorbalar və bulyonlar dadlı və qidalı yeməklərdir, xüsusilə soyuq mövsümdə faydalıdır. Halbuki ocaqdan təzəcə çıxarılan şorbanın temperaturu 70 dərəcədən yuxarıdır. Onu isti yemək olmaz, çünki bu, təkcə yanıqlara səbəb olmayacaq, həm də özofagusun uzun müddət zədələnməsinə səbəb olacaqdır. İsti şorbalar xüsusilə həssas selikli qişaları və xroniki mədə-bağırsaq xəstəlikləri olanlar üçün təhlükəlidir. Buna görə də, yeməyi soyumağa qoymalısınız./lent.az
Baxış sayı:130
Bu xəbər 01 Fevral 2025 14:43 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















