“Monqol əti”ni belə ayırd edin Bu detallara diqqət!
Icma.az, GlobalInfo portalına istinadən məlumat verir.
Son günlər restoran və şadlıq evlərində istifadə olunan məhsulların mənşəyi müzakirə edilir. Xüsusilə Monqolustan, Braziliya, Hindistan və digər ölkələrdən gətirilən ətlərin “yerli dana ətindən hazırlanan basdırma” adı ilə müştərilərə təqdim edilməsi vətəndaşlar arasında narahatlıq yaradır.
Xaricdən gətirilən quzu və dana ətlərini necə tanıyaq? Aldanmamaq üçün nələrə diqqət etməliyik?
Globalinfo.az-a danışan qida mütəxəssisi Ağa Salamov deyib ki, Monqolustandan gətirilən ətlər süni deyil:
“Amma bu ətin dadı Azərbaycanda yetişdirilən, böyüdülən iri və xırda buynuzlu heyvanlarla müqayisə edilə bilməz. Qida dəyəri bizim ətlərdən fərqli olaraq azdır, bu məhsullarda lazımi vitaminlərin hamısı mövcuddur. Amma ətdən istifadə edən zaman ağız dadında dəyişiklik hiss edilə bilər. Monqolustandan gələn ət bir qədər kəpəkvari hiss təəssüratı bağışlayır. Zərərli deyil, yedikdə heç bir problem yaratmır. Lakin keyfiyyət baxımından Azərbaycanda yetişən quzulardan zəifdir, ona görə də qiyməti aşağıdır. Restoranlarda, xüsusilə ucuz məkanlarda bir şiş kababı 6-7 manata görürsünüzsə, bilin ki, bu, Monqolustan quzusudur”.
Ağa Salamov
Ekspert əlavə edib ki, dönər və kababın qiyməti həddindən artıq ucuzdursa, tərkibində bahalı yerli ətin olması mümkün deyil:
“Real qiymət işçi xərcləri, kommunal, nəqliyyat, vergi və digər xərclərlə birlikdə 12 manatdan aşağı olmur. Azərbaycanda yetişdirilən quzuların qiyməti adətən 22-25 manat arasında dəyişir. Bəzən bu sahədən uzaq olan insanların qida təhlükəsizliyi və ət keyfiyyəti barədə yanlış fikirlər səsləndirməsi həm istehlakçılar, həm də qida mütəxəssisləri üçün çətinlik yaradır. Onlar xalqda əsassız fobiya yaradırlar. Digər tərəfdən, Monqolustan quzusunun ucuzluğu aztəminatlı ailələr üçün müəyyən qədər üstünlükdür. Vətəndaş 22-25 manatlıq quzu ətinə yox, 14 manata təklif edilən məhsula üstünlük verə bilər. Üstəlik, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) gömrükdə buna nəzarət edir və yalnız laboratoriyadan keçmiş, kimyəvi və mikrobioloji baxımdan təhlükəsiz ətlərə icazə verilir. Başqa ölkəyə gedəndə heç birimiz Qarabağ quzusu yemirik. Avropada əsasən merinos qoyunları satılır. Məhz buna görə monqol əti ilə bağlı səs-küy yaratmaq lazım deyil”.
Müstəqil ekspert Əlabbas Məhərrəmov isə bildirib ki, hər bir məhsulun qiymətinə diqqət etmək lazımdır:
Əlabbas Məhərrəmov
“Məhsul bazar qiymətindən çox ucuzdursa, deməli, şübhəli məqam var. Ətin kilosunun neçəyə olduğu məlumdur. Əgər kolbasa, dönər və digər ət məhsulları həddindən artıq ucuzdursa, səbəbini araşdırmağa dəyər. Restoranlarda təqdim olunan ətin mənşəyini müəyyən etmək üçün sənədlər tələb edilməlidir. Hər bir müəssisənin öz mütəxəssisləri var, aşpazlar ətin dadından və fiziki quruluşundan onun növünü müəyyənləşdirə bilirlər. Azərbaycanda satılan hər bir ət məhsulunun mənşəyini təsdiq edən sertifikat olmalıdır. Restoranın bu sənədi təqdim etməkdən imtina etməsi şübhə doğurur. Sıravi insanlar çox vaxt fərqi ayırd edə bilmirlər, çünki ətlərə müxtəlif ədviyyatlar vurulur və dad dəyişdirilir. Monqolustandan, Braziliyadan gətirilən ət də ayırd etmək çətindir, amma mütəxəssislər bunu bilir və onların sənəd tələb etmək hüququ da var”.
Zaira Akifqızı
Globalinfo.az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:87
Bu xəbər 14 Noyabr 2025 13:35 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















