Icma.az
close
up
RU
Niyə soğan soyuducuda tez xarab olur?

Niyə soğan soyuducuda tez xarab olur?

Icma.az, Lent az saytına istinadən bildirir.

Soyuducunun aşağı temperaturu soğanın daxili proseslərinə necə təsir edir?

Qida məhsullarının saxlanılması üzrə mütəxəssis Melissa Alink soğanın bütöv halda soyuducuda saxlanmasının geniş yayılmış bir səhv olduğunu bildirir. Çoxları soyuducunu uyğun yer hesab etsə də, əslində aşağı temperatur soğanda ləngiməli olan prosesləri sürətləndirir və bu da onun daha tez xarab olmasına səbəb olur.

Bu barədə Lent.az məlumat verir:

Soyuducunun temperaturu soğanın təbii proseslərini pozur, nişastanın şəkərə çevrilməsini sürətləndirir. Alink izah edir ki, bu faydalı proses deyil. Bu, bitkinin son sağ qalma mərhələsinə bənzəyən bioloji reaksiyadır – soğan hələ də aktiv qalmağa çalışır və nəticədə sərt haldan palçıq kimi yumşaq kütləyə çevrilir. Soğan digər kök yumrular kimi yığılmadan sonra da "nəfəs almağa" davam edir. Bu proses oksigenin qəbul edilməsi və karbon qazının buraxılmasını əhatə edir ki, bu da hüceyrələrin fəaliyyətini və canlılığını qorumağa xidmət edir. Lakin aşağı temperatur bu daxili prosesləri pozur və soğan soyuqluğu bir təhlükə kimi qəbul edir. Bu isə şəkərin həddən artıq istehsalına səbəb olur, hüceyrə divarlarını zəiflədir və nəticədə soğan tez yumşalır və xarab olur.

Temperatur yeganə səbəb deyil
Rütubət də bu prosesi sürətləndirən əsas amillərdəndir. Nəm mühit kif və bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır. Belə mühitdə hətta ən ehtiyatlı saxlama üsulları da təsirsiz qala bilər.

Soğanı harada saxlamaq olar?
Alink vurğulayır ki, soğanı quru, qaranlıq və yaxşı havalandırılan yerdə saxlamaq lazımdır. Bu, onun torpaq altında keçirdiyi "təbiətə uyğun istirahət" dövrünü təqlid edir. Mütəxəssis soğanın daha uzun müddət saxlanması üçün torlu kisələrdən, məftilli səbətlərdən və ya hətta kapron corablarından istifadə etməyi tövsiyə edir.

İsti mühitdə nə baş verir?
Maraqlıdır ki, soğan istilikdə tam fərqli reaksiya verir – o, xarab olmaq əvəzinə yaşıl cücərtilər çıxarmağa başlayır, yenidən böyüməyə can atır. Hərçənd bu cücərtilər yeyilə bilsə də, onların əmələ gəlməsi soğanın şəkər ehtiyatlarını tükətdiyini göstərir. Bu da onun dadını daha acı və kəskin edir ki, bu da mətbəx istifadəsi üçün arzuolunmazdır.

Bəs doğranmış və ya təmizlənmiş soğan necə saxlanmalıdır?
Qeyd olunur ki, bütün soğanlar eyni saxlama şəraitinə ehtiyac duymur. Doğranmış və ya qabığı soyulmuş soğan mütləq soyuducuda saxlanmalıdır. Açıq halda olan soğan mikroorqanizmlər üçün həssas olur, buna görə də onu hava keçirməyən qabda saxlamaq lazımdır. Alink istifadədən sonra soğanın yaxşıca bükülməsini və hermetik qablarda və ya zipli paketlərdə saxlanmasını tövsiyə edir. Bu, onun təravətini qorumağa və çirklənmədən qorumağa kömək edir.

Daha ətraflı məlumat və yeniliklər üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:91
embedMənbə:https://lent.az
archiveBu xəbər 26 Aprel 2025 15:25 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Manatla bağlı acınacaqlı vəziyyət Bahalaşma qapıda…

25 Aprel 2025 06:30see140

İcbari tibbi sığorta üzrə Xidmətlər Zərfində dəyişiklik edilib

25 Aprel 2025 10:53see129

Starmer Ukraynada yayadək atəşkəsin əldə olunacağına ümid edir

25 Aprel 2025 05:57see128

CapCut un rəqibi var

25 Aprel 2025 04:01see127

Netflix in rəhbəri Hollivudun xilaskarını açıqladı

25 Aprel 2025 03:31see124

Bavariya Qalatasaray dan aldığı futbolçunu satacaq

25 Aprel 2025 01:00see122

“Bakı Abadlıq Xidməti” rəhbəri və müavini şəhid övladını belə incidir

25 Aprel 2025 10:12see122

Papa bu gün dəfn olunacaq

26 Aprel 2025 08:51see120

Tarkan sükutunu pozdu

26 Aprel 2025 05:00see120

BAMF Kanadanın baş nazirinin qərəzli fikirləri ilə bağlı bəyanat yayıb

25 Aprel 2025 19:24see117

Nəsimi rayon prokurorluğunun yeni inzibati binası istifadəyə verilib

25 Aprel 2025 09:46see117

Peruda beş min illik məzar tapılıb

26 Aprel 2025 04:38see117

Azərbaycanda əmtəəlik səmt qazının istehsalı 20% dən çox artıb

25 Aprel 2025 16:37see116

“Trabzonspor”un finaldakı rəqibi müəyyənləşdi

26 Aprel 2025 01:25see116

Tanınmış blogerin həri si olub

24 Aprel 2025 22:54see115

Qlobal tədqiqat ağrı üçün ən effektiv müalicə yanaşmalarını açıqlayır

25 Aprel 2025 03:21see115

Gəncədə motosiklet maşınla toqquşub, xəsarət alan var

25 Aprel 2025 11:49see115

BVF: Bu, qlobal iqtisadi artıma təhlükə yaradır!

26 Aprel 2025 01:11see114

Zəlzələni öncədən bilmək olar Android telefonlarda var, qurmaq lazımdır

25 Aprel 2025 12:14see114

Mançester Yunayted in sabiq futbolçusu MMA da çıxış edəcək debüt matçı

26 Aprel 2025 01:02see113
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri