Mütəxəssis həkim açıqladı: Ürək xəstəliyi riskini azaldan qidalanma
Icma.az, Sherg.az portalına istinadən məlumat verir.
Ürək xəstəlikləri dünyada çox geniş yayılıb. Bu xəstəliklərin riskini azaltmaq üçün xüsusilə qidalanmaya ciddi diqqət yetirmək lazımdır. Mütəxəssislər ürək sağlamlığı üçün “Nə yediyiniz, nə qədər yediyinizdən daha önəmlidir” deyirlər.
Sherg.az xəbər verir ki, ürək xəstəlikləri hələ də dünyada ən geniş yayılmış ölüm səbəblərindən biri olaraq qalmaqda davam edir. Harvard Universitetindən diqqət çəkən bir araşdırma isə, ürək sağlamlığı ilə qidalanma arasındakı əlaqəyə dair mövcud düşüncələri dəyişən nəticələr ortaya qoyub. Təxminən 200 min insanın illərlə izlənildiyi bu tədqiqat göstərib ki, qidalanmada yağ və ya karbohidratı azaltmaqdan çox, qidanın keyfiyyəti ürək sağlamlığında həlledici rol oynayır.

Araşdırma "NUTRITION 2025" konqresində təqdim olunub və tam taxıllar, meyvələr, tərəvəzlər, paxlalılar və qoz-fındıq kimi sağlam qidaları əhatə edən diyetlərin, koronar ürək xəstəliyi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdığını göstərib. Tədqiqatın rəhbərlərindən biri olan Harvard T. H. Chan İctimai Sağlamlıq Məktəbindən Dr. Zhiyuan Wu bildirib: “Aşağı karbohidratlı və ya aşağı yağlı olması fərq etmir; əsas məsələ bu diyetlərin keyfiyyətli qidalardan ibarət olmasıdır.”
Araşdırmada üç böyük uzunmüddətli tədqiqatın məlumatları analiz edilib. 1986-cı ildən etibarən aparılan Sağlamlıq Peşəkarları Təqib Araşdırması, Tibb Bacılarının Sağlamlıq Araşdırması II çərçivəsində ümumilikdə 200 minə yaxın iştirakçı izlənilib. İştirakçıların qidalanma vərdişləri illər boyunca sorğularla izlənib, əlavə olaraq 10 mindən çox insanın qan dəyərləri analiz edilərək diyetlərin metabolik təsirləri də qiymətləndirilib.
Nəticələr açıqdır: Sağlam qidaları seçənlərin ürək xəstəliyinə tutulma riski, sağlam olmayan alternativləri seçənlərlə müqayisədə təxminən 15% daha azdır. İşlənmiş ət, təmizlənmiş taxıl, şəkər və doymuş yağ ağırlıqlı qidalarla bəslənənlər isə daha yüksək risk qrupunda yer alıb.

Dr. Wu bildirib: “Qida keyfiyyətinin artırılması, ürək sağlamlığını qorumağın ən təsirli yollarından biridir. Bitki mənşəli və işlənməmiş qidalara yönəlmək, şəkərli və emal olunmuş məhsulları azaltmaq əhəmiyyətli fərq yaradır.”
Tədqiqatçılar işlənmiş qidalardan və əlavə şəkərlərdən uzaq durmağı; tam taxıl, tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq və paxlalı kimi təbii məhsulların istehlakının artırılmasını tövsiyə edirlər. Mütəxəssislər eyni zamanda alış-veriş zamanı qida etiketlərinin diqqətlə oxunmasını və meyvə şirələri də daxil olmaqla gizli şəkər mənbələrinə qarşı ehtiyatlı olmağı məsləhət görürlər.


