Kofe istehlakı qaraciyər piylənməsi riskini azaldır ARAŞDIRMA
Icma.az, Olke.az saytına istinadən bildirir.
Orta miqdarda və müntəzəm kofe qəbulu qaraciyər sağlamlığına müsbət təsir edir və piylənmə riskini azaldır.
Ölkə.az Teleqraf-a istinadən xəbər verir ki, bu barədə amerikalı dietoloq Kelsi Mur "WellnessPulse" nəşrinə verdiyi müsahibədə bildirib.
Onun sözlərinə görə, müxtəlif elmi araşdırmalar göstərir ki, kofe istehlakı qeyri-alkoqollu piylənmiş qaraciyər xəstəliyinin (NAFLD) inkişafı riskini azalda bilər. Bu xəstəlik əsasən uzunmüddətli, doymuş yağlarla zəngin qidaların qəbulundan yaranır və Qərb ölkələrində əhalinin 6%-dən 35%-dək hissəsini əhatə edir.
Kelsi Mur həmçinin qeyd edib ki, kofe qaraciyər fibrozunun (çapıq toxumasının əmələ gəlməsi ilə müşayiət olunan vəziyyət) qarşısını almağa da kömək edə bilər. Fibroz müalicə olunmadıqda sirroz, qaraciyər çatışmazlığı və ya portal hipertenziya ilə nəticələnə bilər.
Bununla belə, dietoloq bu sahədəki elmi nəticələrin hələ tam təsdiqlənmədiyini də vurğulayıb. Belə ki, aparılan tədqiqatlarda müxtəlif dozalarla kofe istifadə olunub, iştirakçı sayı az olub və tədqiqatlar müşahidə xarakteri daşıyıb. Bu da nəticələrin ümumiləşdirilməsini çətinləşdirir.
Araşdırmalardan biri hətta fərqli növ kofelərin ( həll olunan, üyüdülmüş və kofeinsiz ) qaraciyərə təsirini müqayisə edib. Məlum olub ki, növündən asılı olmayaraq, kofe qaraciyər piylənməsi və onkoloji xəstəliklər də daxil olmaqla, müxtəlif xroniki problemlərin qarşısının alınmasına müsbət təsir göstərə bilər. Alimlər bildirirlər ki, bu sahədə daha dəqiq nəticələr üçün randomizə olunmuş və nəzarətli klinik sınaqlara ehtiyac var.


