Kimlərə turşu şoraba yemək qadağandır?
Icma.az bildirir, Medicina saytına əsaslanaraq.
Şoraba məhsulları mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar üçün təhlükəlidir.
“Medicina” xəbər verir ki, diyetetika kafedrasının dosenti Anastasiya Lebedeva xəbərdarlıq etdi.
Mütəxəssis izah etdi ki, mədə-bağırsaq xəstəlikləri olan xəstələr hər növ turşudan, konservləşdirilmiş və marinad edilmiş xiyarlardan, pomidorlardan, sarımsaqdan, sarımsaqdan, balqabaq kürüsündən və leçodan çəkinməlidirlər. Üstəlik, onun sözlərinə görə, qastrit, pankreatit, mədə xorası və duodenit xəstəliyinin kəskinləşməsi dövründə bu tövsiyəyə əməl etmək xüsusilə vacibdir.
Bu dövrlərdə orqanların selikli qişasına mənfi təsir göstərən ədviyyatlı, hisə verilmiş və qızardılmış qidalardan tamamilə çəkinmək lazımdır.
"Selikli qişa iltihabı, xoralar və eroziyalar da inkişaf edə və ya pisləşə bilər. Selikli qişanı daha da qıcıqlandıran alkoqol turşunun mənfi təsirini daha da artırır".
O qeyd edib ki, sağlam insanlar həftədə 2-3 dəfədən çox olmayaraq turşu yeməlidirlər. Həmçinin gündə 1-2 ədəddən çox orta ölçülü tərəvəz yemək tövsiyə olunmur.
Mütəxəssis xəbərdarlıq edib ki, bu qidalardakı yüksək duz miqdarı yüksək təzyiqə, şişməyə və ürək-damar sisteminə əlavə stressə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, selikli qişaları qıcıqlandıran sirkə turşuların hazırlanmasında istifadə olunur.
Aygün Musayeva
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:88
Bu xəbər 02 Dekabr 2025 14:58 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















