Oturaq həyat tərzinin təhlükələri nələrdir?
Azvision portalından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər yayır.
Rusiyalı həkim Tatyana Maerenkovanın sözlərinə görə, uzun müddət hərəkətsiz oturmaq piylənmə və arterial hipertansiyonun (yüksək təzyiq) inkişafına səbəb olur:
"Oturaq həyat tərzi qan dövranını zəiflədir və təzyiqin artmasına gətirib çıxarır. Eyni zamanda ürəyin fəaliyyətində problemlər yaranır və damar tıxanıqlıqları riski artır. Hərəkətsizlik qanda şəkər səviyyəsinin yüksəlməsinə də səbəb olur".
Bundan əlavə həkim oturaq həyat tərzinin stress və depressiyaya da səbəb olduğunu vurğulayıb. O bildirib ki, hərəkətsizlik dopamin və serotonin kimi xoşbəxtlik hormonlarını azaldır, beyinin oksigenlə təminatını zəiflədir.
Bütün bu riskləri azaltmaq üçün gündəlik həyat tərzinə fiziki aktivliyi daxil etmək vacibdir. Məsələn, qısa gəzintilər, iş zamanı fasilələrlə ayaq üstə durmaq və yüngül idman hərəkətləri faydalıdır. Oturaq həyat tərzi keçirənlər qida rasionlarına ciddi diqqət yetirməlidirlər. Kalorisi az, vitamin və mikroelementlərlə zəngin qidalar rasiona daxil edilməlidir. Meyvə və tərəvəzə daha çox üstünlük verilməlidir.
Həmidə İbrahimova
AzVision.az
Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.

"Oturaq həyat tərzi qan dövranını zəiflədir və təzyiqin artmasına gətirib çıxarır. Eyni zamanda ürəyin fəaliyyətində problemlər yaranır və damar tıxanıqlıqları riski artır. Hərəkətsizlik qanda şəkər səviyyəsinin yüksəlməsinə də səbəb olur".
Bundan əlavə həkim oturaq həyat tərzinin stress və depressiyaya da səbəb olduğunu vurğulayıb. O bildirib ki, hərəkətsizlik dopamin və serotonin kimi xoşbəxtlik hormonlarını azaldır, beyinin oksigenlə təminatını zəiflədir.

Bütün bu riskləri azaltmaq üçün gündəlik həyat tərzinə fiziki aktivliyi daxil etmək vacibdir. Məsələn, qısa gəzintilər, iş zamanı fasilələrlə ayaq üstə durmaq və yüngül idman hərəkətləri faydalıdır. Oturaq həyat tərzi keçirənlər qida rasionlarına ciddi diqqət yetirməlidirlər. Kalorisi az, vitamin və mikroelementlərlə zəngin qidalar rasiona daxil edilməlidir. Meyvə və tərəvəzə daha çox üstünlük verilməlidir.
Həmidə İbrahimova
AzVision.az

