Icma.az
close
up
RU
Şorbanı möhtəşəm edən detal İlk 20 dəqiqə qapağı...

Şorbanı möhtəşəm edən detal İlk 20 dəqiqə qapağı...

Icma.az, Milli.az portalından verilən məlumatlara əsaslanaraq xəbər verir.

Mətbəxə girən hər kəsin əsas məqsədlərindən biri az ərzaqla ən yaxşı dadı əldə etməkdir. Şorba bişirərkən qazanının qapağını açıq saxlamaq, yoxsa örtmək barədə sual isə burada böyük fərq yarada bilər.

Milli.Az xəbər verir ki, şeflərin illərdir tətbiq etdiyi bu kiçik nüans əslində şorbanın xarakterini tamamilə dəyişir. İlk 20 dəqiqə qapağı açıq saxlamaq düşündüyünüzdən çox daha böyük təsir göstərir.

Bişirmə zamanı qapaq açıq qaldıqda şorba "nəfəs almağa" başlayır. Buxar qalxır, uçucu aromalar daha rahat ortaya çıxır və qazan içindəki suyun bir hissəsi buxarlanır. Bu da daha konsentratlaşdırılmış bir dad deməkdir. Bişirmə müddəti bir qədər uzansa da, xüsusilə ət və ya sümük əsaslı şorbalarda bu üsul qızıl dəyərindədir.

Təbii ki, hər şorba eyni qaydalarla bişmir. Qapağın açıq qalması bəzi reseptlərdə böyük üstünlük yaradır. Toyuq və ya ətlə hazırlanan şəffaf bulyonlarda qapağı açıq saxlamaq köpüyü rahat toplamağa kömək edir və suyun bir qədər azalması ilə daha duru, daha şəffaf nəticə verir. Həmçinin ağır qoxulu ətlər və ya güclü ədviyyatlar istifadə olunan şorbalarda qapağın açıq qalması qoxuları yumşaldır.

Qapağı bağlamağın da öz üstünlükləri var. Xüsusilə bişməsi uzun çəkən kartof, bulqur, noxud və ya mərcimək kimi ərzaqlarla hazırlanan şorbalarda qapağın bağlı qalması prosesi asanlaşdırır. Çünki istilik içəridə qalır və ərzaqlar daha tez yumşalır. Üstəlik daha az enerji sərf olunur və nəticə daha tez alınır.

Şeflər adətən iki mərhələli üsul tövsiyə edirlər:

Əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromaları gücləndirmək Daha sonra qapağı bağlayıb zəif odda davam etdirməklə dadı tam oturtmaq

Bulyon və ət əsaslı şorbalarda ilk 20-30 dəqiqə qapağın açıq qalması vacibdir. Bu, həm köpüyün asanlıqla alınmasını təmin edir, həm də şorbanı daha şəffaf edir. Sonrakı mərhələdə qapağın açıq və ya bağlı qalması çorbanın növündən asılıdır. Sümük və ət əsaslı reseptlər çox vaxt qapaqsız bişirilir. Tərəvəz və taxıllı şorbalar isə adətən qapağı bağlı şəkildə, zəif odda bişdikdə ideal qatıqlığa çatır.

Tomatlı və ya souslu şorbalarda əvvəlcə qapağı açıq saxlayaraq aromanı gücləndirmək, sonra qapağı bağlamaq və ərzaqların tam birləşməsinə imkan vermək ən effektiv üsuldur.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Ən son yeniliklər və məlumatlar üçün Icma.az saytını izləyin, biz hadisənin gedişatını izləyirik və ən aktual məlumatları təqdim edirik.
seeBaxış sayı:104
embedMənbə:https://news.milli.az
archiveBu xəbər 27 Noyabr 2025 08:41 mənbədən arxivləşdirilmişdir
0 Şərh
Daxil olun, şərh yazmaq üçün...
İlk cavab verən siz olun...
topGünün ən çox oxunanları
Hal-hazırda ən çox müzakirə olunan hadisələr

Şakanın cənazəsini niyə YANDIRDILAR...

25 Noyabr 2025 13:31see261

Mehriban Zəkiyə qarşı dələduzluq Video

26 Noyabr 2025 10:59see251

Qazaxıstan Azərbaycandan konteyner daşıyan iki dəniz gəmisi alacaq

25 Noyabr 2025 12:58see248

Kürdəmirdə bir kəndə canavar hücumu: bu dəfə... FOTOLAR

25 Noyabr 2025 14:53see186

Yüksək Liqa: UNEC Murov AZ Terminal la münasibətlərə aydınlıq gətirəcək

25 Noyabr 2025 09:57see176

14 yaşlı Nərminənin ölümünə səbəb olan həkimlərə Yüngül cəza verildi

25 Noyabr 2025 10:28see173

Uşağın məktəb proqramının çətin olduğunu necə anlamaq olar? 5 əlamət

25 Noyabr 2025 13:52see166

ÇL: Qarabağ neçənci yerdədir? Cədvəl

27 Noyabr 2025 02:12see160

Konte: “Qarabağ”a qarşı oynamaq çətin idi”

26 Noyabr 2025 02:58see142

Ali Məhkəmə həbs edilmiş xəzinədarla bağlı qərarı ləğv etdi

25 Noyabr 2025 17:01see142

“Qarabağ” və “Napoli” rəhbərləri arasında görüş keçirildi

25 Noyabr 2025 19:07see139

Keçmiş prezidentin 27 illik həbs həyatı başladı

26 Noyabr 2025 01:06see138

Avrasiyanın yeni logistika XƏRİTƏSİ Orta Dəhliz əsas nəqliyyat marşrutuna ÇEVRİLİR

26 Noyabr 2025 15:03see136

Xalq artisti dələduzluqla üzləşdi VİDEO

25 Noyabr 2025 23:28see134

ÇL: Napoli fərqi 2 topa çatdırdı YENİLƏNİR

26 Noyabr 2025 01:29see134

Qazaxıstan Xəzərdə yeni dəniz limanı tikməyi planlaşdırır

25 Noyabr 2025 21:48see132

Ronaldosuz “Əl Nəsr” “İstiklol”u məğlub edib

26 Noyabr 2025 21:26see131

“Azərbaycan ərazisi üçün seysmik təhlükənin qiymətləndirilmə və riskin xəritəsi mütləq şəkildə çözülməlidir”

26 Noyabr 2025 01:07see129

Hansı süd ürəyə ziyandır?

26 Noyabr 2025 15:56see126

Antonio Konte: “Qarabağ” bu mövsüm Çempionlar Liqasında yaxşı nəticələr əldə edib

26 Noyabr 2025 03:11see125
newsSon xəbərlər
Günün ən son və aktual hadisələri