Ürəyi gücləndirən və qan təzyiqini normallaşdıran səhər yeməyi
Azpost saytından verilən məlumata əsasən, Icma.az məlumatı açıqlayır.
Səhər yeməyi sizə enerji verməklə yanaşı, qan təzyiqinizi idarə etməyə də kömək edə bilər. Ürək və qan damarlarının sağlamlığını qorumaq üçün səhər menyusuna əlavə edilməli olan bir yemək adlandırıldı.
Bu barədə AzPost Eating well saytına istinadən məlumat verir .
Səhər yeməyi üçün nə bişirmək lazımdır
Yüksək qan təzyiqi gözlərə, beyinə, böyrəklərə və ürəyə mənfi təsir göstərə bilər. Dərmanlarla yanaşı, orta miqdarda natrium ilə balanslaşdırılmış pəhriz yemək qan təzyiqini və digər sağlamlıq fəsadlarının riskini azaltmağın ən yaxşı yollarından biridir.
Səhər tərəvəzli omlet yemək yaxşıdır.
Tərkibi:
2 yumurta 1/2 kiçik brokoli (kiçik parçalara kəsilmiş) 1/2 qırmızı bolqar bibəri (doğranmış) 1 kiçik pomidor (soyulmuş, doğranmış) bir ovuc ispanaq və ya arugula 1 xörək qaşığı az yağlı süd (isteğe bağlı) əlavə bakirə zeytun yağı – 1 çay qaşığı ədviyyatlar – qara bibər, zerdeçal, bir az reyhan və ya oregano duz əlavə olunmur (dadmaq üçün bir az limon suyu əlavə edə bilərsiniz)Əvvəlcə yumurtaları süd, zerdeçal və qara bibərlə yüngülcə çalın. Sonra zeytun yağını tavada aşağı istilikdə qızdırın.
Əvvəlcə brokoli və bolqar bibərini 2-3 dəqiqə qızardın. Balqabaq və ispanaq əlavə edin, bir az daha bişirin (yumşalana qədər).
Üstünə yumurta qarışığını tökün. Omlet “quruyana” qədər aşağı istilikdə bişirin.
Sonda təzə reyhan səpin və bir az limon suyu əlavə edin.
Niyə bu omlet qan təzyiqini aşağı salmaq üçün yaxşıdır?
Duz çatışmazlığı
Qan təzyiqini azaltmaq üçün duz qəbulunu azaltmaq sağlam pəhrizin əsas hissəsidir. Zamanla, xroniki olaraq yüksək natrium qəbulu qan damarlarının daralmasına və yüksək qan təzyiqinə səbəb ola bilər.
Natrium qəbulunuzu idarə etməyin ən yaxşı yolu natriumda yüksək olan emal olunmuş qidalardan qaçınmaq, bişdikdən sonra qidalara duz əlavə etməmək və yemək zamanı əlavə etdiyiniz duzun miqdarını məhdudlaşdırmaqdır. Bunun əvəzinə natriumsuz dad əlavə etmək üçün otlar və ədviyyatlar seçin.
Əla lif mənbəyi
Tədqiqatlar göstərir ki, yüksək lifli pəhriz yeyən yüksək qan təzyiqi olan insanların qan təzyiqi göstəriciləri daha az lif yeyənlərə nisbətən daha aşağı olur.
Lif həmçinin daha sağlam, daha müxtəlif bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyir ki, bu da öz növbəsində iltihabın azalması və qan təzyiqinin azalması ilə əlaqələndirilir. Bütün bunlar faydalı bağırsaq bakteriyalarının istehsal etdiyi qısa zəncirli yağ turşuları sayəsindədir.
Yaxşı kalium mənbəyidir
Kalium, sidikdə artıq natriumu çıxararaq və qan damarlarını rahatlaşdıraraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən vacib bir mineraldır. Əgər sizdə yüksək qan təzyiqi varsa, gündə 3500-5000 mq kalium istehlak etməlisiniz ki, bu da yüksək qan təzyiqi olmayan böyüklər üçün tövsiyə olunan 2400-3600 mq-dan artıqdır.
Ürək üçün faydalı protein ehtiva edir
Protein demək olar ki, bütün bədən funksiyaları üçün vacibdir. Səhər yeməyində protein yemək səhər boyu enerjili və tox qalmağın açarıdır.
Yumurta səhər yeməyi üçün əla protein variantıdır. Zülaldan əlavə, onlar kolin, D vitamini və B vitaminləri kimi ürək üçün sağlam olanlar da daxil olmaqla bir çox vacib qida ehtiva edir.
Qan təzyiqini yaxşılaşdırmaq üçün məsləhətlər
Davam et
Aerobik və güc məşqləri də daxil olmaqla fiziki fəaliyyət qan təzyiqini aşağı sala bilər.
Tədqiqatlar göstərir ki, həftədə ən azı üç gün 30 dəqiqəlik aerobik fəaliyyət və həftədə ən azı iki-üç gün 30 dəqiqəlik güc məşqləri ümumi qan təzyiqini 5 mmHg azalda bilər.
Siqaret çəkməkdən çəkinin
Siqaret çəkmək qan təzyiqini artırır və qan damarlarını zədələyir, infarkt və insult riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.
Stressi idarə edin
Stress yüksək təzyiqin başqa bir günahkarıdır. Dərin nəfəs məşqləri, meditasiya və yoqa stressi idarə etməyə və qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edən fəaliyyət nümunələridir.
DASH pəhrizinə əməl edin
DASH pəhrizi yüksək qan təzyiqi olan insanlar üçün xüsusi olaraq hazırlanmış yemək planıdır. Natrium qəbulunu məhdudlaşdırmaqla yanaşı, pəhriz müxtəlif tərəvəzlər, meyvələr, bütün taxıllar, balıq, quş əti, lobya, qoz-fındıq, bitki yağları, az yağlı və ya yağsız süd məhsullarının yeyilməsini vurğulayır.
Paylaş


