“Qida koması”nın əsas səbəbi…
Icma.az, Sia Az portalına istinadən məlumat yayır.
…“Qida koması”, doyurucu yemək yedikdən sonra bədənin vəziyyətidir. Yatmaq istəyi var, özünüzü yorğun hiss edirsiniz və konsentrasiyanı itirirsiniz.
SİA-nın məlumatına görə, bu barədə qastroenteroloq danışıb. Onun dediyinə görə, bu sindrom əsasən düzgün olmayan yemək cədvəli ilə əlaqələndirilir - məsələn, bir insan gündə yalnız bir dəfə və çox ağır yemək yeyirsə…
…Fakt budur ki, həddindən artıq miqdarda qida həzm orqanlarında qan axını artırır, beyin fəaliyyəti isə azalır
Bunu həkim deyir.
Bu reaksiyanın kökləri ibtidai dövrlərə gedib çıxır: yeməkdən sonra əcdadlarımız adətən istirahət edirdilər və bu mexanizm bu günə qədər şüuraltı səviyyədə qorunub saxlanılmışdır. Yuxululuq qlükoza yüksək olan qidaları qəbul etdikdən sonra da baş verir.
Belə məhsullara, məsələn, fast food və şəkər ehtiva edən qəlyanaltılar daxildir.
Qeyd etmək lazımdır ki, qida koması, sürücülər kimi fəaliyyəti yüksək konsentrasiya tələb edən insanlar üçün təhlükəlidir.
Bu vəziyyətə səbəb olan amillər bədəndə ciddi pozulmalara səbəb ola bilər - xüsusən də bağırsaqların işini pozur və karbohidrat mübadiləsinə təsir göstərir.
…Mütəmadi olaraq həddindən artıq yemək mədəaltı vəzinin sağlamlığına mənfi təsir göstərir və şəkərli diabetə səbəb olur.
Ona görə də yeməkdən sonra yuxululuğun qarşısını almaq üçün diyetoloq səhər yeməyini buraxmamağı, naharı isə bir neçə yeməyə bölməyi məsləhət görür: əvvəlcə zülal və tərəvəzlə balanslaşdırılmış yemək yeyin, sonra yüngül qəlyanaltı yeyin.
Bu yanaşma həzm sisteminə yükü azaldacaq.
Bundan əlavə, pəhrizinizin keyfiyyətinə nəzarət etmək və şəkəri yüksək olan qidaların istehlakını azaltmaq vacibdir. Bədənin enerjisini və ümumi performansını qorumaq üçün gündəlik rejim qurmağa və tam, sağlam bir yuxu təmin etməyə dəyər.
Nazlı Almuradova


