Qızıl ilə yarışır: Kilosu 10 minə satılır
Sherg.az saytından əldə olunan məlumata görə, Icma.az məlumat yayır.
Malatyanın Darəndə və Akçadağ rayonlarının kənd ərazilərində təbii şəkildə bitən kəngər bitkisi, yay aylarında quruduqdan sonra kökündən xüsusi üsulla çıxarılan saqqızla satışa çıxarılır.
Sherg.az xəbər verir ki, həm zəhmətli istehsal prosesi, həm də sağlamlığa faydaları səbəbindən yüksək bazar dəyərinə sahib olan kəngər saqqızı bölgə əhalisi üçün mühüm dolanışıq mənbəyinə çevrilib.

Akçadağ rayonunun Kozluca kəndində yaşayan fermer Mehmet Demirkaya, hər yay Böyük Mahallə adlanan dağlıq əraziyə çıxaraq saatlarla davam edən ağır zəhmətin nəticəsində kəngər saqqızı toplayır. Çapanın köməyi ilə bitkinin kökünü torpaqdan çıxaran Demirkaya, sonra bıçaqla kökü çarpaz kəsərək saqqız əmələ gətirən mayenin axmasına şərait yaradır. Torpaq altında bir gün qalan bu maye bərkiyir və sonra toplanır.

Ev şəraitində təmizləmə prosesindən keçirilən saqqız, soyuq suyun altında daşla döyülür, sonra isti suda saxlanılaraq torpaq və yad qarışıqlardan təmizlənir. Tamamilə təbii üsullarla hazırlanan kəngər saqqızı dənə ilə 30 lirəyə, kiloqramla isə 10 min lirəyə alıcı tapır. Demirkaya bildirib ki, kəngər bitkisindən yalnız saqqız deyil, həm də kəngər qəhvəsi istehsal olunur. Bu qəhvənin kiloqram qiyməti isə 1000–1500 lirə arasında dəyişir.
Demirkaya, kəngər saqqızının xüsusilə həzm sistemi üçün faydalı olduğunu vurğulayaraq, vətəndaşlara bu saqqızı sınamağı tövsiyə edib.

