Icma.az
close
up
RU
Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Icma.az bildirir, Milli.az portalına istinadən.

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdalı yağı daha tez sıradan çıxır, zeytun və fındıq yağı isə düzgün və nəzarətli istifadə edildikdə daha uzunömürlü ola bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, mətbəxdə eyni yağı dəfələrlə işlətmək geniş yayılmış vərdişdir. Yağ qaralana, tüstü çıxarana və ya "bir şey olmaz" deyənə qədər tavada qala bilir. Halbuki yağ hər dəfə qızdırıldıqca oksigenlə təmas edir, yağ turşuları parçalanır və zaman keçdikcə istənməyən kimyəvi birləşmələr yaranmağa başlayır. Bu prosesin sürəti yağın növünə və qızartmanın intensivliyinə görə dəyişir. Buna görə də "bütün yağlar eyni qədər davamlıdır" yanaşması düzgün deyil.

Yüksək temperatur yağın daxili strukturunu mərhələli şəkildə zədələyir. Xüsusilə dərin qızartmalarda oksidləşmə sürətlənir, yağın rəngi tündləşir, qoxusu dəyişir və axıcılığı azalır. Bəzən yağ zahirən "işlətmək olar" kimi görünsə də, molekulyar səviyyədə ciddi dərəcədə pozulmuş ola bilər. Ev şəraitində ən təhlükəsiz yanaşma istifadə sayını məhdudlaşdırmaq və ilk əlamətlər görünən kimi yağı dəyişməkdir.

Günəbaxan yağı çoxlu doymamış yağ turşuları ilə zəngin olduğundan istilik və oksigenə qarşı daha həssasdır. Bu isə dad və qoxunun tez dəyişməsinə, zərərli parçalanma məhsullarının yaranmasına səbəb olur. Evdə qızartma zamanı günəbaxan yağını adətən ən çox 2-3 dəfə istifadə etmək daha təhlükəsiz sayılır. Dərin qızartmalarda isə bu hədd daha da aşağı düşür.

Qarğıdalı yağı da struktur baxımından günəbaxan yağına oxşardır və istilik qarşısında tez sıradan çıxa bilər. Rəngin sürətlə tündləşməsi, erkən tüstülənmə və oksidləşmə səbəbindən təkrar istifadə 1-2 dəfədən artıq tövsiyə edilmir. Dərin qızartmadan sonra isə yenidən istifadə etmək təhlükəsiz hesab olunmur.

Fındıq yağı əsasən təkli doymamış yağ turşularından ibarət olduğu üçün istilik qarşısında daha stabil davranır. Düzgün şəraitdə 3-4 dəfə istifadə edənlər mövcuddur. Lakin hər istifadədən sonra yağın qoxusu, rəngi və axıcılığı dəyişibsə, sayına baxmadan onu yeniləmək lazımdır. Həmçinin fındıq yağının aroması güclü olduğundan yeməyin dadını dəyişə biləcəyi də nəzərə alınmalıdır.

Zeytun yağı tərkibindəki təbii antioksidantlar və təkli doymamış yağ turşuları sayəsində oksidləşməyə daha davamlıdır. Qızartma həddən artıq yüksək temperaturda aparılmadıqda strukturunu daha uzun müddət qoruyur. Buna görə də bəzi mətbəxlərdə 4-5 istifadəyə qədər tətbiq olunur. Burada əsas xəbərdarlıq əlaməti yağın tüstülənməsidir. Tüstü, yağın istilik həddini keçdiyini və artıq istifadə edilməməli olduğunu göstərir.

Yağ hər dəfə qızdırıldıqca oksidləşmiş yağ turşuları artır, həzmi çətinləşdirən parçalanma məhsulları yaranır və qida dəyəri azalır. Bu dəyişikliklər həmişə gözlə görünmür. Yağın "hələ də şəffaf" olması onun sağlam olduğu anlamına gəlmir. Bu səbəbdən yalnız istifadə sayına deyil, temperatur nəzarətinə və xarab olma əlamətlərinə də diqqət yetirmək lazımdır.

Əgər yağ nəzərəçarpacaq dərəcədə tündləşibsə, kəskin və ya yanıq qoxusu verirsə, qızdırılarkən tez tüstülənirsə, axıcılığı azalaraq qatlaşıbsa, bu, həddin keçildiyini göstərir. Bu əlamətlərdən biri belə varsa, "bir dəfə də olar" demək əvəzinə yağı dəyişmək daha təhlükəsizdir.

Yağı yenidən işlətmək istəyirsinizsə, əvvəlcə onu soyudub süzmək, yemək qalıqlarından təmizləmək, qapağı bağlı və işıq düşməyən qabda saxlamaq, lazımsız yerə yüksək temperatura çatdırmamaq məsləhətdir. Unlu örtüklər və xırda qalıqlar yağda qaldıqda, onun daha tez xarab olduğunu da unutmaq olmaz.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Ən son xəbərləri və yenilikləri almaq üçün Icma.az saytını izləyin.
seeBaxış sayı:63
embedMənbə:https://news.milli.az
archiveBu xəbər 19 Dekabr 2025 00:39 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

“Başımızın üstündə təhlükə var“ Yasamalda çoxmərtəbəli binaların sakinlərindən ŞİKAYƏT

17 Dekabr 2025 08:41see290

Lavrov: ABŞ ın Venesuelada əməliyyat planları razılaşma ümidlərini azaldır

18 Dekabr 2025 01:26see240

“Ramin Nur” şadlıq sarayında BİABIRÇILIQ: dana əti adı ilə camış əti verdilər

17 Dekabr 2025 17:39see225

Ordubadda avtomobil qaz xəttinə çırpılıb, 8 minə yaxın abonent qazsız qalıb

18 Dekabr 2025 08:44see205

Mançester Yunayted Mərakeşi FİFA ya şikayət etdi

17 Dekabr 2025 23:12see194

Qadın avtomobili ilə həmcinsini VURDU

18 Dekabr 2025 17:10see185

Bu gün axşamdan maqnit qasırğası başlayacaq

17 Dekabr 2025 15:26see179

BİZİM TƏQVİM:17 dekabrda baş vermiş tarixi hadisələr

17 Dekabr 2025 08:04see174

Hər hansı bir məsələdə qadağa varsa, məsuliyyət də olmalıdır Deputat

17 Dekabr 2025 14:46see167

Eurovision İsrailə görə tarixinin ən böyük böhranlarından birini yaşayır

17 Dekabr 2025 13:40see165

Milyonçu yarışmasına qatılmışdı, çəlləyin içində meyiti tapıldı FOTO

17 Dekabr 2025 14:50see162

Ukraynanın NATO ya üzvlüyünə bu üç ölkə icazə vermir SİYAHI

18 Dekabr 2025 19:25see160

İlin yekunları: Azərbaycan 2025 ci ildə TikTok da kimlərdən və nədən ilham aldı

18 Dekabr 2025 11:12see155

QADAĞA, YOXSA SİFARİŞ? Elektron siqaret bazarının süqutu və görünməyən maraqlar

17 Dekabr 2025 22:03see148

Melaniya Tramp haqqında filmin treyleri yayıldı VİDEO

17 Dekabr 2025 23:11see145

Kasko və əmlak sığortası niyə geri qalır? AÇIQLAMA

17 Dekabr 2025 22:07see144

bp yə yeni baş icraçı direktor təyin edildi

18 Dekabr 2025 10:11see143

“Sumqayıt”ın qış planı bilindi

18 Dekabr 2025 00:08see143

PSJ tarix yazdı: Paris klubu Qitələrarası Kuboku qazandı

18 Dekabr 2025 01:08see140

Bel ağrısı xərçəngin bu növünə işarə edə BİLƏR

18 Dekabr 2025 01:04see139
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri