Qida sahəsində təhlükəsizlik qaydalarının pozulması sağlamlıq üçün risk yaradır
Redaktor.az saytından verilən məlumata görə, Icma.az xəbər verir.
İaşə müəssisələrində qida təhlükəsizliyi prinsiplərinin pozulması ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Redaktor.az xəbər verir ki, bu barədə Qida Təhlükəsizliyi üzrə Kompetensiya Mərkəzinin direktoru Yelena Spetsenko lenta.ru-ya dabışıb.
Onun sözlərinə görə, çiy balıq və ya ətin yeyilməyə hazır məhsullar və ya salat üçün tərəvəzlərlə eyni rəfdə saxlanması çarpaz çirklənmə riskini artırır. “Bu, sadəcə bir formal qayda deyil, ziyarətçilərin sağlamlığı üçün birbaşa təhlükədir və ciddi nəticələrə gətirib çıxara bilər,” - deyə Spetsenko vurğulayıb.
Roskachestvo-nun məlumatına görə, iaşə obyektlərində ən çox rast gəlinən problem personalın şəxsi gigiyena qaydalarına əməl etməməsidir. İkinci yerdə isə məhsulların saxlanma şəraitinin pozulması, o cümlədən soyuducularda temperatur rejiminin qorunmaması və malların düzgün yerləşdirilməməsi dayanır.
Digər ciddi nöqsan - tez xarab olan məhsulların və yarımfabrikatların düzgün markalanmamasıdır. Yəni, istehsal və yararlılıq tarixlərinin qeyd olunmaması mətbəxdə çaşqınlığa səbəb olur.
Spetsenkonun sözlərinə görə, dördüncü geniş yayılmış problem istehsal sahələrinin sanitariya vəziyyətidir -- iş səthlərində köhnə çirklənmələr, dondurucu kameralarda buz təbəqəsi, nasaz avadanlıq və zəif təmizlik. Bu kimi hallar patogen mikroorqanizmlərin çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır.
Ekspert əlavə edib ki, bişirmə texnologiyasının pozulması da geniş yayılıb. Bəzi hallarda aşpazlar vaxt və ya məhsulun “şirəliliyini” qorumaq məqsədilə ət, balıq və ya quş ətlərini tam bişirmirlər ki, bu da sağlamlıq üçün təhlükəlidir.
Aytəkin TOFİQQIZI


