Konservləşdirilmiş qidalar zəhərlənmə riski yaradırmı?
Olke.az saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Konservləşdirmə prosesinin müxtəlif risklər daşıdığı aşkarlanıb. Bu risk sterilizasiya olunmamış məhsullarda yaranır. Konservləşdirmə zamanı bu bakteriya tərəfindən istehsal olunan botulinum toksininin sinir sisteminə təsir etdiyi, iflicə və müalicə olunmayan hallarda ölümə səbəb olduğu aşkarlanıb.
Ölkə.az xəbər verir ki, elmi tədqiqatlar və xarici mütəxəssislərin xəbərdarlıqları bir daha riskin ciddiliyini vurğulayıb və təcili ictimai səhiyyə tədbirlərinin görülməsinin vacibliyini vurğulayıb.
Ənənəvi olaraq evdə hazırlanan və qış qida təchizatının vacib bir hissəsi olan konservləşdirilmiş tərəvəzlər, lazımi gigiyena və sterilizasiyaya riayət edilmədikdə ölümcül nəticələrə səbəb ola biləcək ciddi ictimai səhiyyə təhdidinə çevrilib. Qeyd olunub ki, xüsusilə də az turşulu tərəvəzlərin qeyri-kafi qızdırılması və sterilizasiyası torpaqda tapılan təbii bakteriya olan clostridium botulinumun böyüməsi üçün ideal oksigensiz mühit yaradır.
Uyğun olmayan şəraitdə hazırlanan evdə hazırlanmış konservləşdirilmiş qidalar dünyanın ən güclü zəhərlərindən biri olan botulinum toksininin riskini daşıyır.
Elmi tədqiqatlar botulinum toksininin məlum olan ən güclü zəhərlərdən biri olduğunu ortaya qoyub.
ABŞ Xəstəliklərə Nəzarət və Profilaktika Mərkəzləri (CDC) bu toksini bioloji silah kimi istifadə üçün ən yüksək riskli maddələrdən biri kimi müəyyən edib. Elmi ictimaiyyət bu toksinin hətta 1 qramının belə nəzəri olaraq milyonlarla insanın ölümünə səbəb ola biləcək qədər güclü olduğunu bildirib.
Tədqiqatlar göstərir ki, botulizm zəhərlənmələrinin böyük əksəriyyəti kommersiya məhsullarından daha çox, düzgün hazırlanmamış evdə konservləşdirmə üsullarından qaynaqlanır. Paxla, noxud, ispanaq və göbələk kimi aşağı turşulu tərəvəzlər, eləcə də turşuluğu dəyişə bilən konservləşdirilmiş pomidorlar risk altında olan qidalar arasındadır.
Qida təhlükəsizliyi üzrə beynəlxalq səviyyədə tanınmış mütəxəssislər evdə konservləşdirilmiş qida hazırlayanları yüksək risklər barədə xəbərdar ediblər.
Doktor Klara Peterson mövzu ilə bağlı açıqlamasında bildirib ki, "Evdə istifadə edilən qaynatma prosesləri ümumiyyətlə clostridium botulinum sporlarını tamamilə məhv etmək üçün kifayət deyil. Ticarət standartlarına uyğun yüksək təzyiqli və yüksək temperaturlu sterilizasiya üsulları bu təhlükəli sporları deaktiv etməyin demək olar ki, yeganə təhlükəsiz yoludur".
Doktor Peterson, xüsusilə də az turşulu qidaların konservləşdirilməsinin evdə edilməməsini və bunun əvəzinə dondurulmasını tövsiyə edib.
Böyük Britaniyadakı Qida Standartları Agentliyinin (FSA) tədqiqat qrupunun üzvü professor Julian Hayes, istehlakçıların konservləşdirərkən qapaq gigiyenasına və saxlama şərtlərinə diqqət yetirməli olduqlarını bildirib.
Professor Hayes xəbərdarlıq edib ki, "Qeyri-kafi qaynatma qabları ilə sterilizasiya edilməmiş təkrar istifadə olunmuş banka qapaqları və avadanlıqları toksinlərin inkişafı üçün münbit zəmin yaradır. Qutunun qapağında hər hansı bir şişkinlik, qabarıqlıq və ya sızma müşahidə olunarsa, dadına baxılmamalı və dərhal atılmalıdır".
Mütəxəssislər evdə hazırlanmış qidaların konservləşdirilməsi riskini azaltmaq üçün bir sıra əsas qaydalara əməl etməyi tövsiyə edirlər. Bunlara təzə, çürük və zədələnməmiş inqrediyentlərin seçilməsi, avadanlıqların (xüsusən də qapaqların) yeni olduğundan əmin olmaq və onları uzun müddət qaynar su ilə sterilizasiya etmək daxildir.
Aşağı turşulu məhsullara limon suyu və ya sirkə əlavə etmək onların turşuluğunu artırmaq üçün tövsiyə olunur, lakin mütəxəssislər vurğulayırlar ki, hətta bu üsul yüksək riskli məhsullar üçün kifayət deyil.
Konservləşdirilmiş qidalar sərin, qaranlıq və quru yerdə saxlanılmalı və açıldıqdan sonra 48 saat ərzində istehlak edilməlidir.
Həmidə İbrahimova
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:49
Bu xəbər 26 Noyabr 2025 11:10 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















