Mövsümi xəstəliklərə qarşı ən yaxşı qoruma BƏLLİ OLDU AYDINLIQ GƏTİRİLDİ
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
"Payız aylarında hava şəraitinin dəyişməsi ilə bağlı deyil, ümumilikdə insanların sağlam qidalanması, onların ətraf mühitdə baş verə biləcək xəstəliklərə qarşı immun sisteminin güclənməsində mühüm rol oynayır". Bu sözləri SİA-ya açıqlamasında qida eksperti Elsəvər Fərzəliyev deyib.
.jpg)
Onun sözlərinə görə, sağlam və balanslı qidalanma orqanizmin müqavimətini artıran əsas amillərdən biridir: "Bu baxımdan, insanlara yüksək funksional birləşmələrə malik, bioloji aktiv maddələrlə zəngin, funksional xüsusiyyətləri olan, əvəzolunmaz amin turşuları, doymamış yağ turşuları (xüsusilə omeqa-3, omeqa-6, omeqa-9), müxtəlif vitamin kompleksləri, makro və mikroelementlərlə zəngin qida məhsulları ilə qidalanmaq tövsiyə olunur.
Bu maddələrin hansı qidalarda mövcud olduğunu müəyyənləşdirmək üçün təbii meyvə-tərəvəzlərə, təzə ovlanmış balığa və digər sağlam, təbii qida məhsullarına üstünlük verilməlidir. Belə məhsullar immun sistemini gücləndirən tərkibə malikdir və dəyişkən mühitin təsirinə qarşı orqanizmin davamlılığını artırır.
Hazırda cəmiyyətimizdə təəssüf ki, süni qida məhsullarının və genetik dəyişdirilmiş xammallardan hazırlanan, insan orqanizmi üçün zərərli olan məhsulların istifadəsi geniş yayılıb. Bu səbəbdən bir çox insanlar məcburən belə məhsullarla qidalanır və nəticədə mövsümi xəstəliklərə qarşı daha həssas olurlar.
Tövsiyə olunur ki, yabanı bitkilərdən alınmış funksional maddələr əlavə edilən təbii qida məhsullarının istehlakı artırılsın. Məsələn, çaytikanı, itburnu, zirinc, əzgil, zoğal, qoz və bu kimi təbii məhsulların həm təzə, həm də qurutma və ya ekstraksiya yolu ilə alınmış formalarının gündəlik qidalanmaya əlavə olunması sağlamlığın qorunmasında mühüm əhəmiyyət kəsb edir.
Sağlamlığını qorumaq istəyən insanlar bu məsləhətlərə əməl edərək daha güclü immun sistemə sahib ola bilər və mövsümi xəstəliklərdən daha etibarlı şəkildə qoruna bilərlər".


