Milli Kulinariya Assosiasiyası 40 yaşını qeyd etdi
Icma.az bildirir, Xalq qazeti portalına istinadən.
Sevinc Mall-da Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının 40 illik yubileyinə həs edilmiş “Təhsil alan Gənc Kulinarların VI Respublika Çempionatı” və Hesabat-Seçki Konfransı keçirilib.
Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyasının sədri Tahir Əmiraslanov çıxış edərək bildirib ki, bugünki çempionat milli mətbəximizin zəngin şirniyyat növü olan paxlavaya həsr olunub: - Ermənilər həmişə milli yeməklər və şirniyyatlarımıza sahib çıxmağa çalışıblar. Bugünki tədbirin məqsədi isə milli şirniyyat növü olan paxlavanı dünyaya tanıtmaq və bu milli-mədəni irsimizi hər zaman qoruyub saxlamaqdır. Əsasən rayonlarda bu adət-ənənə yaşadığına görə, bu yubiley günümüzdə məhz onlara yer verilib. Əsas üstünlüyü bölgələrimiz təşkil edir. Bu, həm də Assosiasiyanın ümumiyyətlə 40 və son 5 ildə gördüyü işlərin hesabat konfransıdır.
Azərbaycan Respublikasının Qeyri-Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Agentliyinin İcraçı direktoru Aygün Əliyeva çıxışında AMKA-nın gördüyü işləri yüksək qiymələndirib.
Sonra, “Nizami Rayon İcra Hakiyyəti”nin şöbə müdiri Rəhman Hüseynov , TOP 100 klubunun prezidenti Zamir Hüseynov, 1985-ci idə AMKA ilə birlikdə olan Ağadayı Ələkbərov, Bərdə Peşə Təhsili Mərkəzinin direktoru Samir Nəcəfov, “Qarabağ Peşə Hazırlığı Mərkəzi”nin direktoru Çinarə xanım Əlişova , mütəxəssislər Rəsmiyyə Allahverdiyeva , Ağakərim Şəmidzadə , Lalə Aslanova, aşpazlar Oruc Əliyev, Oqtay Cəfərov, “SEVİNC MAL”un direktoru Zakir , “Türkiyə Aşçılar Birliyi” yardımcısı Firat bəy Dursun, “Köz Künəfə 1977 dən Hulusi Usta” nın rəhbəri Hulusi Karip bəy, Tayga Ticarət şirkətinin nümayəndəsi Xəyal Tahirov“Peşəkar Qənnadçılar İctimai Birliy”in və münsiflər sədri Eynur Nağdəliyev, “Gənclərin Töhfəsi İctimai Birliy”in sədri Asim bəy Vəliyev, “Qida Təhlükəsizliyi Hərəkat”ın sədri Məhsəti xanım Hüseynova çıxış ediblər.
Çempionatda Qəbələ Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, Tərtər Peşə Məktəbi, Bərdə Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, Xidmət Sahələri üzrə Sumqayıt Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, Şabran Peşə Məktəbi, Neftçala Peşə Məktəbi və başqa Ali və Peşə təhsili müəssisələrinin gənc kulinarları işirak ediblər. Paxlavanın qatlarına görə nominasiyada Azərbaycan Dövlə Pedaqoji Universiteti, Yaradıcılığa görə nominasiyada İsmayıllı Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, Ən bol çeşid və süfrə görünüşünə görə nominasiyasında Bərdə PeşəTəhsili Mərkəzi, Qozlu paxlavaya görə nominasiyada Dəniz Nəqliyyatı, Gəmiqayırma və Liman işləri üzrə BDPTM, Region paxlavasına görə nominasiyada Qəbələ Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi, Təqdimata görə nominasiyada Neftçala Peşə Məktəbi, Dizayna görə nominasiyada Şabran Peşə Məktəbi, Düzgün texnalogiyaya görə nominasiyada AMKA-nın Dövət Məşğuluq Agentiyi ilə birgə Kursları, Dad nominasiyasında Mədəniyyət və Sənətkarlıq üzrə Bakı Dövlət Peşə Təhsil Mərkəzi birinci yerə layiq görülüblər. Uzun illər AMKA ilə əməkdaşlıq edən şəxslər şəxslər mükafatlandırılıb.
Sonra AMKA-nın 5 illik Hesabat -Seçki Konfransı öz işinə başlayıb. Hesabatlar dinlənilib və səsverməyə start verilib. Seçki zamanı AMKA -nın növbəti beş ilə yeni rəhbər üzvləri (Prezident, Vitse -Prezident, İdarə Heyəti , Təftiş Komissiyası, Qəyyum və Restoratorlar Şurası) təyin olunub. Tahir Əmiraslanov yenidən Milli Kulinariya Assosiasiyasının Prezidenti seçilib. Rəsmiyyə Allahverdiyeva isə assosiasiyanın vitse-prezident vəzifəsinə təyin olunub.
Seçkilərdən sonra Qaliblərin mükafatlandırılması mərasimi keçirilib. “Aşpaz” , “Qənnadıçı-Şirniyyatçı” kurslarının məzunlarına Sertifikatlar təqdim edilib.
Tədbirin təşkilatçıları “SEVİNC MALL”, “TAYQA Ticarət” şirkəti, “HACI” çayları, “Köz Künəfə 1977-dən Hulusi Usta” müəssisəsi, “Peşəkar Qənnadıçılar İctimai Birliyi”, “Gənclərin Töhfəsi İctimai Birliyi”, Texnika və Texnalogiyalar üzrə Bakı Dövlət Peşə Təhsili Mərkəzidir.
“Vətəndaşların Sosial Rifahı Naminə” İctimai Birliyinin sədri İradə Rzazadə: - Artıq uzun illərdir ki, Tahir müəllim Kulinariya Assosiasiyasına sədrlik edir. Biz də ictimai birlik olaraq, təkcə müşahidəçi qismində iştirak etməmişik, eyni zamanda Kulinariya Assosiasiyası ilə birgə müzakirələr aparmışıq, Azərbaycan mətbəxinin dünyaya tanıdılmasında maraqlı tərəf kimi çıxış etmişik. Tahir Əmiraslanov bu yolda illərdir mübarizə aparıb və gənc mütəxəssislərin yetişməsində mühüm rolu vardır. Onun tələbələri nəinki Azərbaycanda, dünyanın istənilən yerində fəaliyyət göstərirlər. Dəfələrlə olub ki, Tahir müəllimin işinə müdaxilə etməyə çalışıblar. Azərbaycan mətbəxi o qədər zəngindir ki, onu heç bir qüvvə mənimsəyə bilməz. Bu gün artıq Tahir Əmiraslanovun adı hər yerdə çəkilir. Onun ölkəmiz üçün gördüyü işlər danılmazdır. Tahir müəllimi Assosiasiyanın 40 illik yubileyi münasibətilə təbrik edirəm. Ona bu yolda güc, əzm və sonsuz nailiyyət arzulayıram. Biz hər zaman onun yanındayıq.
Qida təhlükəsizliyi Hərəkatının rəhbəri, Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova: - Tahir müəllim başda olmaqla Assosiasiyanın bütün üzvlərini təbrik edirəm. Bu tədbir nəinki Azərbaycanın milli mətbəxi, eləcə də tariximiz və mədəniyyətimiz üçün çox böyük əhəmiyyət daşıyır. Tahir müəllim mətbəximizi elmi tərəfdən də dəyərləndirərək bu mövzuda bir neçə kitablar miras qoymuşdur. Tahir Əmiraslanov özündən sonra gənc kulinarlar və qənnadçılar yetişdirməklə, Azərbaycan mətbəxini dünyada tanıtmaqla çox böyük işlər görüb. Onun gördüyü bu işlər milli mətbəximizə çox böyük töhfədir. Bəzən olur ki, insanlar milli mətbəximizi unudur. Ancaq milli mətbəximizdəki incəliklər, yeməklərin tərkibində olan zəngin qida maddələri birbaşa olaraq, insanın immunitetinin güclənməsinə xidmət edir. Bu təamların düzgün formada bişirilib süfrəyə təqdim olunması olduqca vacib məsələdir. Tahir müəllim kulinariya sahəsində elmi bilikləri ilə bunu çox gözəl şəkildə cəmiyyətin diqqətinə çatdıra bilir.
Qeyd edək ki, Azərbaycan Milli Kulinariya Assosiasiyası ilk dəfə 1985-ci ildə Gəncədə yaradılıb. 1993-cü ildə assosiasiya Dünya Kulinariya Birliyinə üzv qəbul olunub. Daha sonra müxtəlif illərdə türk dövlətləri ilə birgə səmərəli işlər görülüb, yeni qida nəzəriyyəsi qəbul olunub və milli mətbəximizlə bağlı 40-a yaxın kitab nəşr olunub. Bunlardan bir neçəsi dünyanın ən yaxşı kulinariya kitabları adına layiq görülüb. Həmçinin, assosiasiyanın fəaliyyəti dövründə restoran biznesi inkişaf etməyə başlayıb. Adı siyahıda olmayan milli yeməklər menyulara daxil edilib.
Fidan Salmanova
XQ
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:107
Bu xəbər 21 Dekabr 2025 13:31 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















