Oturaq həyat tərzinə qarşı “şirin” müdafiə Kakaonun daha bir faydası kəşf edildi
Olke.az portalından alınan məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
Uzun müddət oturaq vəziyyətdə qalmaq insan sağlamlığına mənfi təsir göstərir. Lakin yeni araşdırma göstərib ki, kakaoda olan flavanollar adlı birləşmələr bu təsiri qismən bloklaya bilər.
Ölkə.az xəbər verir ki, bu barədə “New Atlas” jurnalı məlumat yayıb.
Müasir dövrdə insanların günün böyük hissəsini oturaq vəziyyətdə keçirməsi, bunun mənfi nəticələrini daha da artırır. Araşdırmalara əsasən, hər iki saat televiziya qarşısında oturmaq piylənmə riskini 23%, diabet riskini isə 14% artırır. Bundan başqa, uzun müddət oturaq qalmaq əzələ zəifliyinə, boyun, bel və çiyin ağrılarına da səbəb ola bilər.
Oturaq həyat tərzinin əsas zərərlərindən biri də damar sisteminin fəaliyyətini məhdudlaşdırmasıdır. Hətta damar funksiyasındakı cüzi pozuntu belə infarkt və insult kimi ciddi ürək-damar xəstəliklərinin riskini yüksəldə bilər.
Məhz bu səbəbdən Kaliforniya Universitetinin (San-Fransisko) alimləri flavanolların damar sistemini qoruma xüsusiyyətini oturaq vəziyyət zamanı sınaqdan keçirməyə qərar veriblər.
Tədqiqatda 18–45 yaş arası 40 könüllü iştirak edib. Onların fiziki hazırlıq səviyyəsinə görə iki qrupa bölünüb: “yüksək hazırlıqlı” və “aşağı hazırlıqlı”. Daha sonra hər iki qrupun yarısına flavanolla zəngin kakao, digər yarısına isə flavanol az olan kakao içirilib.
İştirakçılar iki saat boyunca oturaq vəziyyətdə saxlanılıb və bu müddətdən sonra damar funksiyası “axınla vasitələnmiş genişlənmə” (FMD) üsulu ilə ölçülüb.
Nəticədə məlum olub ki, flavanolla zəngin kakao içən şəxslərdə damar elastikliyi azalmayıb, yəni oturaq vəziyyətin mənfi təsiri neytrallaşıb. Amma flavanol az olan kakao içənlərdə damar funksiyası pisləşib, qan dövranı zəifləyib və diastolik təzyiq yüksəlib.
Tədqiqatın müəlliflərindən biri Səm Lukas bildirib:
“Bizim təcrübə göstərdi ki, yüksək fiziki hazırlıq səviyyəsi belə, flavanol az olduqda damar funksiyasındakı pozuntunun qarşısını almır. Lakin flavanolla zəngin kakao içildikdə, həm idmançılarda, həm də az hərəkətli insanlarda damar fəaliyyəti iki saatlıq oturmanı eyni vəziyyətdə keçdi".
Digər müəllif Alesio Daniel isə qeyd edib ki, kakaonu bu maddələrlə zəngin digər məhsullarla da əvəz etmək mümkündür. Onun sözlərinə görə, alma, gavalı, qoz-fındıq, giləmeyvələr, kələm (kale), pomidor, şaftalı, eləcə də qırmızı şərab, yaşıl və qara çay flavanolların yaxşı mənbəyidir.
Həmidə İbrahimova
Baxış sayı:56
Bu xəbər 01 Noyabr 2025 10:51 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
Əlaqə
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















