Kefir hər kəs üçün uyğun deyil Həkimdən vacib xəbərdarlıq
Olke.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
"Kefirin bir sıra faydalı xüsusiyyətləri var, lakin bəzi hallarda onun qəbulu əks göstərişli ola bilər".
Ölkə.az xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı həkim Yevgeni Belousov deyib.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, kefirin əsas dəyəri onun tərkibindəki probiotiklərdə – bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyən faydalı bakteriyalardadır:
"Bu, həzm prosesinin yaxşılaşmasına, qida maddələrinin daha yaxşı mənimsənilməsinə və immun sisteminin güclənməsinə kömək edir. Kefir xüsusilə qıcıqlanmış bağırsaq sindromu, qəbizlik və ishal zamanı faydalıdır, həmçinin laktoza dözümsüzlüyü olan insanlara da kömək edə bilər. Kefirin tərkibində kalsium, B qrupu vitaminləri, xüsusilə B12 və riboflavin, həmçinin maqnezium, fosfor və K2 vitamini daxil olmaqla, çoxlu vitamin və minerallar var".
Həkim qeyd edib ki, kefirin antioksidant xüsusiyyətləri hüceyrələri oksidləşdirici stressdən qorumağa kömək edir, onu müntəzəm və orta miqdarda qəbul etmək isə toxluq hissinin yaxşılaşdırılması sayəsində çəkiyə nəzarətə kömək edir. Bundan əlavə, yüksək kalsium və K2 vitamini tərkibi kefiri sümük sağlamlığının qorunması və osteoporozun qarşısının alınması üçün faydalı edir.
Lakin həkim xəbərdarlıq edib ki, kefir hər kəs üçün uyğun deyil: "Laktoza dözümsüzlüyünün ağır forması və ya süd məhsullarına qarşı allergiyası olan insanlar onu qəbul etməkdən çəkinməlidirlər. Həzm problemləri olanlar, yaşlı insanlar və zəif immun sisteminə malik şəxslər isə kefiri qəbul etməzdən əvvəl mütləq həkimlə məsləhətləşməlidirlər. Bəzi hallarda kefir rasiona ilk dəfə daxil edilərkən və ya çox miqdarda qəbul edildikdə, xüsusən də bağırsaq pozuntuları olan insanlarda köp və ya digər problemlərə səbəb ola bilər".
O, gündə 1–2 stəkan kefir içməyi tövsiyə edib. Bu miqdar kifayət qədər probiotik və qida maddələri təmin edir, eyni zamanda həddindən artıq istehlak riski yaratmır.
Bununla yanaşı, kefirdən maksimum fayda əldə etmək və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləmək üçün onu rasiona müntəzəm şəkildə, məsələn, həftədə bir neçə dəfə daxil etmək tövsiyə olunur.
Həmidə İbrahimova


