Təmizlənmiş yağ zəhərdir
Icma.az, Oxumeni.az portalına istinadən məlumatı açıqlayır.
"Təmizlənmiş bitki yağı təhlükələri" ilə bağlı araşdırmalar olduqca həyacanvericidir.
Məlum oldu ki, bir çox tibb alimləri təmizlənmiş bitki yağının zərərli olduğunu iddia edirlər. Onlar iddia edirlər ki, bu, ateroskleroza, koronar ürək xəstəliyinə, hormonal balanssızlığa və hətta xərçəngə səbəb olur.
Elmi araşdırmalar zamanı aşağıdakı nəticələri göstərib:
1. Trans yağlar təmizlənmə prosesi zamanı yağda görünür.
Bu iddia ən sərt ittihamların əsasını təşkil edir. Amma əslində bu, doğru deyil. Trans yağlar bitki yağı yüksək təzyiq altında katalizator istifadə edərək hidrogenlə doyduqda əmələ gəlir. Bu, molekulların "bükülməsinə" səbəb olur və nəticədə bərk yağlar əmələ gəlir. Rafinə prosesi tamamilə fərqlidir və bu "bükülməyə" səbəb olmur.
2. Dezodorasiya olunmuş yağda trans yağlar var - doğrudur.
Yağdan kənar qoxuların təmizlənməsi prosesində trans yağların əmələ gəlməsi doğrudur, lakin onların konsentrasiyası 1%-i keçmir. Müqayisə üçün, kərə yağında bunların 2%-dən 8%-ə qədəri, marqarində isə 67%-ə qədəri var.
3. Bitki yağında heksan var
Qida keyfiyyəti üzrə mütəxəssislər izah edirlər ki, internetdə saxta xəbərlər yağ istehsalı proseslərindən xəbəri olmayan insanlar tərəfindən yayılır. Heksan xammalın ilkin emalında istifadə olunur, lakin çoxmərhələli təmizləmə və dezodorasiya prosesindən sonra son məhsulda onun heç bir izi qalmır.
4. Rafinə olunmuş yağ qızartmaq üçün istifadə edilməməlidir; o, kanserogenlər istehsal edir
Rafinə olunmuş yağ qızartmaq üçün istifadə edilməməlidir, çünki onun tüstü nöqtəsi xeyli aşağıdır. Sobanı və ya tavanı 210-220°C-dən yuxarı qızdırmasanız, rafinə olunmuş yağdan təhlükəsiz şəkildə istifadə edə bilərsiniz. Bununla belə, qidaları çox miqdarda yağ əlavə etmədən qovurmağı və bişirməyi və ya heç olmasa qənaətcil sprey şüşələrindən istifadə etməyi məsləhət görürəm.
5. Təmizləmə prosesi yağda təhlükəli toksinlər yaradır.
Aldehidlər və ketonlar həqiqətən hazır məhsulda əmələ gələ bilər, lakin bu, yalnız düzgün saxlanmama səbəbindən ikinci dərəcəli oksidləşmə nəticəsində baş verir.
.Əziz Mustafa
Bu mövzuda digər xəbərlər:
Baxış sayı:32
Bu xəbər 18 Dekabr 2025 14:38 mənbədən arxivləşdirilmişdir



Daxil ol
Online Xəbərlər
Xəbərlər
Hava
Maqnit qasırğaları
Namaz təqvimi
Kalori kalkulyatoru
Qiymətli metallar
Valyuta konvertoru
Kredit Kalkulyatoru
Kriptovalyuta
Bürclər
Sual - Cavab
İnternet sürətini yoxla
Azərbaycan Radiosu
Azərbaycan televiziyası
Haqqımızda
TDSMedia © 2025 Bütün hüquqlar qorunur







Günün ən çox oxunanları



















