Palma yağı təhlükəsi
Icma.az bildirir, Missiya.az saytına əsaslanaraq.
Palma yağı qida sənayesində geniş istifadə olunan bitki yağlarından biridir . Xüsusilə şirniyyat, çərəz və hazır qidaların tərkibində rast gəlinir. Lakin onun istehsalı və istifadəsi həm ekoloji problemlər, həm də sağlamlıqla bağlı müzakirələrə səbəb olur. Günü-gündən inkişaf edən dünyada qida çeşidlərinin artması ilə bərabər bu məhsulların hamısı sağlamlıq baxımından faydalı olmur.
Mövzu ilə bağlı Missiya.Az-a danışan sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova bildirib ki, tərkibində palma yağı olan məhsullar həm ucuz başa gəlir, həm də rəf ömrünü uzadır:
"Bir çox ölkələrdə məhsulların tərkibində palma yağından istifadə edilsə də, bəzi ölkələrdə bu yağa qadağalar qoyulub. Avropa Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin 2016-cı il araşdırmasına əsasən, gündəlik və davamlı olaraq palma yağı qəbul edən insanların sağlamlığında müəyyən risklər yaranıb. Xüsusilə paketlənmiş qidalar, restoran və iaşə obyektlərindəki qızartma yeməkləri, şirniyyatlar palma yağı ilə hazırlanır və bəzən bu, məhsulun tərkibində açıq göstərilmir".
M.Hüseynova həmçinin vurğulayıb ki, palma yağı həm dənələrdən, həm də meyvədən alınır:
"Təbii halda A və E vitaminləri və doymamış turşular ehtiva etsə də, sənaye üsulu ilə hazırlanmış yağlar sağlamlıq üçün yararlı deyil".
Onun sözlərinə görə, bu yağların mütəmadi istifadəsi xüsusilə 20 yaşa qədər olan gənclərdə inkişaf geriliyinə və erkən yaşda xəstəlik risklərinə səbəb ola bilər.
"Uşaq qidalarında istifadəsi isə çox vaxt yolverilməzdir, buna görə də uşaq qidasını mümkün qədər təbii məhsullardan seçmək vacibdir".
Seyranə Quliyeva
Missiya.Az
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:81
Bu xəbər 27 Oktyabr 2025 15:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















