Icma.az
close
up
RU
Qəhvə içənlər bu 80/20 qaydasını bilmir Yoxlayın və görün necə dadlı olur

Qəhvə içənlər bu 80/20 qaydasını bilmir Yoxlayın və görün necə dadlı olur

Icma.az, Milli.az saytına istinadən bildirir.

Hər gün mükəmməl qəhvə içmək istəyirsiniz, amma heç bir əlavə çətinlik olmadan?

Məşhur 80/20 qaydasını qəhvəyə tətbiq edərək, sadəcə 20% zəhmətlə ən yaxşı dadın 80%-ni necə əldə edəcəyinizi öyrənin.

Milli.Az "Happy Monday"a istinadən həmin qaydanı təqdim edir:

Pareto Prinsipi nədir?

Bu prinsip həyatın bir çox sahələrində yaxşı tanınır və 80/20 Qaydasına və ya Pareto Prinsipinə də adı verilib. Bu, nəticələrin təxminən 80%-nin yalnız 20% səbəblərdən (zəhmətlərdən) gəldiyini bildirir.

Bu, necə qəhvə dünyasında tətbiq oluna bilər?

Çox sadədir: Qəhvənizin dadı və keyfiyyətinin 80%-i yalnız 20% amillərlə müəyyən olunur. Bu əsas 20%-ə diqqətinizi və resurslarınızı yönəldərək, hər bir kiçik detallarda mükəmməlliyi axtarmadan qəhvə təcrübənizi əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilərsiniz.

Bəs bu "möcüzəvi 20%" amillər hansılardır ki, 80% nəticəni təmin edir?

Qəhvə dənələrinin keyfiyyəti və təzəliyi

Bu, şübhəsiz ki, ən vacib amildir. Hətta ən bahalı qəhvə maşını və mükəmməl texnika belə, köhnə, aşağı keyfiyyətli və ya pis qovrulmuş qəhvə ilə heç bir işə yaramaz. Etibarlı qovuruculardan yeni qovrulmuş dənələr alın (ideal olaraq qovrulma tarixindən 2-4 həftə sonra). Çeşidi, mənşə ölkəsi və qovurma səviyyəsi şəxsi seçimlərinizdir, amma keyfiyyət və təzəlik əsasdır.

Qəhvəni dəmləmədən əvvəl dənələri üyütmək

Qəhvə üyüdükdən sonra onun ətrini və dadını yalnız bir neçə dəqiqə ərzində itirir, çünki uçucu aromatik birləşmələr tez bir zamanda buxarlanır və yağlar oksidləşir. Qəhvəni dəmləmədən əvvəl üyütmək, dadı əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıracaq ən sadə addımlardan biridir. Hətta ucuz ev üyüdücüsü belə, marketdə satılan öncədən üyüdülmüş qəhvədən daha yaxşıdır.

Su keyfiyyəti və temperaturu

Qəhvə 98% sudan ibarətdir. İçməli sudakı xlor və ya çox sayda mineral qəhvənin dadını poza bilər. Filtrli və ya mineral tərkibi az olan şüşə su istifadə edin. Temperatur da vacibdir - ideal olaraq 90-96°C arasında olmalıdır, amma əsas odur ki, qaynar sudan (qəhvəni "yandıraraq" acılaşdıran) və çox soyuq sudan (çıxarma prosesinin qeyri-kafi olmasına səbəb olan) qaçınasınız.

Əsas dəmləmə texnikası

Barista ustası olmağınıza ehtiyac yoxdur, amma seçdiyiniz üsulun əsaslarını (məsələn, "French press" üçün doğru qəhvə-suya nisbəti, pour-over sürətinin nəzarəti, espresso üçün doğru basma təzyiqi) başa düşmək, düzgün dad çıxarmasını təmin edəcək.

Bu qədər! Bu dörd məqam 20% zəhmət (və ya amillər) təşkil edir ki, nəticədə 80% dadlı və daha aromatik qəhvə əldə edirsiniz.

Bəs qalan 80% zəhmət nələrdən ibarətdir ki, yalnız 20% təkmilləşmə təmin edir (və çox vaxt daha çox sərmayə tələb edir)?

Bunlara daxildir:

Çox bahalı peşəkar avadanlıqlar (minlərlə dollar dəyərində qəhvə maşınları)

Mikroskopik üyüdülmə tənzimləmələri, hətta mikron səviyyəsində

Su temperaturunun desimal dəqiqliyi ilə ölçülməsi

Hər dəmləmədə mükəmməl atmosfer yaratmaq, düzgün musiqi və işıqlandırma

Hər fincanda ustalıqla latte sənəti

Bu, bu amillərin vacib olmadığı demək deyil. Əlbəttə ki, vacibdirlər. Lakin onların qəhvənin əsas dadı üzərində təsiri, dənələrin keyfiyyəti və üyüdülmənin təzəliyi ilə müqayisədə çox daha azdır. Ən bahalı maşınına sahib ola bilərsiniz, amma onu köhnə, aşağı keyfiyyətli üyüdülmüş qəhvə ilə doldurarsanız, nəticə adi olacaq. Bu arada, təzə qovrulmuş dənələrdən düzgün üyüdülmüş qəhvə və yaxşı su istifadə edərək, sadə bir cezvə və ya French pressdə daha yaxşı nəticə əldə edə bilərsiniz.

80/20 qaydasını necə tətbiq etməli

Yüksək keyfiyyətli, təzə qovrulmuş dənələrə sərmayə qoyun (az, amma yaxşı alın).

Ən azı sadə bir burr üyüdücüsü (kəsici tip deyil) və ya əl üyüdücüsü alın. Dəmləmədən əvvəl üyüdün.

Su filtri istifadə edin və ya mineral tərkibi az olan şüşə su alın.

Seçdiyiniz dəmləmə üsulunu düzgün tətbiq etmək üçün qısa video dərsləri izləyin və ya təlimatları oxuyun (hətta sadəcə bir fincan və qaynar su ilə olsa belə, optimal temperatur və dəmləmə vaxtı barədə öyrənin).

Qeyd: Bu sadə amma effektiv qaydalarla, qəhvənizin dadını və keyfiyyətini əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırmaq mümkündür.

Kənan
Milli.Az

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:74
embedMənbə:https://news.milli.az
archiveBu xəbər 02 May 2025 11:18 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Azərbaycan beynəlxalq tədbirlərin keçirildiyi məkana çevrilib

22 Sentyabr 2025 11:31see198

Rəsmi Moskva Avropanın İrana qarşı sanksiyalarını təxribat ADLANDIRDI

21 Sentyabr 2025 01:29see167

Azərbaycan və Ermənistan münsiflərinin bu addımı gündəm oldu İlk dəfə

21 Sentyabr 2025 23:08see160

Fransa çempionartı: Meydan sahiblərinin üstünlüyü

21 Sentyabr 2025 01:53see160

Brabus ultra güclü Geländewagen i təqdim etdi…

21 Sentyabr 2025 00:47see146

Silvestr Stallone: ​​“Texnologiya məni 18 yaşına çatdıra bilər...”

20 Sentyabr 2025 21:47see140

“Rusiyanın Ermənistanda xüsusi qrupu fəaliyyət göstərir...” “Qurumların 70 faizdən çoxu Kremlin nəzarətindədir ”

21 Sentyabr 2025 13:04see139

Maduro: Venesuela xalqı ABŞ ın təhdidləri qarşısında birləşib

21 Sentyabr 2025 07:38see137

Tanınmış müğənnidən ŞOK AÇIQLAMA: Ayda 30 manata şərh yazırlar

21 Sentyabr 2025 13:54see134

Polşanın Çinlə sazişi Avropa İttifaqında narazılıq yaradıb

21 Sentyabr 2025 03:39see134

Real Espanyol u üstələdi, Atletik dən məğlubiyyət

21 Sentyabr 2025 01:51see133

Həndbol üzrə Azərbaycan Kubokunun yarımfinalçıları müəyyənləşib

21 Sentyabr 2025 02:57see132

Səhər bu qidanı yemək zərəlidir Xəbərdarlıq

21 Sentyabr 2025 04:04see132

Sürücülərin NƏZƏRİNƏ: Bakının əsas yollarından birində sürət həddi aşağı salınıb

21 Sentyabr 2025 01:07see131

Gənc oğlan və qızlar arasında UÇURUM Niyə biri biriləri ilə YOLA GETMİRLƏR?

21 Sentyabr 2025 14:02see129

Dövlət Suverenliyi Günü münasibətilə Xankəndi şəhərinə mediatur təşkil olunub FOTOLAR

21 Sentyabr 2025 10:09see128

“Dəbdə” olan xəstəlik: Gecə başlayıb gündüzü “zəhər” edir

21 Sentyabr 2025 16:00see127

Xaos deyil, sərt tədbirlər olacaq Zaxarova

22 Sentyabr 2025 02:24see125

HƏMAS dan Fələstinin tanınmasına reaksiya...

21 Sentyabr 2025 23:00see125

Filippində iğtişaşlar: 40 a yaxın polis əməkdaşı yaralanıb

22 Sentyabr 2025 02:49see123
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri