Karbohidratsız qidalanma immun sistemini zəiflədə bilər Mütəxəssis
Icma.az, Redaktor.az-ə istinadən məlumat verir Karbohidratsız qidalanma immun sistemini zəiflədə bilər Mütəxəssis.
Mütəxəssislərdən qripə qarşı yeni resept: "Qripə qarşı çörək yeyin"
Xüsusilə qış aylarında infeksion xəstəliklərin geniş yayıldığı dövrlərdə qidalanmadan karbohidratları çıxarmaq ən böyük səhvlərdən biri ola bilər. İmmunitet sistemini gücləndirmək üçün çörəyin rasiondan çıxarılmaması tövsiyə olunur.
"Karbohidratsız qidalanma immun sistemini zəiflədə bilər".
Redaktor.az Türkiyə mediasına istinadən xəbər verir ki, bunu qidalanma və pəhriz üzrə mütəxəssis Nur Ecem Baydı Ozman deyib.
Mütəxəssis qida qruplarının balanslı şəkildə istehlak edilməsinin vacib olduğunu vurğulayıb:
"Kilo nəzarəti və ya başqa səbəblərdən çörək və makaron kimi karbohidrat tərkibli qidalardan uzaq durmaq böyük bir səhvdir. Çünki karbohidratlar orqanizmin əsas enerji mənbəyi olduğuna görə, onların çatışmazlığı immun sisteminə mənfi təsir edə bilər. Türk xalqının ən mühüm qida mənbələrindən biri olan çörək sürətlə enerji mənbəyinə çevrilir. Əgər karbohidrat istehlakını məhdudlaşdırmağı tələb edən xüsusi bir xəstəliyiniz yoxdursa, çörəyi pəhrizinizdən çıxarmayın".
"Çörək ürək sağlamlığına faydalıdır".
Xalq arasında yayılmış fikirlərin əksinə, çörəyin yüksək kalorili olmadığı bildirilir. Ozman vurğulayıb ki, 25 qram tam buğda çörəyi cəmi 63 kaloridir. Bu çörək növü liflə zəngin olduğuna görə, qan şəkərini tənzimləyir və qidalandırıcı maddələrlə boldur. B vitaminləri bədənin enerji ehtiyacını qarşılayır, fol turşusu isə ürək sağlamlığı üçün olduqca vacibdir".
"Gündəlik enerjinin üçdə birini qarşılayır".
Məlumata görə, gündəlik 200 qram çörək istehlak edildikdə insanın enerji ehtiyacının 35%-i, protein ehtiyacının 25%-i və lif ehtiyacının 55%-i qarşılanır. Bundan əlavə, çörək maqnezium, kalium, natrium, A, E, B1, B2, B6 vitaminləri, niasin, mis, sink, dəmir və fosfat kimi həyati əhəmiyyət daşıyan maddələrlə zəngindir. Çörəyin tərkibinə əlavə edilən C vitamini isə proteinlərin keyfiyyətini artıraraq çörəyin daha yaxşı formalaşmasına və daha yüksək qida dəyərinə sahib olmasına kömək edir.
"Ən təhlükəsiz qida çörəkdir".
Son dövrlərdə pestisidlər (bitkilərə zərər verən həşəratları məhv etmək üçün istifadə olunan kimyəvi maddələr) qida təhlükəsizliyi sahəsində ciddi narahatlıq doğurur. Lakin mütəxəssislər bildirir ki, çörək ən təhlükəsiz qidalardan biridir.
Türkiyə Un Sənayeçiləri Federasiyasının (TUSAF) sədri Haluk Tezcanın sözlərinə görə, Aqrar istehsalda ən az kimyəvi maddə buğdaya tətbiq edilir. Üstəlik, buğda un halına gətirilərkən müxtəlif emal proseslərindən keçir. Bu səbəbdən də, çörək və un məmulatları qida təhlükəsizliyi baxımından daha etibarlıdır. Son 10 ildə illik 3 milyon tondan çox un ixrac edirik və məhsullarımız heç bir ölkədən geri qaytarılmayıb".
Kənan YUSİF

