Icma.az
close
up
RU
Qəhvə içənlər bu 80/20 qaydasını bilmir Yoxlayın və görün necə dadlı olur

Qəhvə içənlər bu 80/20 qaydasını bilmir Yoxlayın və görün necə dadlı olur

Icma.az, Milli.az saytına istinadən bildirir.

Hər gün mükəmməl qəhvə içmək istəyirsiniz, amma heç bir əlavə çətinlik olmadan?

Məşhur 80/20 qaydasını qəhvəyə tətbiq edərək, sadəcə 20% zəhmətlə ən yaxşı dadın 80%-ni necə əldə edəcəyinizi öyrənin.

Milli.Az "Happy Monday"a istinadən həmin qaydanı təqdim edir:

Pareto Prinsipi nədir?

Bu prinsip həyatın bir çox sahələrində yaxşı tanınır və 80/20 Qaydasına və ya Pareto Prinsipinə də adı verilib. Bu, nəticələrin təxminən 80%-nin yalnız 20% səbəblərdən (zəhmətlərdən) gəldiyini bildirir.

Bu, necə qəhvə dünyasında tətbiq oluna bilər?

Çox sadədir: Qəhvənizin dadı və keyfiyyətinin 80%-i yalnız 20% amillərlə müəyyən olunur. Bu əsas 20%-ə diqqətinizi və resurslarınızı yönəldərək, hər bir kiçik detallarda mükəmməlliyi axtarmadan qəhvə təcrübənizi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.

Bəs bu "möcüzəvi 20%" amillər hansılardır ki, 80% nəticəni təmin edir?

Qəhvə dənələrinin keyfiyyəti və təzəliyi

Bu, şübhəsiz ki, ən vacib amildir. Hətta ən bahalı qəhvə maşını və mükəmməl texnika belə, köhnə, aşağı keyfiyyətli və ya pis qovrulmuş qəhvə ilə heç bir işə yaramaz. Etibarlı qovuruculardan yeni qovrulmuş dənələr alın (ideal olaraq qovrulma tarixindən 2-4 həftə sonra). Çeşidi, mənşə ölkəsi və qovurma səviyyəsi şəxsi seçimlərinizdir, amma keyfiyyət və təzəlik əsasdır.

Qəhvəni dəmləmədən əvvəl dənələri üyütmək

Qəhvə üyüdükdən sonra onun ətrini və dadını yalnız bir neçə dəqiqə ərzində itirir, çünki uçucu aromatik birləşmələr tez bir zamanda buxarlanır və yağlar oksidləşir. Qəhvəni dəmləmədən əvvəl üyütmək, dadı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıracaq ən sadə addımlardan biridir. Hətta ucuz ev üyüdücüsü belə, marketdə satılan öncədən üyüdülmüş qəhvədən daha yaxşıdır.

Su keyfiyyəti və temperaturu

Qəhvə 98% sudan ibarətdir. İçməli sudakı xlor və ya çox sayda mineral qəhvənin dadını poza bilər. Filtrli və ya mineral tərkibi az olan şüşə su istifadə edin. Temperatur da vacibdir - ideal olaraq 90-96°C arasında olmalıdır, amma əsas odur ki, qaynar sudan (qəhvəni "yandıraraq" acılaşdıran) və çox soyuq sudan (çıxarma prosesinin qeyri-kafi olmasına səbəb olan) qaçınasınız.

Əsas dəmləmə texnikası

Barista ustası olmağınıza ehtiyac yoxdur, amma seçdiyiniz üsulun əsaslarını (məsələn, "French press" üçün doğru qəhvə-suya nisbəti, pour-over sürətinin nəzarəti, espresso üçün doğru basma təzyiqi) başa düşmək, düzgün dad çıxarmasını təmin edəcək.

Bu qədər! Bu dörd məqam 20% zəhmət (və ya amillər) təşkil edir ki, nəticədə 80% dadlı və daha aromatik qəhvə əldə edirsiniz.

Bəs qalan 80% zəhmət nələrdən ibarətdir ki, yalnız 20% təkmilləşmə təmin edir (və çox vaxt daha çox sərmayə tələb edir)?

Bunlara daxildir:

Çox bahalı peşəkar avadanlıqlar (minlərlə dollar dəyərində qəhvə maşınları)

Mikroskopik üyüdülmə tənzimləmələri, hətta mikron səviyyəsində

Su temperaturunun desimal dəqiqliyi ilə ölçülməsi

Hər dəmləmədə mükəmməl atmosfer yaratmaq, düzgün musiqi və işıqlandırma

Hər fincanda ustalıqla latte sənəti

Bu, bu amillərin vacib olmadığı demək deyil. Əlbəttə ki, vacibdirlər. Lakin onların qəhvənin əsas dadı üzərində təsiri, dənələrin keyfiyyəti və üyüdülmənin təzəliyi ilə müqayisədə çox daha azdır. Ən bahalı maşınına sahib ola bilərsiniz, amma onu köhnə, aşağı keyfiyyətli üyüdülmüş qəhvə ilə doldurarsanız, nəticə adi olacaq. Bu arada, təzə qovrulmuş dənələrdən düzgün üyüdülmüş qəhvə və yaxşı su istifadə edərək, sadə bir cezvə və ya French pressdə daha yaxşı nəticə əldə edə bilərsiniz.

80/20 qaydasını necə tətbiq etməli

Yüksək keyfiyyətli, təzə qovrulmuş dənələrə sərmayə qoyun (az, amma yaxşı alın).

Ən azı sadə bir burr üyüdücüsü (kəsici tip deyil) və ya əl üyüdücüsü alın. Dəmləmədən əvvəl üyüdün.

Su filtri istifadə edin və ya mineral tərkibi az olan şüşə su alın.

Seçdiyiniz dəmləmə üsulunu düzgün tətbiq etmək üçün qısa video dərsləri izləyin və ya təlimatları oxuyun (hətta sadəcə bir fincan və qaynar su ilə olsa belə, optimal temperatur və dəmləmə vaxtı barədə öyrənin).

Qeyd: Bu sadə amma effektiv qaydalarla, qəhvənizin dadını və keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırmaq mümkündür.

Kənan
Milli.Az

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:37
embedMənbə:https://news.milli.az
archiveBu xəbər 02 May 2025 11:18 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Zərərlə işləyən kredit ittifaqları: detallı araşdırmaya ehtiyac var

30 Aprel 2025 23:32see185

Ağcabədidə ağır qəza, ölənlər var

30 Aprel 2025 23:15see176

Vens: Uoltsun istefasının Signal messenceri qalmaqalı ilə əlaqəsi yoxdur

02 May 2025 04:22see126

ABŞ 350 milyard dollardan çox vəsait ala bilər

01 May 2025 08:28see126

Elməddin Cəfərov: Qurban deyəndə ağla qoyun kəsmək gəlməməlidir

02 May 2025 02:34see124

Fərid Qayıbov Göygöl Olimpiya İdman Kompleksinə baxış keçirdi FOTOLAR

30 Aprel 2025 23:40see124

Ruslar Viber i 800 min rubl cərimələyiblər...

30 Aprel 2025 23:38see122

Microsoftun süni intellekt aləti Recall

02 May 2025 04:02see121

ABŞ 131 miqrantı Özbəkistana deportasiya edib

30 Aprel 2025 23:35see120

Lionel Messinin nailiyyətini üstələdi, Kriştiano Ronaldoya yaxınlaşdı

01 May 2025 17:41see119

Zamiq Əliyev finalda 120 dəqiqə oynadı

02 May 2025 00:21see119

Azərbaycan yığmasının məşqçisi: Reqatadakı nəticələrimizin davamını beynəlxalq arenada gətirmək istəyirik

01 May 2025 17:41see118

Sosial yardım adı altında dələduzluq Diqqətli olun!

01 May 2025 20:31see118

“Bakı, Təbriz, Ankara, biz hara, farslar hara!” “Traktor” sabah çempion ola bilər

01 May 2025 21:51see116

Çiyələkləri daha uzun müddət necə təzə saxlamaq olar..?

30 Aprel 2025 23:06see116

Qarmonun şirmayi dillərində süzən barmaqlar...

30 Aprel 2025 23:05see113

Qızıl almaq istəyənlər üçün fürsət sürətlə enir

01 May 2025 09:41see111

Kəşmirdə terrorun dəhşətli görüntüləri yayıldı VİDEO

30 Aprel 2025 23:35see111

Sel körpünü dağıtdı

02 May 2025 03:01see110

Zəngin insanlar hansı rənglərdən uzaq durur və nə üçün?

01 May 2025 17:28see110
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri