ÜST açıqladı: Belə çay içmək xərçəngə səbəb olur
Çay ən çox istifadə edilən isti içkilərdən biridir. Bir çox insanın vazkeçilməz olduğu çay ləzzətli içki olmaqla yanaşı, həm də ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Gununsesi.info xarici mediaya istinadən xəbər verir ki, çay düzgün istehlak edilmədikdə həyati təhlükə yarada bilər.
Belə ki, yanlış temperaturda istehlak edilən çayın qırtlaq və yemək borusu kimi həssas bölgələrdə xərçəngə səbəb ola biləcəyi ortaya çıxıb.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) 2016-cı ildə dərc etdiyi hesabatda 70 dərəcədən yuxarı temperaturda istehlak edilən içkilərin kanserogen ola biləcəyini bildirib.
Xüsusilə İran və Çin kimi isti çay istehlakının çox olduğu bölgələrdə aparılan araşdırmalar göstərir ki, bu vərdiş qida borusunda xərçəngə səbəb olan hüceyrə zədələnməsi riskini artırır.
2019-cu ildə nəşr olunan bir araşdırmaya görə, gündə 700 ml-dən çox çay istehlak edən və 60 dərəcədən yuxarı temperaturda yemək borusu xərçəngi riski əhəmiyyətli dərəcədə artır.
Çünki yüksək temperatur yemək borusu hüceyrələrinin təkrar zədələnməsinə səbəb olur və uzun müddətdə xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsi ehtimalını artırır.
Bu risklərin qarşısını almaq üçün çayın 60 dərəcəyə qədər soyumasını gözləmək lazımdır.
Sağlamlıq üçün risk faktoru yaratmamaq üçün 5-8 dəqiqə dəmlənmiş və şəffaf olan çay içilməlidir.
Orxan Saffari